"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 45

635

§3. Competenţa de soluţionare a cererii de restituire a taxei de timbru plătitepentru cereri adresate Ministerului Justiţiei sau Parchetului de pe lângă înaltaCurte de Casaţie şi Justiţie

Potrivit art. 45 alin. (4) teza a li-a din ordonanţă, în cazul taxelor plătite pentrucereri formulate Ministerului Justiţiei sau Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţieşi Justiţie, cererea de restituire se adresează acestuia.

În contextul în care recursul în anulare a fost abrogat în legislaţia română, cererileadresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea declarăriiacestei căi extraordinare de atac nu se mai formulează şi, ca atare, menţiunea inserată înart. 45 alin. (4) teza a li-a din O.U.G. nr. 80/2013 referitoare la competenţa de soluţionarea cererii de restituire a taxei de timbru pentru cererile adresate acestei instituţii nu îşimai găseşte justificarea.

§4. Procedura administrativă de restituire a taxei judiciare de timbruPotrivit art. 45 alin. (5) din ordonanţă, cererea de restituire soluţionată de instanţade judecată va fi depusă în vederea restituirii la unitatea administrativ-teritorială la carea fost achitată taxa.

În conformitate cu art. 45 alin. {7) din ordonanţă, procedura de restituire a sumelorachitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se aprobă prin ordin comun al viceprim-ministrului,ministrul finanţelor publice, şi al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şiadministraţiei publice [în prezent, ministrul finanţelor, respectiv ministrul dezvoltării,lucrărilor publice şi administraţiei - n.n.].

În prezent, acest act normativ este Ordinul nr. 1.918/2013/65/2014 pentru aprobareaprocedurii de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru.

§5. Nerestituirea taxei judiciare de timbru aferente unei cereri anulate cainsuficient timbrată

Potrivit art. 45 alin. (6) din ordonanţă, dacă legea nu prevede altfel, taxele judiciarede timbru plătite pentru cereri şi acţiuni anulate ca insuficient timbrate nu se restituie.

Art. 45 alin. (1) lit. d) nu este aplicabil în ipoteza în care cererea principală supusă

regularizării nu a fost timbrată în cuantumul legal111•

§6. Art. 45 în forma propusă în proiectul legii pentru modificarea şi completareaO.U.G. nr. 80/2013

Proiectul legii pentru modificarea şi completarea 0.U.G. nr. 80/2013 prevedeurmătoarele:

la alineatul (1) al articolului 45, după litera g), se introduce o nouă literă, lit. g1), cu următorul cuprins:

„g1) când părţile încheie, în cursul procesului, un compromis potrivit prevederilorart. 551 din Codul de procedură civilă şi instanţa a luat act de renunţarea la judecată;";111 A se vedea, pentru dezvoltări, punctul 1.4.1. din secţiunea §1 a comentariului aferent art. 45

din ordonanţă.

636

Art. 45

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

la alineatul (1) al articolului 45, după litera i), se introduc două noi litere, lit. i1) şii2), cu următorul cuprins:

,,i1) când părţile pun capăt procesului, prin încheierea unei tranzacţii în condiţiileart. 438 şi următoarele din Codul de procedură civilă;

i2) când pârâtul achiesează la pretenţiile reclamantului;";la articolul 45, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. d), e), g1), i1) şi i2) se restituie jumătatedin taxa plătită, iar în cazul prevăzut la alin. (1) lit. f) taxa se restituie proporţional cuadmiterea contestaţiei. În cazul prevăzut la alin. (1) lit. h) se restituie jumătate din taxaplătită, indiferent de modalitatea în care a fost soluţionat procesul, după rămânereadefinitivă a hotărârii judecătoreşti. În celelalte cazuri, taxa plătită se restituie integral.";la articolul 45, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21) cu următorulcuprins: ,,(21) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. i1), instanţa de judecată nu va dispune restituireataxei judiciare de timbru plătite pentru învestirea acesteia, în cazul în care conflictul soluţionateste legat de o cauză succesorală pentru care nu s-a eliberat certificatul de moştenitor."

În expunerea de motive privitoare la această modificare legislativă se arată următoarele: „Textele propuse se înscriu în seria măsurilor destinate degrevării instanţelor dejudecată şi a promovării mijloacelor alternative de soluţionare a conflictelor, în prezentneexistând un temei expres pentru restituirea taxei judiciare de timbru atunci când părţilesoluţionează litigiul printr-o tranzacţie sau pentru ipoteza în care părţile aleg să încheieun compromis şi renunţă la judecată".

6.1. Părţile încheie, în cursul procesului, un compromis potrivit prevederilor art. 551

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com