Art. 46. [Destinaţia sumelor provenind din cheltuielile judiciare avansate destat pentru desfăşurarea proceselor penale, care sunt suportate de părţi sau dealţi participanţi la proces, precum şi din amenzile judiciare]
Sumele realizate din cheltuielile judiciare avansate de stat din bugetele aprobateMinisterului Justiţiei şi Ministerului Public pentru desfăşurarea proceselor penale,care sunt suportate de părţi sau de alţi participanţi la proces, în condiţiile prevăzutede Codul de procedură penală, precum şi din amenzile judiciare se constituie venitla bugetul de stat şi se virează într-un cont distinct de venituri al acestuia. MinisterulFinanţelorl1l comunică lunar Ministerului Justiţiei informaţiile privind sumele virateîn acest cont. Executarea silită a hotărârii se va efectua prin organele de executaredin subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a căror rază teritorială
îşi are domiciliul fiscal debitorul, potrivit legislaţiei privind executarea silită acreanţelor fiscale.
COMENTARIU
§1. Cheltuielile judiciare avansate de stat pentru desfăşurarea proceselorpenale, care sunt suportate de părţi sau de alţi participanţi la procesPotrivit art. 272 alin. (1) C. proc. pen., cheltuielile necesare pentru efectuareaactelor de procedură, administrarea probelor, conservarea mijloacelor materiale deprobă, administrarea şi, după caz, valorificarea în cursul procesului penal a bunurilorindisponibilizate, onorariile avocaţilor, precum şi orice alte cheltuieli ocazionate dedesfăşurarea procesului penal se acoperă din sumele avansate de stat sau plătite de părţi.
În conformitate cu alin. (2) al aceluiaşi articol, cheltuielile judiciare prevăzute laalin. (1), avansate de stat, sunt cuprinse distinct, după caz, în bugetul de venituri şi cheltuielial Ministerului Justiţiei, al Ministerului Public, precum şi al altor ministere de resort.
Art. 274 C. proc. pen. are următorul conţinut:
(1)
În caz de renunţare la urmărirea penală, condamnare, amânare a aplicării pedepseisau renunţare la aplicarea pedepsei, suspectul sau, după caz, inculpatul este obligat laplata cheltuielilor judiciare avansate de stat, cu excepţia cheltuielilor privind avocaţii dinoficiu şi interpreţii desemnaţi de organele judiciare, care rămân în sarcina statului.
(2)
Când sunt mai mulţi suspecţi sau, după caz, inculpaţi, procurorul sau, după caz,instanţa hotărăşte partea din cheltuielile judiciare datorate de fiecare. La stabilirea acesteipărţi se ţine seama, pentru fiecare dintre suspecţi sau, după caz, inculpaţi, de măsura încare a provocat cheltuielile judiciare.
(3)
Partea responsabilă civil mente, în măsura în care este obligată solidar cu inculpatulla repararea pagubei, este obligată în mod solidar cu acesta şi la plata cheltuielilor judiciareavansate de stat.
De asemenea, art. 275 C. proc. pen. prevede următoarele:
(1)
Cheltuielile judiciare avansate de stat sunt suportate după cum urmează:1.
în caz de achitare, de către:
a)
persoana vătămată, în măsura în care i se reţine o culpă procesuală;111 Potrivit art. 12 lit. a) din O.U.G. nr. 212/2020 privind stabilirea unor măsuri la niveluladministraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ,,În cuprinsulactelor normative în vigoare următoarele denumiri şi sintagme se înlocuiesc după cum urmează:a) «Ministerul Finanţelor Publice» cu « Ministerul Finanţelor»".
O.U.G. NR. 80/2013
Art. 46 641
b)
partea civilă căreia i s-au respins în totul pretenţiile civile, în măsura în care i sereţine o culpă procesuală;
c)
inculpatul care a fost obligat la repararea prejudiciului;
2.
în caz de încetare a procesului penal, de către:
a)
inculpat, dacă există o cauză de nepedepsire;
b)
persoana vătămată, în caz de retragere a plângerii prealabile sau în cazul în careplângerea prealabilă a fost tardiv introdusă;
c)
partea prevăzută în acordul de mediere, în cazul în care a intervenit mediereapenală;
d)