"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

610

Art. 44

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Prin urmare, subiectul în favoarea căruia este obligat pârâtul să plătească în ipotezareglementată este statul. În ceea ce priveşte noţiunea de „stat" vor fi aplicabile dispoziţiileart. 41 din ordonanţă, la care art. 44 alin. (4) din acelaşi act normativ face trimitere111•

Minuta cuprinzând dispoziţia de obligare a pârâtului la plata către stat a sumei cea constituit obiectul asistenţei judiciare acordate reclamantului sub forma reducerii taxeijudiciare de timbru poate fi redactată în următorii termeni:

,,Admite cererea de chemare în judecată.

( ... ) [dispoziţiile concrete decurgând din admiterea cererii].

Obligă pârâtul la plata către stat a sumei de x lei, reprezentând cuantumul asistenţeijudiciare de care a beneficiat reclamantul [de exemplu, dacă taxa judiciară de timbruaferentă cererii de chemare în judecată a fost redusă de la 1.000 de lei la 600 de lei,pârâtul va fi obligat la plata către stat a sumei de 400 de lei].

Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de y lei, cu titlu de cheltuieli dejudecată [cheltuieli procesuale ce nu fac obiectul asistenţei judiciare].

Executorie121 în privinţa dispoziţiei de obligare a pârâtului la plata către stat a sumeide x lei. ( ... )".

O.U.G. nr. 80/2013 nu conţine o prevedere care să reglementeze ipoteza su portăriisumei pentru care s-a acordat reducerea ca urmare a admiterii cererii de acordare afacilităţilor la plata taxei judiciare de timbru atunci când reclamantul a pierdut procesul.

Aplicând acelaşi raţionament precum cel efectuat în privinţa identificării subiectuluiîn favoarea căruia este obligat pârâtul să plătească în ipoteza reglementată de art. 44 alin. (4)din ordonanţă, în opinia noastră, art. 19 din O.U.G. nr. 51/2008 constituie o dispoziţie legală

asemănătoare şi poate fi aplicată ca atare, având în vedere că reglementează, în cazulajutorului public judiciar, aceeaşi ipoteză. Potrivit art. 19 alin. (1) din O.U.G. nr. 51/2008, dacă

partea care a beneficiat de ajutor public judiciar cade în pretenţii, cheltuielile procesualeavansate de către stat rămân în sarcina acestuia [adică a statului - n.n.]. Alin. (2) al aceluiaşiarticol prevede că instanţa poate dispune însă, odată cu soluţionarea cauzei, obligarea părţiicare a beneficiat de ajutor public judiciar la restituirea, în tot sau în parte, a cheltuieliloravansate de către stat, dacă prin comportamentul nediligent avut în timpul procesului acauzat pierderea procesului ori dacă prin hotărâre judecătorească s-a constatat că acţiuneaa fost exercitată abuziv.

Minuta cuprinzând dispoziţia de suportare de către stat a sumei ce a constituitobiectul asistenţei judiciare acordate reclamantului sub forma reducerii taxei judiciare detimbru poate fi redactată în următorii termeni:

,,Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată.

Cheltuielile procesuale avansate de către stat în favoarea reclamantului rămân însarcina statului.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, comentariul aferent art. 41 din ordonanţă.

121 În conformitate cu art. 44 alin. (4) din ordonanţă, în cazul în care reclamantul a beneficiatde reducerea taxei judiciare de timbru, instanţa de judecată va obliga pe pârâtul care pierdeprocesul la plata sumei pentru care s-a acordat reducerea; dispozitivul hotărârii constituie titluexecutoriu. Potrivit art. 425 alin. (3) teza I C. proc. civ., în partea finală a dispozitivului [dispozitivulhotărârilor judecătoreşti, în categoria cărora se încadrează şi încheierile, potrivit art. 424 alin. (5)C. proc. civ. - n.n.] se va arăta dacă hotărârea este executorie.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 44

611

Obligă reclamantul la plata către pârât a sumei de ( ... ) lei, cu titlu de cheltuieli dejudecată [cheltuieli procesuale ce nu fac obiectul asistenţei judiciare]. ( ... )".

§4. Amânarea plăţii taxei judiciare de timbru

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com