"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 45

631

posibilitate, Curtea Constituţională, în Decizia nr. 432/2005111, a arătat că o asemeneamăsură, care acoperă o paletă largă de situaţii în care se restituie, în totalitate sau înparte, aceste sume achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru, are drept scop evitareaîmbogăţirii fără justă cauză a statului.

Prin urmare, nu prezintă o justificare rezonabilă perceperea unei taxe judiciare detimbru pentru cererea de restituire a unor taxe judiciare de timbru a căror încasare statulînsuşi a considerat-o injustă.

De asemenea, această cerere se poate include în categoria „cererilor formulateîn cursul procesului sau în legătură cu un proces", pentru care art. 9 din ordonanţă nuprevede timbrarea.

2.3. Crearea unui dosar asociat

Potrivit art. 97 alin. (2) pct. 5 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, crearea dosarului asociat se va face, de la momentul înregistrării, pentrucererea de restituire taxă de timbru după soluţionarea definitivă a cauzei.

2.4. Instanţa competentă şi completul în atribuţia căruia intră soluţionarea cereriiPotrivit art. 45 alin. (4) teza I din ordonanţă, cererea de restituire a taxei judiciarede timbru se adresează instanţei judecătoreşti la care s-a introdus acţiunea sau cererea.

Dacă cererea vizează restituirea unei taxe judiciare de timbru aferente unei căi deatac, aplicarea art. 45 alin. (4) teza I din ordonanţă determină ca cererea să fie adresată

instanţei care a soluţionat calea de atac.

Având în vedere că cererea de restituire a taxei judiciare de timbru se soluţionează

potrivit procedurii necontencioase judiciare, este aplicabil art. 529 alin. (1) şi (2) C. proc. civ.;potrivit acestui text legal, instanţa îşi verifică din oficiu competenţa, chiar dacă este de ordineprivată, putând cere părţii lămuririle necesare; dacă instanţa se declară necompetentă,va trimite dosarul instanţei competente.

În conformitate cu art. 97 alin. (6) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, cererile de restituire a taxei judiciare de timbru, formulate după rămânereadefinitivă a hotărârii, se repartizează completului care a judecat cauza.

2.5. Termenul de formulare a cererii

Potrivit art. 45 alin. (3) din ordonanţă, dreptul de a solicita restituirea poate fiexercitat în termen de un an de la data naşterii sale.

În ceea ce priveşte natura juridică a acestui termen, apreciem că este un termende decădere de drept procesual, în considerarea următoarelor argumente:cererea de restituire a taxei judiciare de timbru constituie un act de procedură, ocerere în legătură cu un proces, din moment ce taxa judiciară de timbru a fost achitată

pentru soluţionarea unei cereri dintr-un proces;

în ipoteza cererilor soluţionate în procedură necontencioasă, care nu implică

existenţa unui pârât, termenul pentru formularea acestora nu poate fi de prescripţie111 Publicată în M. Of. nr. 884 din 3 octombrie 2005.

632

Art. 45

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com