Art. 4 7. [Impozitul pe veniturile realizate din activităţi desfăşurate de avocaţi,notari publici şi executori judecătoreşti]
Impozitul pe veniturile realizate din activităţi desfăşurate de avocaţi, notari publici şiexecutori judecătoreşti se constituie venit la bugetul de stat şi se virează într-un contdistinct de venituri al acestuia. Ministerul Finantelor[1l comunică lunar MinisteruluiJustiţiei informaţiile privind sumele virate în acest cont.
COMENTARIU
Avocaţii, notarii publici şi executorii judecătoreşti desfăşoară activităţi specificeprofesiei lor pentru care datorează impozit pe venit, potrivit art. 2 alin. (1) lit. c) C. fisc.
Acest impozit pe venit se constituie venit la bugetul de stat şi se virează într-uncont distinct de venituri al acestuia.
Ministerul Finanţelor comunică lunar Ministerului Justiţiei informaţiile privindsumele virate în acest cont.
Art. 22 alin. (1) din O.U.G. nr. 51/2008, în prezent abrogat prin Legea nr. 31/2023
pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul publicjudiciar în materie civilă121, prevedea că fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentruacordarea ajutorului public judiciar de către stat în condiţiile acestei ordonanţe de urgenţă,denumit „fondul pentru ajutor public judiciar", se constituie din sumele prevăzute laart. 25 alin. (1) şi art. 26 alin. (1) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
Art. 25 alin. (1) din Legea nr. 146/1997, în forma de la data intrării în vigoare a O.U.G.
nr. 51/2008, prevedea că, din sumele realizate din cheltuielile judiciare avansate de stat dinbugetele aprobate Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public pentru desfăşurarea proceselorpenale, care sunt suportate de părţi sau de alţi participanţi la proces, în condiţiile prevăzutede Codul de procedură penală, precum şi din amenzile judiciare, 25% constituie veniturila bugetul de stat şi se cuprind distinct în bugetul de venituri şi cheltuieli al MinisteruluiJustiţiei; executarea silită a debitelor se efectuează de organele de executare ale unităţilorteritoriale subordonate Ministerului Finanţelor Publice în a căror rază teritorială îşi aredomiciliul sau sediul debitorul, potrivit legislaţiei privind executarea silită a creanţelorbugetare.
De asemenea, art. 26 alin. (1) din acelaşi act normativ prevedea că sumele proveninddin taxele de timbru, plătite pentru activitatea notarială, impozitele încasate din onorariileavocaţilor şi ale notarilor publici constituie venituri la bugetul de stat şi se cuprind distinctîn bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Justiţiei.
În acest context normativ, în care fondul pentru ajutorul public judiciar se constituiadin sumele realizate din încasarea taxelor judiciare de timbru, a taxelor de timbru plătitepentru activitatea notarială şi a impozitelor încasate din onorariile avocaţilor şi ale notarilorpublici, rostul inserării unui text legal vizând destinaţia sumelor în discuţie în legislaţiataxelor judiciare de timbru s-ar fi justificat.
111 Potrivit art. 12 lit. a) din O.U.G. nr. 212/2020 privind stabilirea unor măsuri la niveluladministraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ,,În cuprinsulactelor normative în vigoare următoarele denumiri şi sintagme se înlocuiesc după cum urmează:a) « Ministerul Finanţelor Publice» cu «Ministerul Finanţelor»".
121 Publicată în M. Of. nr. 38 din 12 ianuarie 2023.
646
Art. 47
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
Însă, cuprinderea în O.U.G. nr. 80/2013 a art. 47, care priveşte impozitul pe veniturilerealizate din activităţi desfăşurate de avocaţi, notari publici şi executori judecătoreşti,fără a indica legătura acestor sume cu taxele judiciare de timbru sau cu remuneraţiacuratorului special din bugetul statului ori facilităţile la plata taxei judiciare de timbru,apare nejustificată.