"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

626

Art. 45

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

judiciare de timbru achitate pentru judecarea contestaţiei să depindă nu de soluţionareaîn primă instanţă, ci de o soluţionare definitivă a cauzei.

În legătură cu soluţionarea cererii vizând obligarea intimatului la plata cheltuielilorde judecată, reprezentând contravaloarea taxei judiciare de timbru, în cazul contestaţiilorla executare admise, apreciem că cererea trebuie să fie respinsă, contestatorul neavânddrept de opţiune între a solicita statului sau, dimpotrivă, intimatului restituirea acesteisume, din moment ce legea, prin dispoziţii cu caracter special, prioritar aplicabile, a stabilitun alt debitor pentru restituirea taxei decât cel prevăzut de art. 453 C. proc. civ.

Pe de altă parte, restituirea sumei achitate cu titlu de taxă judiciară de timbru înetapa procesuală a apelului declarat împotriva unei hotărâri pronunţate într-o contestaţie laexecutare admisă incumbă însă intimatului, iar nu statului, dispoziţiile art. 45 din ordonanţă

fiind de strictă interpretare şi aplicare".

În al treilea rând, potrivit art. 45 alin. (2) teza I din ordonanţă, în cazul prevăzut laalin. (1) lit. f), taxa se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei.

De exemplu, dacă contestaţia la executare are ca obiect anularea executării siliteînseşi, demarată în modalitatea urmăririi silite a unor bunuri în valoare totală de 250.000

de lei, pentru care contestatorul a achitat o taxă judiciară de timbru în cuantum de 1.000

de lei, potrivit art. 10 alin. (2) tezele I şi a li-a din ordonanţă, fiind atins plafonul maximinstituit de acest text legal, iar instanţa a admis, în parte, contestaţia şi a anulat executareasilită numai în privinţa unor bunuri în valoare de 1.000 de lei, contestatorul va fi îndreptăţit,în temeiul art. 45 alin. (1) lit. f) şi alin. (2) teza I din ordonanţă, la restituirea unei taxejudiciare de timbru în cuantum de 75 de lei, calculată potrivit art. 10 alin. (2) teza I cutrimitere la art. 3 alin. (1) lit. b) din acelaşi act normativ.

În schimb, în acelaşi exemplu, dacă instanţa, deşi a admis, în parte, contestaţia, aanulat executarea silită în privinţa unor bunuri în valoare de 100.000 de lei, contestatorulva fi îndreptăţit, în temeiul art. 45 alin. (1) lit. f) şi alin. (2) teza I din ordonanţă, la restituireaunei taxe judiciare de timbru în cuantum de 1.000 de lei, calculată potrivit art. 10 alin. (2)tezele I şi a li-a din acelaşi act normativ, fiind atins plafonul maxim instituit de acest textlegal, prin urmare, la restituirea integrală a taxei judiciare de timbru.

În al patrulea rând, art. 45 alin. (1) lit. f) din ordonanţă nu face distincţie între tipurilede contestaţie la executare, de unde ar decurge concluzia că se aplică tuturor acestorar11•

în drepturile creditorului (art. 1.593 C.civ.), să obţină, în condiţiile art. 45 din O.U.G. nr. 80/2013,restituirea sumei achitate cu titlu de taxă judiciară de timbru pentru contestaţia admisă.

Contestatarul căruia i-a fost admisă contestaţia la executare este cel mai în măsură să

aprecieze în ce condiţii poate fi realizat cât mai bine interesul său de recuperare a sumei care i secuvine, astfel încât, în lipsa unui text de lege care să îl oblige la o cale procedurală de recuperarea sumei achitate cu titlu de taxă judiciară de timbru, considerăm că trebuie să i se recunoască

titularului contestaţiei la executare admise dreptul de a opta pentru recuperarea sumei achitatecu titlu de taxă judiciară de timbru între cele două căi procedurale mai sus menţionate".

111 Pentru opinia cu privire la caracterul criticabil al art. 23 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 146/1997

privind taxele judiciare de timbru, actualul art. 45 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 80/2013, a se vedeaM. GĂLAN, Restituirea taxei de timbru în cazul admiterii contestaţiei la executare, în Dreptul nr. 9/2004,p. 103. Autorul a arătat că raţiunea instituirii dreptului contestatarului la restituirea taxelor judiciarede timbru pentru ipoteza admiterii contestaţiei la executare, respectiv culpa unor organe ale statuluiîn declanşarea situaţiei litigioase, nu subzistă pentru toate ipotezele acoperite de text în contextullegislativ actual.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 45

627

Considerăm totuşi că, în ipoteza în care contestaţia la executare are ca obiectanularea titlului executoriu, art. 45 alin. (1) lit. f) din ordonanţă ar trebui să nu fie incident,întrucât premisa instituirii acestui text legal, respectiv încălcarea de către organele deexecutare a dispoziţiilor legale în materie de executare silită, nu se regăseşte şi în acest caz.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com