alin. (1) lit. h) din ordonanţă], dreptul la restituirea taxei judiciare de timbru se naşte la datarămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti pronunţate în procesul respectiv, raportat laart. 45 alin. (2) teza a li-a din ordonanţă;
pentru ipoteza în care participantul la proces care a fost recuzat se abţine sau pentrucea în care cererea de recuzare ori de strămutare a fost admisă [art. 45 alin. (1) lit. i) dinordonanţă], dreptul la restituirea taxei judiciare de timbru se naşte la data pronunţăriiacestor soluţii, potrivit art. 53 alin. (2), respectiv art. 144 alin. (2) şi art. 403 C. proc. civ.
634 Art. 45
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
2.6. Judecata cererii
Ca regulă, sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru nu se restituie dinoficiu, ci la cererea petiţionarului, aspect ce rezultă din art. 45 alin. (1) din ordonanţă.
Prin excepţie, în cazurile expres prevăzute de lege, sumele menţionate anterior serestituie din oficiu. De exemplu, potrivit art. 39 alin. (3) din ordonanţă, în cazul admiteriiintegrale sau parţiale a cererii de reexaminare, instanţa va dispune restituirea taxei detimbru total ori, după caz, proporţional cu reducerea sumei contestate.
Având în vedere că cererea de restituire a taxei judiciare de timbru se soluţionează
potrivit procedurii necontencioase judiciare, sunt aplicabile, în mod corespunzător,următoarele dispoziţii legale:
art. 532 alin. (1) C. proc. civ. - cererea de restituire a taxei judiciare de timbru sejudecă în camera de consiliu, iar citarea petiţionarului este lăsată la aprecierea instanţei;art. 533 C. proc. civ. -instanţa se pronunţă prin încheiere asupra cererii de restituirea taxei judiciare de timbru;
art. 534 alin. (1) C. proc. civ. -încheierea prin care se admite cererea de restituirea taxei judiciare de timbru este executorie;
art. 534 alin. (2)-(5) C. proc. civ. - încheierea prin care se soluţionează cererea derestituire a taxei judiciare de timbru este supusă numai apelului, cu excepţia celei pronunţatede un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este definitivă; termenul de apel vacurge de la pronunţare, pentru cei care au fost prezenţi la ultima şedinţă de judecată, şi dela comunicare, pentru cei care au lipsit; apelul poate fi făcut de orice persoană interesată,chiar dacă nu a fost citată la soluţionarea cererii, termenul de apel curgând de la datala care a luat cunoştinţă de încheiere, dar nu mai târziu de un an de la data pronunţării;apelul se judecă în camera de consiliu; art. 532 alin. (1) C. proc. civ. este aplicabil şi înapel, în sensul că citarea părţilor din apel este lăsată la aprecierea instanţei.
O problemă importantă, ivită în practica judiciară, priveşte calea de atac susceptibilă
de a fi exercitată împotriva încheierii prin care o curte de apel a soluţionat cererea derestituire a taxei judiciare de timbru, având în vedere că, raportat la art. 534 alin. (2)C. proc. civ., încheierea prin care se soluţionează cererea de restituire a taxei judiciare detimbru este supusă numai apelului, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu judecă apeluri,potrivit art. 97 C. proc. civ.
Apreciem că, în acest caz, se impune acordarea căii de atac a recursului împotrivaîncheierii prin care curtea de apel a soluţionat cererea de restituire a taxei judiciare detimbru. Calea de atac declarată împotriva încheierii prin care s-a soluţionat cererea derestituire a taxei de timbru este scutită de la plata taxei judiciare de timbru, potrivitart. 28 din ordonanţă.
Pentru ipoteza admiterii cererii de restituire a taxei judiciare de timbru, minutapoate fi redactată în următorii termeni:
,,Admite cererea de restituire a taxei judiciare de timbru.
Dispune obligarea unităţii administrativ-teritoriale ( ... ) la restituirea către reclamanta sumei de ( ... ), achitată cu titlu de taxă judiciară de timbru pentru cererea principală princhitanţa ( ... ), eliberată de ( ... ).
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare pentru cei prezenţi/dela pronunţare pentru cei care au lipsit. ( ... )".