În ipoteza în care capetele de cerere sunt formulate în contradictoriu cu pârâţidiferiţi, raţionamentul expus anterior apare ca fiind justificat inclusiv din perspectiva aplicăriiart. 44 alin. (4) teza I din ordonanţă. Potrivit acestui articol, în cazul în care reclamantul abeneficiat de reducerea taxei judiciare de timbru, instanţa de judecată va obliga pe pârâtulcare pierde procesul la plata sumei pentru care s-a acordat reducerea.
Soluţionarea distinctă a capetelor de cerere imprimă şi rezolvarea diferită a moduluide suporta re a sumelor ce au constituit obiectul asistenţei judiciare.
Astfel, de exemplu, dacă primul capăt de cerere, formulat în contradictoriu cu unpârât, s-ar respinge, iar cel de-al doilea capăt, formulat în contradictoriu cu celălalt pârât,s-ar admite, suma reprezentând parte din taxa judiciară de timbru aferentă primului capătde cerere, ce a format obiect al asistenţei judiciare sub forma reducerii, s-ar impune arămâne în sarcina statului, în timp ce suma reprezentând parte din taxa judiciară de timbruaferentă celui de-al doilea capăt de cerere, ce a format obiect al asistenţei judiciare subaceeaşi formă a reducerii, s-ar impune a fi restituită statului de către acest din urmă pârât.
§3. Reducerea taxei judiciare de timbru
În conformitate cu art. 44 alin. (1) din ordonanţă, în cazul încuviinţării cererii deacordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru sub forma reducerii, prin încheierese va stabili cota de reducere sau cuantumul redus al taxei.
Din acest text legal rezultă că instanţa are posibilitatea să dispună reducerea taxeijudiciare de timbru, menţionând în dispozitivul încheierii pronunţate asupra cererii de
O.U.G. NR. 80/2013
Art. 44
609
acordare a facilităţii fie reducerea acesteia cu o cotă exprimată sub formă de fracţie sauprocent, fie reducerea până la un anumit cuantum exact.
Pentru ipoteza admiterii cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare detimbru sub forma reducerii, minuta poate fi redactată în următorii termeni:
,,Admite cererea de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.
Reduce cuantumul taxei judiciare de timbru aferente cererii de chemare în judecată,stabilită în sarcina reclamantei, de la suma de ( ... ) lei la suma de ( ... ) lei.
Cu cerere de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare. ( ... )".
,,Admite cererea de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.
Reduce cuantumul taxei judiciare de timbru aferente primului capăt al cereriiprincipale având ca obiect revendicare imobiliară, în cuantum de ( ... ) lei, stabilită în sarcinareclamantei, cu 30% (cu 1/3).
Cu cerere de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare. ( ... )".
Potrivit art. 42 alin. (4) din ordonanţă, reducerea taxei de timbru poate fi acordată
separat sau, după caz, împreună cu eşalonarea sau amânarea plăţii111.
O asemenea modalitate de soluţionare a cererii de acordare a facilităţilor la platataxei judiciare de timbru implică, cu necesitate, învestirea instanţei cu un astfel de obiect.
Instanţa, în aplicarea art. 9 alin. (2) şi art. 22 alin. (6) C. proc. civ., nu poate judeca o cereredecât în limitele trasate de către părţi.
În ipoteza în care instanţa a admis cererea de acordare a facilităţilor la plata taxeijudiciare de timbru aferente cererii de chemare în judecată şi a redus taxa judiciară detimbru, iar reclamantul nu a achitat taxa astfel redusă, instanţa, în temeiul art. 200 alin. (4)C. proc. civ., va anula cererea sau, după caz, în temeiul art. 197 teza a li-a C. proc. civ., vaadmite excepţia netimbrării cererii şi, pe cale de consecinţă, o va anula ca netimbrată.
Nu considerăm că excepţia ce se impune a fi invocată şi admisă, în cazul dat, arfi excepţia insuficientei timbrări a cererii, întrucât reclamantului, ca urmare a admiteriicererii sale de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, nu îi incumbă
decât obligaţia de a achita taxa în cuantum redus, iar această taxă nu a fost achitată decătre el în întregime.
Potrivit art. 44 alin. (4) teza I din ordonanţă, în cazul în care reclamantul a beneficiatde reducerea taxei judiciare de timbru, instanţa de judecată va obliga pe pârâtul carepierde procesul la plata sumei pentru care s-a acordat reducerea.
Este de observat că acest text legal nu prevede subiectul în favoarea căruia esteobligat pârâtul să plătească în ipoteza reglementată.
În opinia noastră, art. 18 din O.U.G. nr. 51/2008 constituie o dispoziţie legală asemănătoare, ce poate fi aplicată prin analogie în cazul analizat, având în vedere că reglementează,în cazul ajutorului public judiciar, aceeaşi ipoteză. Potrivit acestui text legal, cheltuielilepentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin încuviinţarea ajutorului publicjudiciar vor fi puse în sarcina celeilalte părţi, dacă aceasta a căzut în pretenţiile sale; parteacăzută în pretenţii va fi obligată la plata către stat a acestor sume.
111 Pentru exemple de minute în ipotezele admiterii cererii de acordare a facilităţilor la platataxei judiciare de timbru sub forma reducerii şi a amânării şi, după caz, sub forma reducerii şi aeşalonării, a se vedea secţiunile §4 şi, respectiv, §5 ale comentariului aferent art. 44 din ordonanţă.