"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Definitivă ( ... )".

Având în vedere că termenul se socoteşte pe zile, potrivit art. 181 alin. (1) pct. 2

C. proc. civ., nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua cândacesta se împlineşte. De asemenea, este aplicabil art. 181 alin. (2) C. proc. civ., potrivitcăruia, când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeştepână în prima zi lucrătoare care urmează.

De exemplu, dacă încheierea prin care a fost soluţionată cererea pentru acordareafacilităţilor la plata taxei judiciare de timbru a fost comunicată părţii la data de 21 august2023 (luni), termenul de formulare a cererii de reexaminare se împlineşte la data de 28

august 2023 (luni), având în vedere că ultima zi a termenului procedural de 5 zile cădeaîntr-o zi nelucrătoare (duminică).

Dacă cererea de reexaminare a fost depusă la poştă, servicii specializate de curierat,unităţi militare sau locuri de deţinere în vederea înaintării către instanţă, este incidentart. 183 C. proc. civY1

2.4. Calitatea procesuală activă

Calitatea procesuală activă în ipoteza cererii de reexaminare aparţine părţilorinteresate, prin urmare, nu numai solicitantului facilităţii, potrivit art. 43 alin. (4) teza Idin ordonanţă.

De altfel, potrivit art. 43 alin. (3) teza finală din ordonanţă, încheierea prin care afost soluţionată cererea pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru secomunică nu numai solicitantului, ci şi părţii adverse, dacă este cazul.

2.5. Crearea unui dosar asociat

Potrivit art. 97 alin. (2) pct. 3 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, se creează dosar asociat pentru cererea de reexaminare a încheierii princare s-a soluţionat cererea de ajutor public judiciar, de la momentul înregistrării acesteia.

Deşi textul legal menţionat se referă la cererea de reexaminare a încheierii prin cares-a soluţionat cererea de ajutor public judiciar, acesta se aplică şi cererii de reexaminareîmpotriva încheierii prin care s-a soluţionat cererea pentru acordarea facilităţilor la platataxei judiciare de timbru.

2.6. Instanţa competentă şi completul în atribuţia căruia intră soluţionarea cereriiPotrivit art. 43 alin. (5) din ordonanţă, cererea de reexaminare se judecă de un altcomplet al instanţei respective, şi anume al instanţei care a soluţionat cererea de acordarea facilităţilor pentru plata taxei judiciare de timbru.

Art. 101 alin. (5) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreştiprevede că cererile referitoare la un dosar repartizat aleatoriu se judecă de acelaşi111 A se vedea, pentru analiza consecinţei nedepunerii actului de procedură la oficiul poştal prinscrisoare recomandată, punctul 1.3. din secţiunea §1 a comentariului aferent art. 39 din ordonanţă.

602

Art. 43

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

complet dacă prin lege nu se prevede altfel. Art. 43 alin. (5) din ordonanţă prevede altfel,încadrându-se, ca atare, în excepţiile vizate de art. 101 alin. (5) din regulament.

În ceea ce priveşte modul de repartizare a cererii de reexaminare între completurilede judecată ale instanţei respective este incident art. 110 alin. (13) din regulament,potrivit căruia prevederile art. 7 alin. (1) lit. I) din acelaşi act normativ se aplică în modcorespunzător în situaţiile neprevăzute de respectivul articol [modalitatea de repartizarea cererii de reexaminare între completurile de judecată nu este prevăzută de art. 110 dinregulament - n.n.).

Potrivit art. 7 alin. (1) lit. I), preşedintele curţii de apel exercită prerogative managerialeîn scopul organizării eficiente a activităţii curţii, precum şi atribuţii de coordonare şi controlprivind administrarea curţii de apel şi a instanţelor din circumscripţie, printre care şiorganizarea şi coordonarea activităţii de repartizare aleatorie a cauzelor şi stabilirearegulilor aplicabile în situaţiile neprevăzute de lege sau de regulament. În conformitatecu alin. (6) al aceluiaşi articol, în exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere,preşedintele emite decizii.

Prin urmare, modul de repartizare a cererii de reexaminare între completurilede judecată ale instanţei este stabilit prin decizia preşedintelui curţii de apel în a căreicircumscripţie teritorială se află instanţa care soluţionează cererea în discuţie. De regulă,prin decizia respectivă, cererile de reexaminare se repartizează aleatoriu între completurilede judecată.

2.7. Judecata cererii

Cererea de reexaminare se judecă în camera de consiliu, potrivit art. 43 alin. (5)din ordonanţă.

Din moment ce legea nu impune în mod expres citarea celui ce a formulat cerereade reexaminare, iar procedura de soluţionare a acesteia cereri are caracter necontencios,citarea este lăsată la aprecierea instanţei, aplicându-se, în completare, art. 532 alin. (1)teza a li-a C. proc. civ.111

În cadrul cererii de reexaminare pot fi propuse şi administrate probe noi121, cuaplicarea regulilor de drept comun în materie necontencioasă, care se completează cucele în materie contencioasă, potrivit art. 536 alin. (1) C. proc. civ.

111 Potrivit art. 532 alin. (1) C. proc. civ., cererea se judecă în camera de consiliu, cu citareapetentului şi a persoanelor arătate în cerere, dacă legea o impune; în caz contrar, judecata se facecu sau fără citare, la aprecierea instanţei.

121 În sens contrar, a se vedea G. VIOREL, în L.AL. VIOREL et. al., op. cit., p. 715-717. Autoarea aarătat următoarele: ,,( ... ) instanţa de reexaminare se va raporta la înscrisurile şi la elementele avuteîn vedere de către judecătorul care a soluţionat cererea de acordare a ajutorului public judiciar,orice alte înscrisuri care schimbă situaţia doveditoare care rezultă din dosarul pe baza căruia s-apronunţat completul iniţial neputând fi luate în considerare.

Pentru a ajunge la această concluzie mă voi raporta la următorul raţionament juridic. Voi aveaîn vedere două ipoteze distincte. O primă ipoteză vizează căile de atac ale apelului şi ale recursului,căi de atac în care apelantul sau recurentul poate depune înscrisuri noi faţă de cele pe care le-adepus la judecata în fond a cauzei. În cazul apelului această concluzie se desprinde din prevederileart. 470 alin. (3) NCPC raportat la art. 478 alin. (2) NCPC. De asemenea, dispoziţiile art. 492 alin. (1)şi (2) NCPC indică expres că în recurs nu se pot propune probe noi, cu excepţia înscrisurilor noi; înipoteza în care recursul urmează să fie soluţionat în şedinţă publică, pot fi depuse şi alte înscrisuri

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com