Definitivă. ( ... )".
111 Regimul juridic al incidentului procedural intervenit în legătură cu o cerere în justiţie esteacelaşi cu regimul juridic al fondului acesteia, afară de cazul în care incidentul procedural estereglementat de dispoziţii legale speciale.
121 Potrivit art. 406 alin. (6) teza I C. proc. civ., renunţarea la judecată se constată prin hotărâre
supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Înconformitate cu art. 424 alin. (1) din acelaşi act normativ, hotărârea prin care cauza este soluţionată deprima instanţă sau prin care aceasta se dezînvesteşte fără a soluţiona cauza se numeşte sentinţă. Dincoroborarea acestor două texte legale rezultă că instanţa ia act de renunţarea la judecata cereriiprin sentinţă.
Art. 44. [Încuviinţarea cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciarede timbru]
(1)
În cazul încuviinţării cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciarede timbru, prin încheiere se vor stabili, după caz, cota de reducere sau cuantumulredus al taxei, termenul ori termenele de plată şi cuantumul ratelor.
(2)
Eşalonarea plăţii taxelor judiciare de timbru se poate face pe parcursul acel mult 24 de luni şi pentru maximum 12 termene.
(3)
În cazul eşalonării sau amânării, instanţa transmite hotărârea de încuviinţare,care constituie titlu executoriu, organelor competente, potrivit art. 41, pentruurmărirea executării obligaţiei de plată ori, după caz, pentru punerea în executarea hotărârii privind plata taxei ori a părtii din taxa datorată, la termenele stabilite.
(4)
În cazul în care reclamantul a beneficiat de reducerea taxei judiciare detimbru, instanţa de judecată va obliga pe pârâtul care pierde procesul la platasumei pentru care s-a acordat reducerea. Dispozitivul hotărârii constituie titluexecutoriu. Prevederile art. 41 sunt aplicabile.
COMENTARIU
§1. Soluţionarea cererii în limita obiectului său stabilit de partePotrivit art. 42 alin. (2) din ordonanţă, instanţa acordă persoanelor juridice, la cerere,facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare detimbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti.
Formele asistenţei judiciare acordate persoanei juridice sunt reducerea cuantumuluitaxei judiciare de timbru şi eşalonarea şi amânarea plăţii acesteia.
Instanţa este ţinută de obiectul cererii cu care a fost învestită, aspect care decurge atâtdin art. 9 alin. (2) C. proc. civ., ce reglementează principiul disponibilităţii părţilor în procesulcivil, cât şi din art. 22 alin. (6) din acelaşi act normativ, ce priveşte rolul judecătorului înaflarea adevărului. Astfel, art. 9 alin. (2) C. proc. civ. prevede că obiectul şi limitele procesuluisunt stabilite prin cererile şi apărările părţilor. Totodată, art. 22 alin. (6) C. proc. civ. instituieîn sarcina judecătorului obligaţia de a se pronunţa asupra a tot ceea ce s-a cerut, fără însă
a depăşi limitele învestirii, în afară de cazurile în care legea ar dispune altfel.
De exemplu, dacă cererea pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare detimbru are ca obiect reducerea cuantumului acesteia, instanţa are obligaţia să o judece,raportându-se exclusiv la acest obiect şi fără a depăşi limitele învestirii prin acordarea uneifacilităţi distincte, nesolicitată de parte, cum ar fi eşalonarea sau amânarea plăţii acesteia.
Orice taxă judiciară de timbru poate forma obiect al cererii pentru acordareafacilităţilor la plata acesteia, inclusiv, de pildă, taxa judiciară de timbru aferentă cereriipentru repunerea cauzei pe rol, când suspendarea procesului se datorează părţilor, taxă
prevăzută de art. 9 lit. g) din ordonanţă111• Astfel, textele legale ce reglementează facilităţile111 Problema a făcut obiect de dezbatere în cadrul Întâlnirii preşedinţilor secţiilor civile alecurţilor de apel - Curtea de Apel Cluj, 13-14 octombrie 2016; minuta întâlnirii se găseşte pe site-ulwww.inm-lex.ro; punctul de vedere al Institutului Naţional al Magistraturii a fost redactat deD.N. THEOHARI; participanţii la întâlnire şi-au însuşit, în unanimitate, soluţia expusă în punctul devedere al I.N.M.