"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

614 Art. 44

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Dispune eşalonarea taxei judiciare de timbru în cuantum de y lei în 3 rate lunare,a câte z lei fiecare, cu scadenţa obligaţiei de plată în data de 10 a fiecărei luni.

Executorie în privinţa dispoziţiei de eşalonare a plăţii taxei judiciare de timbru.

Cu cerere de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare. ( ... )".

În ipoteza în care instanţa a admis cererea de acordare a facilităţilor la plata taxeijudiciare de timbru aferente cererii principale şi a eşalonat plata taxei, iar reclamantulnu a achitat ratele din taxă la termenele stabilite, instanţa nu o va anula ca netimbrată;în acest caz, nu mai sunt incidente normele generale cuprinse în art. 200 alin. (4) sau,după caz, în art. 197 teza a li-a C. proc. civ., ci norma specială cuprinsă în art. 44 alin. (3)din ordonanţă.

Potrivit acestui din urmă text legal, în cazul eşalonării, instanţa transmite hotărâreade încuviinţare, care constituie titlu executoriu, organelor competente, potrivit art. 41 dinordonanţă, pentru urmărirea executării obligaţiei de plată ori, după caz, pentru punerea înexecutare a hotărârii privind plata taxei ori a părţii din taxa datorată, la termenele stabilite.

Prin urmare, instanţa va soluţiona cererea în justiţie şi nu va urmări îndeplinirea decătre reclamant a obligaţiei de achitare a taxei judiciare de timbru la termenele stabilite înurma admiterii cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru în formaeşalonării; instanţa va transmite, prin persoana desemnată în acest sens de preşedinteleinstanţei potrivit art. 154 alin. (4) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, încheierea de încuviinţare a acestei cereri organelor prevăzute de art. 41

din ordonanţă111, care vor proceda, dacă este cazul, la executarea silită a obligaţiei.

Art. 44 alin. (4) din ordonanţă nu este aplicabil şi în privinţa facilităţii la plata taxeijudiciare de timbru sub forma eşalonării, neexistând, în acest caz, vreo sumă de banisuportată de către stat.

Dacă reclamantul care a beneficiat de asistenţă judiciară sub forma eşalonăriila plata taxei judiciare de timbru a câştigat procesul, pârâtul poate fi obligat, la cerereareclamantului, potrivit art. 453 alin. (1) C. proc. civ., la plata către acesta din urmă acheltuielilor de judecată ce i-au fost ocazionate de procesul respectiv, în cadrul cărorase va include şi taxa judiciară de timbru a cărei plată a fost eşalonată. Această soluţiese dispune numai în ipoteza în care reclamantul a depus la dosar, până cel mai târziu ladata închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei, potrivit art. 452 C. proc. civ., dovezileachitării ratelor din taxa judiciară de timbru.

Dacă termenele pentru care s-a dispus eşalonarea plăţii taxei judiciare de timbrusunt ulterioare datei soluţionării cererii în justiţie, reclamantul poate solicita, pe caleaunui proces separat, obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ce i-au fostocazionate de procesul respectiv, în cadrul cărora se va include şi taxa judiciară de timbrua cărei plată a fost eşalonată. În cadrul acestui proces, reclamantul va depune la dosardovada achitării taxei judiciare de timbru, în condiţiile art. 194 lit. e) şi art. 254 alin. (1) şi(2) C. proc. civ.; termenul instituit de art. 452 din acelaşi act normativ este incident numaiîn ipoteza în care cheltuielile de judecată se solicită în cadrul procesului ce le-a ocazionat.

111 A se vedea, pentru dezvoltări, comentariul aferent art. 41 din ordonanţă.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 44

615

În acest context, în practica judiciară s-a ridicat problema dacă partea care a pierdutprocesul poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată constând în taxa judiciară detimbru eşalonată, neachitată încă de debitorul acestei obligaţii!11•

În opinia noastră, partea care pierde procesul nu poate fi obligată la plata cheltuielilorde judecată constând în taxa judiciară de timbru eşalonată, neachitată încă de debitorulacestei din urmă obligaţii.

„Concluzia se întemeiază, pe de o parte, pe un argument de interpretare literală aart. 452 C. proc. civ., text care impune de o manieră explicită dovada existenţei cheltuielilor dejudecată şi a întinderii lor. Or, dovada existenţei cheltuielilor de judecată ar fi de neconceputîn lipsa avansării lor efective.

Pe de altă parte, această soluţie se impune şi din perspectiva configuraţiei juridiceşi a finalităţii cheltuielilor de judecată, de a asigura repararea prejudiciului produs părţiipotrivnice. Or, în ipoteza analizată, prejudiciul menţionat nu este cert, plata ratelor de taxă

judiciară de timbru nefiind sigură, în ipoteza insolvabilităţii debitorului taxei, obligareapărţii care a pierdut procesul fiind susceptibilă a determina o îmbogăţire fără justă cauză

în patrimoniul celeilalte părţi".

O altă problemă ridicată în practica judiciară priveşte posibilitatea restituirii sau aexonerării de la plata taxei judiciare de timbru în cazul în care reclamantul a renunţat lajudecată ulterior încuviinţării ajutorului public judiciar sub forma eşalonării sau amânării,în tot ori în parte, a plăţii a jumătate din taxa judiciară de timbru!21• Deşi problema a apărutîn legătură cu instituţia ajutorului public judiciar, aceasta se ridică şi în privinţa asistenţeijudiciare acordate persoanei juridice.

111 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile alecurţilor de apel - Curtea de Apel Braşov, 10-11 iunie 2021; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ulwww.inm-lex.ro; în cuprinsul minutei, punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fostredactat de C.M. SOLOMON şi este expus, în rezumat, în cadrul prezentei lucrări; în opinie majoritară,participanţii au considerat că partea care pierde procesul poate fi obligată la plata cheltuielilor dejudecată constând în taxa judiciară de timbru eşalonată, neachitată încă de debitorul acestei dinurmă obligaţii; în opinie minoritară, a fost agreată soluţia propusă în opinia I.N.M.

121 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 1.4.2. din secţiunea §1 a comentariului aferent art. 45

din ordonanţă.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com