"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

620

Art. 45

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

pârâtul, în cursul desfăşurării procesului, şi-a îndeplinit obligaţia pretinsă de reclamantprin intermediul cererii.

Coroborând enunţul art. 45 alin. (1) din ordonanţă, potrivit căruia sumele achitate cutitlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parţial sau proporţional, lacererea petiţionarului, în anumite situaţii enumerate expres, cu alin. (2) al aceluiaşi articol,care prevede ipotezele în care taxa judiciară de timbru se restituie parţial sau proporţional,se desprinde concluzia că, pentru ipotezele enumerate de alin. (1) şi neindicate în alin. (2),taxa judiciară de timbru se restituie fie integral, fie parţial, în limita în care plata nu era,potrivit legii, datorată.

În ipoteza art. 45 alin. (1) lit. c) din ordonanţă, taxa judiciară de timbru se restituieintegral.

1.4. Cererea de chemare în judecată, corect timbrată, a fost anulată în condiţiileart. 200 alin. (4) C. proc. civ. sau reclamantul a renunţat la judecată până la comunicareacererii de chemare în judecată către pârât [art. 45 alin. (1) lit. d) din O.U.G. nr. 80/2013]

1.4.1. Anularea cererii potrivit art. 200 alin. (4) C. proc. civ.

Potrivit art. 200 alin. (4) C. proc. civ., dacă obligaţiile privind completarea saumodificarea cererii prevăzute la art. 194 lit. a)-c), d) numai în cazul motivării în fapt şi f),precum şi la art. 195-197 din acelaşi act normativ nu sunt îndeplinite în termenul prevăzutla alin. (3) al articolului menţionat, prin încheiere se dispune anularea cererii.

Ipoteza art. 45 alin. (1) lit. d) teza I din ordonanţă are în vedere cazul în carereclamantul nu şi-a îndeplinit, în termenul de 10 zile prevăzut de art. 200 alin. (3) C. proc. civ.,obligaţiile privind complini rea cererii principale, altele decât obligaţia privind ataşarea ladosar a dovezii achitării taxei judiciare de timbru111•

În conformitate cu art. 45 alin. (2) teza I din ordonanţă, în cazul prevăzut la alin. (1)lit. d), se restituie jumătate din taxa plătită.

De exemplu, dacă instanţa a anulat cererea de chemare în judecată, în temeiulart. 200 alin. (4) C. proc. civ., având în vedere că reclamantul, deşi a timbrat cererea, nuşi-a îndeplinit, în termen legal, obligaţia de a indica domiciliul sau reşedinţa pârâtului,prevăzută de art. 194 lit. a) C. proc. civ., reclamantul este îndreptăţit la restituirea ajumătate din taxa judiciară de timbru plătită pentru respectiva cerere.

Dreptul la restituire există numai în ipoteza reglementată de art. 45 alin. (1) lit. d)teza I din ordonanţă, respectiv aceea în care cererea de chemare în judecată a fost anulată

în etapa regularizării, potrivit art. 200 alin. (4) C. proc. civ., iar nu şi atunci când anularea afost dispusă într-o altă etapă procesuală, chiar şi pentru nerespectarea aceloraşi obligaţiiprevăzute de art. 194 lit. a)-c), d) numai în cazul motivării în fapt şi f).

Totodată, art. 45 alin. (1) lit. d) teza I din ordonanţă nu se aplică în privinţa taxeijudiciare de timbru aferente unei cereri principale nesupuse, potrivit legii, regularizării.

În practica judiciară s-a ridicat problema dacă este sau nu incident art. 45 alin. (1) lit. d)teza I din ordonanţă şi atunci când cererea a fost anulată, potrivit art. 200 alin. (4) C. proc. civ.,111 Obligaţia privind ataşarea la dosar a dovezii achitării taxeijudiciare de timbru este prevăzută

de art. 197 C. proc. civ.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 45

621

pentru considerentul sau şi pentru considerentul că nu a fost timbrată în cuantumul prevăzutde lege, ci într-un cuantum inferior. De exemplu, dacă reclamantul este îndreptăţit sau nu larestituirea a jumătate din taxa judiciară de timbru plătită pentru cererea principală atuncicând instanţa a anulat-o, în temeiul art. 200 alin. (4) C. proc. civ., pentru considerentulcă acesta nu şi-a îndeplinit, în termen legal, obligaţia de a indica domiciliul sau reşedinţapârâtului, prevăzută de art. 194 lit. a) C. proc. civ., şi nici obligaţia de a depune la dosardovada achitării unei diferenţe de taxă judiciară de timbru, prevăzută de art. 197 C. proc. civ.

Având în vedere că una dintre condiţiile prevăzute expres de art. 45 alin. (1) lit. d)teza I din ordonanţă este aceea ca cererea să fi fost corect timbrată, apreciem că acesttext legal nu este incident în ipoteza analizată. Un argument suplimentar decurge şi dinalin. (6) al aceluiaşi articol, potrivit căruia, dacă legea nu prevede altfel, taxele judiciarede timbru plătite pentru cereri şi acţiuni anulate ca insuficient timbrate nu se restituie.

1.4.2. Renunţarea reclamantului la judecată până la comunicarea cererii de chemareîn judecată către pârât

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com