"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

1.7. Ipoteza în care instanţa de judecată s-a declarat necompetentă, trimiţândcauza la un alt organ cu activitate jurisdicţională, precum şi cea în care a respinscererea ca nefiind de competenţa instanţelor române [art. 45 alin. (1) lit. g) dinO.U.G. nr. 80/2013)

Potrivit art. 132 alin. (3) C. proc. civ., dacă instanţa se declară necompetentă,hotărârea nu este supusă niciunei căi de atac, dosarul fiind trimis de îndată instanţeijudecătoreşti competente sau, după caz, altui organ cu activitate jurisdicţională competent.

În conformitate cu alin. (4) al aceluiaşi articol, dacă instanţa se declară necompetentă

şi respinge cererea ca inadmisibilă întrucât este de competenţa unui organ fără activitatejurisdicţională sau ca nefiind de competenţa instanţelor române, hotărârea este supusă

numai recursului la instanţa ierarhic superioară.

Este de remarcat faptul că art. 45 alin. (1) lit. g) din ordonanţă nu include ipotezaîn care instanţa a respins cererea ca inadmisibilă întrucât aceasta este de competenţaunui organ fără activitate jurisdicţională.

Considerăm însă că textul legal în discuţie trebuie interpretat extensiv, înglobându-seşi acest caz, din moment ce raţiunea restituirii taxei judiciare de timbru este aceeaşi întoate cele trei ipoteze de necompetenţă, şi anume aceea că nu instanţei române îi revinecompetenţa de soluţionare a cererii respective, motiv pentru care nu se poate percepeo taxă judiciară de timbru drept contravaloare a unui serviciu public ce nu poate fi oferit.

Coroborând enunţul art. 45 alin. (1) din ordonanţă, potrivit căruia sumele achitate cutitlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parţial sau proporţional, lacererea petiţionarului, în anumite situaţii enumerate expres, cu alin. (2) al aceluiaşi articol,care prevede ipotezele în care taxa judiciară de timbru se restituie parţial sau proporţional,se desprinde concluzia că, pentru ipotezele enumerate de alin. (1) şi neindicate în alin. (2),taxa judiciară de timbru se restituie fie integral, fie parţial, în limita în care plata nu era,potrivit legii, datorată.

În ipoteza art. 45 alin. (1) lit. g) din ordonanţă, taxa judiciară de timbru se restituieintegral.

1.8. Administrarea probelor de către avocaţi sau consilieri juridici [art. 45 alin. (1)lit. h) din O.U.G. nr. 80/2013)

Administrarea probelor de către avocaţi sau consilieri juridici este reglementată

de subsecţiunea a 4-a a secţiunii a 2-a din capitolul li al titlului I din cartea a li-a a Coduluide procedură civilă (art. 366-388).

Potrivit art. 45 alin. (2) teza a li-a din ordonanţă, în cazul prevăzut la alin. (1) lit. h),se restituie jumătate din taxa plătită, indiferent de modalitatea în care a fost soluţionatprocesul, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

628

Art. 45

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

1.9. Ipoteza în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau cea încare cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă [art. 45 alin. (1) lit. i) dinO.U.G. nr. 80/2013]

Art. 45 alin. (1) lit. i) din ordonanţă este incident atunci când:participantul la proces a fost recuzat, iar cererea de recuzare a fost admisă;participantul la proces a fost recuzat, iar ulterior acesta a formulat declaraţie deabţinere, care a fost admisă, potrivit art. 48 alin. (1)-(3) C. proc. civ.; în conformitate cuacest articol, judecătorul împotriva căruia este formulată o cerere de recuzare poate declaracă se abţine; declaraţia de abţinere se soluţionează cu prioritate; în caz de admitere adeclaraţiei de abţinere, cererea de recuzare, indiferent de motivul acesteia, va fi respinsă,prin aceeaşi încheiere, ca rămasă fără obiect;

partea a formulat cerere de strămutare a procesului, care a fost admisă.

Taxa judiciară de timbru suspusă restituirii potrivit art. 45 alin. (1) lit. i) din ordonanţă

nu este cea aferentă cererii de chemare în judecată, ci cererii de recuzare sau, după caz,cererii de strămutare.

Potrivit art. 9 lit. a) din ordonanţă, cererile de recuzare în materie civilă se timbrează

cu 100 de lei pentru fiecare participant la proces pentru care se solicită recuzarea. Deasemenea, lit. b) a aceluiaşi articol prevede că cererile de strămutare în materie civilă setimbrează cu 100 de lei.

În conformitate cu art. 45 alin. (2) teza I din ordonanţă, în cazul prevăzut la alin. (1)lit. i), se restituie jumătate din taxa plătită.

1.10. Alte cauze expres prevăzute de lege [art. 45 alin. (1) lit. j) din O.U.G. nr. 80/2013]

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com