630 Art. 45
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
este nevoie de intervenţia instanţei, fără însă a se urmări stabilirea unui drept potrivnicfaţă de o altă persoană.
2.2. Condiţiile extrinseci şi condiţiile intrinseci ale cereriiCererea de restituire a taxei judiciare de timbru nu constituie o cerere de chemare înjudecată, motiv pentru care aceasta nu trebuie să respecte cerinţele de conţinut prevăzutede art. 194 C. proc. civ.
În lipsă de dispoziţii legale speciale vizând conţinutul cererii de restituire ataxei judiciare de timbru şi ţinând cont că aceasta se soluţionează potrivit proceduriinecontencioase judiciare, este aplicabil art. 530 alin. (1) şi (2) C. proc. civ.
Astfel, prin raportare la art. 530 alin. (1) C. proc. civ., cererea de restituire a taxeijudiciare de timbru va cuprinde:
numele, prenumele şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul petiţionarului;obiectul cererii constând în restituirea taxei judiciare de timbru aferente unei cereri;motivarea cererii constând în indicarea cazului de restituire prevăzut de art. 45
alin. (1) din ordonanţă;
semnătura petiţionarului sau a reprezentantului său legal, convenţional sau judiciar.
Potrivit art. 530 alin. (2) C. proc. civ., cererea va fi însoţită de înscrisurile pe care sesprijină, în măsura în care este necesară administrarea acestora pentru soluţionarea cererii.
Ţinând cont de art. 536 alin. (1) C. proc. civ., potrivit căruia dispoziţiile art. 527-535
din cod referitoare la procedura necontencioasă se completează cu dispoziţiile de procedură
contencioasă, în măsura în care acestea din urmă sunt compatibile cu natura necontencioasă
a cererii, art. 148 C. proc. civ. este aplicabil în completarea art. 530 din acelaşi act normativ.
Astfel, prin raportare la art. 148 alin. (1) C. proc. civ., cererea de restituire a taxeijudiciare de timbru trebuie să fie formulată în scris şi să cuprindă indicarea instanţei căreiaîi este adresată, precum şi numele şi prenumele, domiciliul sau reşedinţa reprezentantuluipetiţionarului, dacă este cazul; de asemenea, cererea va cuprinde, dacă este cazul, şiadresa electronică sau coordonatele care au fost indicate în acest scop de petiţionar,precum numărul de telefon, numărul de fax ori altele asemenea.
Potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, cererile adresate, personal sau prin reprezentant,instanţelor judecătoreşti pot fi formulate şi prin înscris în formă electronică, dacă suntîndeplinite condiţiile prevăzute de lege.
În conformitate cu alin. (5) al aceluiaşi articol, dacă, din orice motive, cererea nupoate fi semnată la termenul când a fost depusă sau, după caz, la primul termen ce urmează,judecătorul va stabili identitatea petiţionarului prin unul dintre mijloacele prevăzute delege, îi va citi conţinutul cererii şi îi va lua consimţământul cu privire la aceasta; despretoate acestea se va face menţiune în încheiere.
Cererea de restituire a taxei judiciare de timbru nu este supusă plăţii unei taxejudiciare de timbru; chiar dacă legea nu prevede expres, concluzia este dedusă din raţiuneainstituirii acestei instituţii juridice.
Astfel, cu privire la restituirea sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru,pronunţându-se asupra soluţiei legislative cuprinse în vechea reglementare ce viza această
cele privitoare la darea autorizaţiilor judecătoreşti sau la luarea unor măsuri legale de supraveghere,ocrotire ori asigurare, sunt supuse dispoziţiilor cărţii a III-a a Codului de procedu ră civilă.