"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Potrivit art. 45 alin. (21), propus a fi introdus în ordonanţă, în cazul prevăzut laalin. (1) lit. i1), instanţa de judecată nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbruplătite pentru învestirea acesteia, în cazul în care conflictul soluţionat este legat de o cauză

succesorală pentru care nu s-a eliberat certificatul de moştenitor.

Acest text legal se propune a fi instituit pentru ca părţile să nu eludeze, prin înregistrarea unei cereri în justiţie având ca obiect dezbaterea succesorală, urmată de încheiereaunei tranzacţii şi de formularea unei cereri de restituire a taxei judiciare de timbru, normelece reglementează taxele aplicabile procedurii succesorale notariale sau judiciare.

638

Art. 45

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

Pentru a fi incident acest caz de restituire a taxei judiciare de timbru aferentecererii în privinţa căreia s-a încheiat o tranzacţie, este necesar ca instanţa să pronunţe ohotărâre în temeiul exercitării acestui act procedural de dispoziţie.

Dacă instanţa nu pronunţă o hotărâre de expedient, nu se mai justifică instituireaunui caz de restituire a taxei judiciare de timbru, din moment ce instanţa va proceda lajudecarea cererii, nefiind degrevată prin încheierea între părţi a tranzacţiei.

Potrivit art. 441 C. proc. civ., dispoziţiile secţiunii privind hotărârea prin care seîncuviinţează învoiala părţilor se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care învoialapărţilor este urmarea procedurii de mediere.

Potrivit art. 63 alin. (2) şi (21) din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizareaprofesiei de mediator, odată cu pronunţarea hotărârii instanţa va dispune, la cerereapărţii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, plătită pentru învestirea acesteia,cu excepţia cazurilor în care conflictul soluţionat pe calea medierii este legat de transferuldreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje şicauze succesorale, caz în care se vor restitui 50 de procente din taxa achitată; instanţade judecată nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru plătite pentru învestireaacesteia, în cazul în care conflictul soluţionat este legat de o cauză succesorală pentrucare nu s-a eliberat certificatul de moştenitor.

Apreciem că acest din urmă text legal are caracter special faţă de art. 45 alin. (1)lit. i1) şi alin. (2) din proiect, căruia îi înlătură aplicarea; prin urmare, art. 45 alin. (1) lit. i1) şi alin. (2) din proiect priveşte exclusiv cazul soluţionării litigiului printr-o tranzacţie, iarnu şi printr-un acord de mediere.

6.3. Pârâtul achiesează la pretenţiile reclamantului [art. 45 alin. (1) lit. i2) dinproiect]

Potrivit art. 436 alin. (1) C. proc. civ., când pârâtul a recunoscut în tot sau în partepretenţiile reclamantului, instanţa, la cererea acestuia din urmă, va da o hotărâre în măsurarecunoaşterii.

Alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că, dacă recunoaşterea este parţială, judecatava continua cu privire la pretenţiile rămase nerecunoscute, instanţa urmând a pronunţao nouă hotărâre asupra acestora.

În conformitate cu art. 45 alin. (2) teza I din ordonanţă, în forma propusă spremodificare, în cazul prevăzut la alin. (1) lit. i2), se restituie jumătate din taxa plătită.

Dreptul la restituirea taxei judiciare de timbru se naşte la data rămânerii definitivea sentinţei prin care instanţa a luat act de recunoaşterea de către pârât a pretenţiilorreclamantului.

Art. 45 alin. (1) lit. i2) din proiectul de modificare a ordonanţei are în vedere nunumai pârâtul dintr-o cerere principală, ci şi pe acela dintr-o cerere incidentală (de exemplu,chematul în garanţie).

De asemenea, textul legal în discuţie este incident atât în ipoteza unei recunoaşteritotale, cât şi a uneia parţiale. În ipoteza recunoaşterii parţiale, se restituie jumătate dintaxa plătită aferentă pretenţiilor recunoscute.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 45

639

În opinia noastră, pentru a fi incident acest caz de restituire a taxei judiciare detimbru aferente cererii care cuprinde pretenţiile recunoscute de către pârât, este necesar cainstanţa să pronunţe o hotărâre în temeiul exercitării acestui act procedural de dispoziţie;aceasta implică, printre alte condiţii, şi pe aceea ca reclamantul să solicite pronunţareaunei astfel de hotărâri.

Dacă instanţa nu pronunţă o hotărâre în temeiul exercitării actului procedural dedispoziţie reprezentat de achiesarea pârâtului la pretenţii, nu se mai justifică instituirea unuicaz de restituire a taxei judiciare de timbru, din moment ce instanţa va proceda la judecareacererii, nefiind degrevată prin exercitarea actului procedural de dispoziţie; recunoaştereapârâtului are relevanţă, în acest caz, exclusiv în planul probatoriului administrat în proces.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com