a fost amânată. În cadrul acestui proces, reclamantul va depune la dosar dovada achităriitaxei judiciare de timbru, în condiţiile art. 194 lit. e) şi art. 254 alin. (1) şi (2) C. proc. civ.;termenul instituit de art. 452 din acelaşi act normativ este incident numai în ipoteza încare cheltuielile de judecată au fost solicitate în cadrul procesului ce le-a ocazionat.
§5. Eşalonarea plăţii taxei judiciare de timbru
În conformitate cu art. 44 alin. (1) din ordonanţă, în cazul încuviinţării cererii deacordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru sub forma eşalonării, prin încheierese vor stabili termenele de plată şi cuantumul ratelor.
În opinia noastră, partea trebuie să indice în legătură cu obiectul acestei cereri şinumărul de rate sau cuantumul ratelor privind eşalonarea plăţii taxei judiciare de timbru.
Instanţa poate eşalona plata taxei judiciare de timbru pentru numărul de rate sau cuantumulratelor solicitat de către parte sau un număr de rate mai mic ori un cuantum mai mare al111 A se vedea, pentru dezvoltări, comentariul aferent art. 41 din ordonanţă.
O.U.G. NR. 80/2013
Art. 44
613
ratelor, dar nu pentru un număr de rate mai mare ori un cuantum mai mic al ratelor decâtcel solicitat, întrucât, într-un asemenea caz, şi-ar depăşi limitele învestirii.
În cazul în care instanţa stabileşte un număr de rate mai mic ori un cuantum maimare al ratelor decât cel solicitat de către parte, cererea se admite în parte.
Potrivit art. 44 alin. (2) din ordonanţă, eşalonarea plăţii taxelor judiciare de timbruse poate face pe parcursul a cel mult 24 de luni şi pentru maximum 12 termene.
Aceste limitări privesc eşalonarea unei taxe judiciare de timbru, întrucât obiectulfacilităţii priveşte o singură astfel de taxă.
Prin urmare, nu se poate interpreta acest text legal în sensul că o persoană juridică
ar putea beneficia de facilitatea eşalonării plăţii taxei judiciare de timbru pe parcursulunui proces numai în limitele instituite de articolul în discuţie, independent de numărultaxelor judiciare a căror plată a fost stabilită în sarcina sa.
De exemplu, dacă prima instanţă, în soluţionarea cererii de acordare a facilităţii laplata taxei judiciare de timbru aferente cererii principale formulate de persoana juridică,a dispus eşalonarea acesteia în 12 rate pe parcursul a 24 de luni, nu va exista niciunimpediment legal pentru ca aceeaşi instanţă, în soluţionarea unei noi cereri de acordare afacilităţii la plata taxei judiciare de timbru aferente cererii adiţionale formulate de aceeaşiparte, să dispună şi eşalonarea acestei taxe în 12 rate pe parcursul a 24 de luni.
Pentru ipoteza admiterii cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare detimbru sub forma eşalonării, minuta poate fi redactată în următorii termeni:
,,Admite cererea de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.
Dispune eşalonarea taxei judiciare de timbru aferente cererii reconvenţionalestabilite în sarcina pârâtului-reclamant, în cuantum de x lei, în 3 rate lunare a câte y leifiecare, cu scadenţa obligaţiei de plată în data de 10 a fiecărei luni.
Executorie111.
Cu cerere de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare. ( ... )".
Potrivit art. 42 alin. (4) din ordonanţă, reducerea taxei de timbru poate fi acordată
separat sau, după caz, împreună cu eşalonarea sau amânarea plăţii.
O asemenea modalitate de soluţionare a cererii de acordare a facilităţilor la platataxei judiciare de timbru implică, cu necesitate, învestirea instanţei cu un astfel de obiect.
Instanţa, în aplicarea art. 9 alin. (2) şi art. 22 alin. (6) C. proc. civ., nu poate judeca o cereredecât în limitele trasate de către părţi.
Pentru ipoteza admiterii cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare detimbru sub forma reducerii şi a eşalonării, minuta poate fi redactată în următorii termeni:
,,Admite cererea de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.
Reduce cuantumul taxei judiciare de timbru aferente cererii principale, stabilită însarcina reclamantei, de la suma de x lei la suma de y lei.
1 1 în conformitate cu art. 44 alin. (3) din ordonanţă, în cazul eşalonării sau amânării, instanţatransmite hotărârea de încuviinţare, care constituie titlu executoriu, organelor competente, potrivitart. 41, pentru urmărirea executării obligaţiei de plată ori, după caz, pentru punerea în executarea hotărârii privind plata taxei ori a părţii din taxa datorată, la termenele stabilite. Potrivit art. 425
alin. (3) teza I C. proc. civ., în partea finală a dispozitivului [dispozitivul hotărârilor judecătoreşti, încategoria cărora se încadrează şi încheierile, potrivit art. 424 alin. (5) C. proc. civ. - n.n.] se va arătadacă hotărârea este executorie.