"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Art. 45. [Restituirea taxei de timbru]

(1)

Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz,integral, parţial sau proporţional, la cererea petiţionarului, în următoarele situaţii:a)

când taxa plătită nu era datorată;

b)

când s-a plătit mai mult decât cuantumul legal;

c)

când acţiunea sau cererea rămâne fără obiect în cursul procesului, ca urmarea unor dispoziţii legale;

d)

când acţiunea corect timbrată a fost anulată în condiţiile art. 200 alin. (3)

[în prezent, alin. (4) - n.n.] din Codul de procedură civilă sau când reclamantula renunţat la judecată până la comunicarea cererii de chemare în judecată cătrepârât;

e)

când, în procesul de divorţ, părţile au renunţat la judecată ori s-au împăcat;f)

când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă;g)

în cazul în care instanţa de judecată se declară necompetentă, trimiţândcauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi în cazul respingeriicererii, ca nefiind de competenţa instanţelor române;

h)

când probele au fost administrate de către avocaţi sau consilieri juridici;i)

în cazul în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau dacă

cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă;

j)

în alte cauze expres prevăzute de lege.

(2)

În cazul prevăzut la alin. (1) lit. d), e) şi i) se restituie jumătate din taxaplătită, iar în cazul preyăzut la alin. (1) lit. f) taxa se restituie proporţional cuadmiterea contestaţiei. In cazul prevăzut la alin. (1) lit. h) se restituie jumătatedin taxa plătită, indiferent de modalitatea în care a fost soluţionat procesul, după

rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

(3)

Dreptul de a solicita restituirea poate fi exercitat în termen de un an de ladata naşterii sale.

(4)

Cererea de restituire se adresează instantei judecătoreşti la care s-a introdusactiunea sau cererea. În cazul taxelor plătite p�ntru cereri formulate MinisteruluiJu�tiţiei sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cererea derestituire se adresează acestuia.

(5)

Cererea de restituire soluţionată de instanţa de judecată va fi depusă învederea restituirii la unitatea administrativ-teritorială la care a fost achitată taxa.

(6)

Dacă legea nu prevede altfel, taxele judiciare de timbru plătite pentru cererişi acţiuni anulate ca insuficient timbrate nu se restituie.

(7) Procedura de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbruse aprobă prin ordin comun al viceprim-ministrului, ministrul finanţelor publice,şi al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

COMENTARIU

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com