O.U.G. NR. 80/2013
Art. 45
631
posibilitate, Curtea Constituţională, în Decizia nr. 432/2005111, a arătat că o asemeneamăsură, care acoperă o paletă largă de situaţii în care se restituie, în totalitate sau înparte, aceste sume achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru, are drept scop evitareaîmbogăţirii fără justă cauză a statului.
Prin urmare, nu prezintă o justificare rezonabilă perceperea unei taxe judiciare detimbru pentru cererea de restituire a unor taxe judiciare de timbru a căror încasare statulînsuşi a considerat-o injustă.
De asemenea, această cerere se poate include în categoria „cererilor formulateîn cursul procesului sau în legătură cu un proces", pentru care art. 9 din ordonanţă nuprevede timbrarea.
2.3. Crearea unui dosar asociat
Potrivit art. 97 alin. (2) pct. 5 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, crearea dosarului asociat se va face, de la momentul înregistrării, pentrucererea de restituire taxă de timbru după soluţionarea definitivă a cauzei.
2.4. Instanţa competentă şi completul în atribuţia căruia intră soluţionarea cereriiPotrivit art. 45 alin. (4) teza I din ordonanţă, cererea de restituire a taxei judiciarede timbru se adresează instanţei judecătoreşti la care s-a introdus acţiunea sau cererea.
Dacă cererea vizează restituirea unei taxe judiciare de timbru aferente unei căi deatac, aplicarea art. 45 alin. (4) teza I din ordonanţă determină ca cererea să fie adresată
instanţei care a soluţionat calea de atac.
Având în vedere că cererea de restituire a taxei judiciare de timbru se soluţionează
potrivit procedurii necontencioase judiciare, este aplicabil art. 529 alin. (1) şi (2) C. proc. civ.;potrivit acestui text legal, instanţa îşi verifică din oficiu competenţa, chiar dacă este de ordineprivată, putând cere părţii lămuririle necesare; dacă instanţa se declară necompetentă,va trimite dosarul instanţei competente.
În conformitate cu art. 97 alin. (6) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, cererile de restituire a taxei judiciare de timbru, formulate după rămânereadefinitivă a hotărârii, se repartizează completului care a judecat cauza.
2.5. Termenul de formulare a cererii
Potrivit art. 45 alin. (3) din ordonanţă, dreptul de a solicita restituirea poate fiexercitat în termen de un an de la data naşterii sale.
În ceea ce priveşte natura juridică a acestui termen, apreciem că este un termende decădere de drept procesual, în considerarea următoarelor argumente:cererea de restituire a taxei judiciare de timbru constituie un act de procedură, ocerere în legătură cu un proces, din moment ce taxa judiciară de timbru a fost achitată
pentru soluţionarea unei cereri dintr-un proces;
în ipoteza cererilor soluţionate în procedură necontencioasă, care nu implică
existenţa unui pârât, termenul pentru formularea acestora nu poate fi de prescripţie111 Publicată în M. Of. nr. 884 din 3 octombrie 2005.
632
Art. 45