O.U.G. NR. 80/2013
Art. 45
623
Împrejurarea că O.U.G. nr. 51/2008 nu cuprinde dispoziţii care să vizeze ipotezaîn care reclamantul renunţă la judecată nu este de natură să conducă la o altă concluzie,într-o asemenea ipoteză urmând a primi aplicare actul normativ care reglementează taxelejudiciare de timbru, respectiv O.U.G. nr. 80/2013, art. 45.
Fireşte că legiuitorul a reglementat prin art. 45 condiţiile de restituire a taxei judiciarede timbru, întrucât regula este aceea a plăţii anticipate a taxelor de timbru, astfel că
ipoteza tipică este aceea a achitării taxei, urmată de incidenţa actului de dispoziţie. Dacă
nu este în discuţie acordarea ajutorului public judiciar, în măsura în care taxa judiciară
de timbru nu ar fi achitată şi reclamantul ar formula o cerere de renunţare la judecată,s-ar pronunţa o soluţie de anulare a cererii ca nelegal timbrată, reclamantul neavând deachitat nicio sumă de bani cu titlu de taxă de timbru.
Esenţa reglementării cuprinse la art. 45 din O.U.G. nr. 80/2013 nu constă însă atâtîn instituirea unui mecanism de restituire a taxei, cât în afirmarea unui drept de creanţă alpetiţionarului care se află în una dintre ipotezele prevăzute în art. 45 alin. (1) din ordonanţă.
Observăm că, în ipotezele menţionate în art. 45 alin. (1) lit. c)-j), legiuitorul aconsiderat că, urmare a unor împrejurări supravenite plăţii taxei de timbru, aceasta numai este datorată în limitele menţionate de alin. (2): în cazul prevăzut la alin. (1) lit. d), e)şi i), în limita a jumătate din taxa plătită, iar în cazul prevăzut la alin. (1) lit. f), proporţionalcu admiterea contestaţiei, în cazul prevăzut la alin. (1) lit. h), în limita a jumătate din taxaplătită, indiferent de modalitatea în care a fost soluţionat procesul, după rămânereadefinitivă a hotărârii judecătoreşti. În cazurile menţionate de art. 45 alin. (1) lit. a), b),premisa era că taxa supusă restituirii nu era datorată ab initio (taxa plătită nu era datorată
ori s-a plătit mai mult decât cuantumul legal).
Prin urmare, efectul incontestabil al acestui mecanism este că, pentru ipotezarenunţării la judecată, reclamantul va suporta, în final, jumătate din taxa de timbru stabilită
în sarcina sa.
Nu se poate face abstracţie, aşadar, de împrejurarea că premisa restituirii a jumătatedin taxa judiciară de timbru stabilită în sarcina sa este aceea că legiuitorul a apreciat că,în aceste limite, ea nu mai este datorată.
Din perspectiva beneficiarului eşalonării sau amânării la plata taxei judiciare detimbru, art. 45 va produce acelaşi efect, însă, întrucât obligaţia fiscală nu a fost achitată,nu se pune problema restituirii, ci a stingerii obligaţiei fiscale în limita a jumătate din taxajudiciară de timbru stabilită în sarcina sa. Stingerea creanţei fiscale în ipoteza analizată
se circumscrie tezei finale a art. 22 C. proc. fisc., potrivit căruia creanţele fiscale se stingprin plată, compensare, executare silită, scutire, anulare, prescripţie, dare în plată şi prinalte modalităţi prevăzute expres de lege.
Prin urmare, în măsura în care acesta a achitat mai mult de jumătate din taxastabilită în sarcina sa, ca titular al dreptului de creanţă menţionat anterior, va fi îndreptăţitla restituirea sumei excedentare. În ceea ce priveşte diferenţa până la taxa judiciară detimbru stabilită în sarcina sa, cu privire la care organul fiscal deţine un titlu executoriu,efectul va fi acela al stingerii obligaţiei fiscale în limitele arătate.
Dacă, dimpotrivă, sumele achitate nu reprezintă jumătate din taxa judiciară de timbru,nefiind îndeplinită premisa restituirii, efectul produs va fi acela că va datora doar diferenţapână la jumătate din taxa datorată, fiind stinsă creanţa fiscală peste limita menţionată.
În ceea ce priveşte identificarea mijlocului procesual de care dispune beneficiarulajutorului public judiciar pentru obţinerea efectelor menţionate, dacă sumele achitate
624
Art. 45
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
depăşesc jumătate din taxa de timbru, petiţionarul va avea la îndemână formularea cereriide restituire la instanţa judecătorească la care s-a introdus acţiunea sau cererea, astfel cumrezultă din alin. (1) şi (4) ale art. 45. Ulterior, cererea de restituire soluţionată de instanţade judecată va fi depusă în vederea restituirii la unitatea administrativ-teritorială la carea fost achitată taxa [alin. (5)], urmând a primi aplicare procedura de restituire a sumelorachitate cu titlu de taxă judiciară de timbru, potrivit alin. (7).