În procesul civil, amenzile judiciare sunt dispuse de instanţă pentru săvârşirea unorfapte prevăzute expres şi limitativ de art. 187-188 C. proc. civ. vizând încălcarea anumitorobligaţii privind desfăşurarea procesului civil.
Potrivit art. 190 C. proc. civ., abaterea săvârşită, amenda şi despăgubirea se stabilescde către instanţa în faţa căreia s-a săvârşit fapta sau, după caz, de către preşedintele instanţeide executare, prin încheiere executorie, care se comunică celui obligat, dacă măsura a fostluată în lipsa acestuia; atunci când obligaţia încălcată incumbă unei autorităţi sau instituţiipublice sau oricărei alte persoane juridice, amenda şi despăgubirile pentru fapta ilicită
vor fi stabilite în sarcina acesteia; atunci când fapta constă în formularea unei cereri curea-credinţă, amenda şi despăgubirea pot fi stabilite fie de instanţa în faţa căreia cerereaa fost formulată, fie de către instanţa care a soluţionat-o, atunci când acestea sunt diferite.
Cererea uneia dintre părţi de aplicare de către instanţă a unei amenzi judiciare înprivinţa unui alt subiect nu este supusă timbrării, din moment ce constituie o cerere formulată în cursul procesului şi care nu modifică valoarea taxabilă a cererii sau caracterulcererii iniţiale şi nici nu este enumerată în cuprinsul art. 9 din ordonanţă ca fiind supusă
timbrării.
În schimb, cererea de reexaminare împotriva încheierii prin care au fost stabiliteamenzile judiciare potrivit art. 190 C. proc. civ. se timbrează cu o taxă judiciară în cuantumde 20 de lei, potrivit art. 9 lit. e) din ordonanţăl11.
În procesul penal, amenzile judiciare sunt dispuse de organul judiciar pentru săvârşireaunor abateri judiciare prevăzute expres şi limitativ de art. 283 alin. (1)-(4) C. proc. pen.
Potrivit alin. (S) al aceluiaşi articol, amenzile judiciare aplicate constituie venituri labugetul de stat, cuprinzându-se distinct în bugetul Ministerului Public sau al MinisteruluiAfacerilor Interne, al Ministerului Justiţiei, după caz, potrivit legii.
Art. 577 alin. (1)-(3) C. proc. pen. prevede că amenda judiciară se pune în executarede către organul judiciar care a aplicat-o; punerea în executare se face prin trimiterea unuiextras de pe acea parte din dispozitiv care priveşte aplicarea amenzii judiciare organuluicare, potrivit legii, execută amenda penală; executarea amenzilor judiciare se face deorganul arătat la alin. (2).
Spre deosebire de procesul civil, în procesul penal nici cererea uneia dintre părţide aplicare de către instanţă a unei amenzi judiciare în privinţa unui alt subiect, dar nicicontestaţia împotriva executării amenzilor judiciare prevăzută de art. 601 C. proc. pen.
nu sunt supuse timbrării, în considerarea art. 29 alin. (1) lit. i) din ordonanţă.
§3. Executarea cheltuielilor judiciare avansate de stat pentru desfăşurareaproceselor penale, care sunt suportate de părţi sau de alţi participanţi la proces,precum şi a amenzilor judiciare
Cheltuielile judiciare ale statului pentru desfăşurarea proceselor penale sunt avansatedin bugetele aprobate Ministerului Justiţiei (pentru cheltuielile judiciare avansate de stat111 A se vedea, pentru dezvoltări, secţiunea §6 a comentariului aferent art. 9 din ordonanţă.
O.U.G. NR. 80/2013
Art. 46
643
în faza judecăţii) şi Ministerului Public (pentru cheltuielile judiciare avansate de stat înfaza urmăririi penale).
Sumele realizate din cheltuielile judiciare avansate de stat pentru desfăşurareaproceselor penale, care sunt suportate de părţi sau de alţi participanţi la proces, în condiţiileprevăzute de Codul de procedură penală, precum şi din amenzile judiciare se constituievenit la bugetul de stat şi se virează într-un cont distinct de venituri al acestuia.
Ministerul Finanţelor comunică lunar Ministerului Justiţiei informaţiile privindsumele virate în acest cont.
Executarea silită a hotărârii se va efectua prin organele de executare din subordineaAgenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în a căror rază teritorială îşi are domiciliul fiscaldebitorul, potrivit legislaţiei privind executarea silită a creanţelor fiscale.
Pin urmare, având în vedere că drepturile în discuţie constituie creanţe fiscale,acestea nu se execută silit de către executorul judecătoresc, ci potrivit Codului de procedură
fiscală, de organul de executare fiscală în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscaldebitoru 1111•
Cu privire la prescripţia dreptului de a cere executarea silită a creanţelor fiscale,art. 215 alin. (1) C. proc. fisc. prevede că dreptul organului de executare silită de a cereexecutarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuariea anului următor celui în care a luat naştere acest drept. Cazurile de suspendare şi deîntrerupere a termenului de prescripţie menţionat sunt prevăzute de art. 216 şi, respectiv,art. 217 C. proc. fisc.
În conformitate cu art. 218 alin. (1) şi (2) C. proc. fisc., dacă organul de executaresilită constată împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silită
a creanţelor fiscale, acesta va proceda la încetarea măsurilor de realizare şi la scăderea lordin evidenţa creanţelor fiscale; sumele achitate de debitor în contul unor creanţe fiscale,după împlinirea termenului de prescripţie, nu se restituie.
Potrivit art. 173 alin. (2) C. proc. fisc., nu se datorează dobânzi şi penalităţi deîntârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel şi cheltuieli judiciare.
Art. 2661 alin. (1) lit. b) şi c) C. proc. fisc. prevede că dispoziţiile cuprinse în capitolul Xll1