inculpatul şi persoana vătămată, în caz de împăcare;
3.
dacă inculpatul cere continuarea procesului penal, cheltuielile judiciare sunt suportatede către:
a)
persoana vătămată, atunci când aceasta şi-a retras plângerea prealabilă ori s-adispus clasarea în temeiul dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. a)-c) sau achitarea inculpatului,în măsura în care i se reţine o culpă procesuală;
b)
inculpat, atunci când se dispune clasarea pentru alte situaţii decât cele prevăzuteîn dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. a)-c) ori încetarea procesului penal;4.
în caz de restituire a cauzei la parchet în procedura camerei preliminare, cheltuielilejudiciare sunt suportate de către stat.
(2)
În cazul declarării apelului, recursului în casaţie ori al introducerii unei contestaţiisau oricărei alte cereri, cheltuielile judiciare sunt suportate de către persoana căreia i s-arespins ori care şi-a retras apelul, recursul în casaţie, contestaţia sau cererea.
(3)
În toate celelalte cazuri, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcinaacestuia.
(4)
În cazul când mai multe părţi sau persoane vătămate sunt obligate la suportareacheltuielilor judiciare, instanţa hotărăşte partea din cheltuielile judiciare datorate de fiecare.
(5)
Dispoziţiile alin. (1) pct. 1 şi 2 şi ale alin. (2)-(4) se aplică în mod corespunzător încazul dispunerii în cursul urmăririi penale a unei soluţii de clasare şi în situaţia respingeriiunei plângeri formulate împotriva actelor şi măsurilor dispuse de organele de urmărirepenală.
(6)
Cheltuielile privind avocaţii din oficiu şi interpreţii desemnaţi de organele judiciare,potrivit legii, rămân în sarcina statului.
(7)
În situaţia contestaţiilor formulate de către administraţia penitenciarului în cazurileprevăzute de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privativede libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şicompletările ulterioare, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
În conformitate cu art. 578 alin. (1) şi (2) C. proc. pen., dispoziţia din hotărâreapenală sau din ordonanţa procurorului privind obligarea la plata cheltuielilor judiciareavansate de stat se pune în executare prin trimiterea unui extras de pe acea parte dindispozitiv care priveşte aplicarea cheltuielilor judiciare organului care, potrivit legii, execută
amenda penală; în situaţia în care persoana obligată la plata cheltuielilor judiciare către statnu depune recipisa de plată integrală a acestora la instanţa de executare sau la unitateade parchet, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii sau a ordonanţeiprocurorului, executarea cheltuielilor judiciare se face de organul arătat la alin. (1).
642
Art. 46
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
§2. Amenzile judiciare