"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

În conformitate cu art. 44 alin. (1) din ordonanţă, în cazul încuviinţării cererii deacordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru sub forma amânării, prin încheierese va stabili termenul de plată.

În opinia noastră, partea trebuie să indice în legătură cu obiectul acestei cereri şi datacalendaristică în raport de care solicită amânarea plăţii taxei judiciare de timbru. Instanţapoate amâna plata taxei pentru respectiva dată solicitată de către parte sau pentru o dată

mai apropiată de cea a soluţionării cererii, dar nu pentru o dată mai îndepărtată decâtcea solicitată, întrucât, într-un asemenea caz, şi-ar depăşi limitele învestirii.

În cazul în care instanţa stabileşte o altă dată până la care este amânată plata taxeijudiciare de timbru decât cea solicitată de către parte, mai apropiată de cea a soluţionăriicererii, cererea se admite în parte.

Pentru ipoteza admiterii cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare detimbru sub forma amânării, minuta poate fi redactată în următorii termeni:

,,Admite cererea de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.

Amână plata taxei judiciare de timbru aferente cererii de chemare în judecată încuantum de ( ... ) lei, stabilită în sarcina reclamantului, pentru data de ( ... ).

Executorie111•

Cu cerere de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare. ( ... )".

Potrivit art. 42 alin. (4) din ordonanţă, reducerea taxei judiciare de timbru poate fiacordată separat sau, după caz, împreună cu eşalonarea sau amânarea plăţii.

O asemenea modalitate de soluţionare a cererii de acordare a facilităţilor la platataxei judiciare de timbru implică, cu necesitate, învestirea instanţei cu un astfel de obiect.

Instanţa, în aplicarea art. 9 alin. (2) şi art. 22 alin. (6) C. proc. civ., nu poate judeca o cereredecât în limitele trasate de către părţi.

Pentru ipoteza admiterii cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare detimbru sub forma reducerii şi a amânării, minuta poate fi redactată în următorii termeni:

,,Admite cererea pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.

Reduce cuantumul taxei judiciare de timbru aferente cererii de chemare în judecată,stabilită în sarcina reclamantului, de la suma de x lei la suma de y lei.

Amână plata taxei judiciare de timbru stabilite în sarcina reclamantului în cuantumde y lei pentru data de ( ... ).

Executorie în privinţa dispoziţiei de amânare a plăţii taxei judiciare de timbru.

Cu cerere de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare. ( ... )".

111 în conformitate cu art. 44 alin. (3) din ordonanţă, în cazul eşalonării sau amânării, instanţatransmite hotărârea de încuviinţare, care constituie titlu executoriu, organelor competente, potrivitart. 41, pentru urmărirea executării obligaţiei de plată ori, după caz, pentru punerea în executarea hotărârii privind plata taxei ori a părţii din taxa datorată, la termenele stabilite. Potrivit art. 425

alin. (3) teza I C. proc. civ., în partea finală a dispozitivului [dispozitivul hotărârilor judecătoreşti, încategoria cărora se încadrează şi încheierile, potrivit art. 424 alin. (5) C. proc. civ. - n.n.] se va arătadacă hotărârea este executorie.

612

Art. 44

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

În ipoteza în care instanţa a admis cererea de acordare a facilităţilor la plata taxeijudiciare de timbru aferente cererii principale şi a amânat plata taxei, iar reclamantul nu aachitat-o la data stabilită, instanţa nu o va anula; în acest caz, nu mai sunt incidente normelegenerale cuprinse în art. 200 alin. (4) sau, după caz, în art. 197 teza a li-a C. proc. civ., cinorma specială cuprinsă în art. 44 alin. (3) din ordonanţă.

Potrivit acestui din urmă text legal, în cazul amânării, instanţa transmite hotărâreade încuviinţare, care constituie titlu executoriu, organelor competente, potrivit art. 41 dinordonanţă, pentru urmărirea executării obligaţiei de plată ori, după caz, pentru punerea înexecutare a hotărârii privind plata taxei ori a părţii din taxa datorată, la termenul stabilit.

Prin urmare, instanţa va soluţiona cererea cu care a fost învestită şi nu va urmăriîndeplinirea de către parte a obligaţiei de achitare a taxei judiciare de timbru aferenteacesteia la termenul stabilit în urma admiterii cererii de acordare a facilităţilor în formaamânării; instanţa va transmite, prin persoana desemnată în acest sens de preşedinteleinstanţei potrivit art. 154 alin. (4) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, încheierea de încuviinţare a acestei cereri organelor prevăzute de art. 41

din ordonanţă111, care vor proceda, dacă este cazul, la executarea silită a obligaţiei.

Art. 44 alin. (4) din ordonanţă nu este aplicabil şi în privinţa facilităţii amânării plăţiitaxei judiciare de timbru, neexistând, în acest caz, vreo sumă de bani suportată de către stat.

Dacă reclamantul care a beneficiat de asistenţă judiciară sub forma amânării plăţiitaxei judiciare de timbru a câştigat procesul, pârâtul poate fi obligat, la cererea reclamantului,potrivit art. 453 alin. (1) C. proc. civ., la plata către acesta din urmă a cheltuielilor de judecată

ce i-au fost ocazionate de procesul respectiv, în cadrul cărora se va include şi taxa judiciară

de timbru a cărei plată a fost amânată. Această soluţie se dispune numai în ipoteza în carereclamantul a depus la dosar, până cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asuprafondului cauzei, potrivit art. 452 C. proc. civ., dovada achitării taxei judiciare de timbru.

Dacă termenul pentru care s-a dispus amânarea plăţii taxei judiciare de timbrueste ulterior datei soluţionării cererii, reclamantul poate solicita, pe calea unui processeparat, obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ce i-au fost ocazionate deprocesul respectiv, în cadrul cărora se va include şi taxa judiciară de timbru a cărei plată

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com