"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Dacă la termenul stabilit pentru soluţionarea cererii de acordare a facilităţilor la platataxei judiciare de timbru, indiferent de modalitatea în care a fost depusă la dosar, se prezintă

reprezentantul solicitantului, instanţa îi va permite să propună probe în susţinerea acesteiaşi îi va asculta concluziile. Această soluţie se fundamentează pe caracterul necontenciosal procedurii de soluţionare a cererii pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciarede timbru, ceea ce presupune că cererea are o singură parte, respectiv aceea care aformulat-o, motiv pentru care nu se poate ridica problema nesocotirii contradictorialităţii,a dreptului la apărare al celorlalte părţi din proces şi a egalităţii acestora în exercitareadrepturilor procesuale. De asemenea, cererea în discuţie se judecă fără citare, iar nu fără

dezbateri sau fără prezenţa părţilor, cazuri în care reprezentantului părţii nu i s-ar fi pututacorda cuvântul asupra cererii131.

Mai mult, raportat la art. 532 alin. (2) teza a li-a C. proc. civ., incident şi în ipotezacererii pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, instanţa are dreptulsă asculte orice persoană care poate aduce lămuriri în cauză, precum şi pe acelea ale cărorinterese ar putea fi afectate de hotărâre; prin urmare, nu excludem de plano posibilitatea111 Potrivit art. 215 alin. (4) C. proc. civ., la cererea părţii interesate, pentru motive temeinice,judecătorul poate schimba ordinea de pe listă.

121 Art. 116 alin. (6) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti prevedecă cererile sa u actele depuse în timpul şedinţei de judecată vor fi datate, vizate şi semnate depreşedintele completului de judecată sau de către un alt membru al completului.

1'1 De exemplu, potrivit art. 51 alin. (1) C. proc. civ., cu referire la procedura de soluţionare aabţinerii sau a recuzării, instanţa hotărăşte fără prezenţa părţilor.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 43

599

ascultării chiar şi a celorlalte părţi din proces, dar care nu sunt părţi în cadrul cererii pentruacordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.

În ipoteza în care o parte formulează încă o cerere pentru acordarea facilităţilorla plata taxei judiciare de timbru, identică cu o altă cerere formulată de aceeaşi parteanterior în cursul aceluiaşi proces, ce a fost soluţionată de către instanţă, nu se ridică

problema autorităţii de lucru judecat a primei încheieri, dat fiind art. 535 C. proc. civ.,ci a caracterului interlocutoriu al acesteia în sensul art. 235 din acelaşi act normativ111.

§2. Cererea de reexaminare împotriva încheierii prin care a fost soluţionată

cererea pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru2.1. Caracterul necontencios al procedurii judiciare de soluţionare a cereriiCererea de reexaminare constituie o cale de atac împotriva încheierii prin care a fostsoluţionată cererea pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru. Avândîn vedere că cererea de reexaminare se judecă de către aceeaşi instanţă care a pronunţatîncheierea atacată, aceasta reprezintă o cale de atac de retractare.

Caracterul necontencios al cererii pentru acordarea facilităţilor la plata taxeijudiciare de timbru imprimă caracterul necontencios şi al căii de atac prevăzute de lege înaceastă materie, respectiv al cererii de reexaminare, care se soluţionează tot în procedură

necontencioasă.

Normele speciale ce reglementează cererea de reexaminare, cuprinse în art. 43 alin. (4)şi (5) din ordonanţă, se completează cu dreptul comun reprezentat de normele proceduriinecontencioase. Astfel, potrivit art. 536 alin. (2) C. proc. civ., materiile necontencioase cuprivire la care legea prevede o procedură specială rămân supuse acelor dispoziţii, care sevor completa cu cele ale cărţii a III-a din Codul de procedură civilă, denumită „Proceduranecontencioasă judiciară".

De asemenea, este incident şi art. 536 alin. (1) C. proc. civ., potrivit căruia dispoziţiileart. 527-535 din acelaşi act normativ referitoare la procedura necontencioasă se completează

cu dispoziţiile de procedură contencioasă, în măsura în care acestea din urmă suntcompatibile cu natura necontencioasă a cererii.

Prin urmare, cererii de reexaminare i se aplică normele speciale prevăzute de art. 43

alin. (4) şi (5) din O.U.G. nr. 80/2013, care se completează cu normele de drept comundin procedura necontencioasă judiciară, care, la rândul lor, se completează cu normelede drept comun din procedura contencioasă judiciară, în măsura în care sunt compatibilecu natura necontencioasă a cererii de reexaminare.

2.2. Condiţiile extrinseci şi condiţiile intrinseci ale cereriiPotrivit art. 43 alin. (4) teza a li-a din ordonanţă, cererea de reexaminare estescutită de la plata taxei judiciare de timbru.

111 Potrivit art. 235 C. proc. civ., instanţa nu este legată de încheierile premergătoare cu caracterpreparatoriu, ci numai de cele interlocutorii; sunt încheieri interlocutorii acelea prin care, fără ase hotărî în totul asupra procesului, se soluţionează excepţii procesuale, incidente procedurale orialte chestiuni litigioase.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com