"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

594

Art. 43

TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU

timbru aferente cererii principale înăuntrul termenului de 10 zile prevăzut de alin. (3) alaceluiaşi articol.

Astfel, potrivit art. 43 alin. (1) din ordonanţă, cererea pentru acordarea facilităţilor laplata taxei judiciare de timbru se poate formula prin însăşi cererea de chemare în judecată,prin urmare, anterior stabilirii cuantumului taxei judiciare de timbru de către instanţă.

Dacă cererea pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru aferentecererii principale este formulată anterior stabilirii de către instanţă a cuantumului taxeijudiciare de timbru, instanţa, mai întâi, prin rezoluţia de primire a cererii principale, va stabilicuantumul taxei judiciare de timbru, pe care i-l va comunica, prin adresă, reclamantului,pentru a-i da posibilitatea acestuia să formuleze cerere de reexaminare împotriva moduluide stabilire a taxei judiciare de timbru, potrivit art. 39 din ordonanţă. Ulterior expirăriitermenului de formulare a cererii de reexaminare sau, după caz, ulterior soluţionării acesteia,instanţa va soluţiona cererea de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.

În schimb, dacă cererea pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare detimbru aferente cererii principale nu este formulată anterior stabilirii de către instanţă acuantumului taxei judiciare de timbru, reclamantului i se pune în vedere, prin intermediulunei adrese întocmite de către grefier, în baza rezoluţiei judecătorului de primire a cererii,ca, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, să ataşeze la dosar dovadaachitării taxei judiciare de timbru în cuantumul stabilit de către judecător potrivit legii,sub sancţiunea anulării cererii, în condiţiile art. 200 alin. (4) C. proc. civ. În conformitatecu art. 33 alin. (2) teza a l i-a din ordonanţă, prin aceeaşi comunicare, instanţa îi pune învedere reclamantului posibilitatea de a formula, în condiţiile legii, cerere de acordare afacilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, în termen de 5 zile de la primirea comunicăriiI1I.

Termenul de 5 zile este unul imperativ, sancţiunea nerespectării acestuia fiinddecăderea din dreptul de a formula cererea de acordare a facilităţii pentru plata taxeijudiciare de timbru, potrivit art. 185 alin. (1) teza I C. proc. civ.12IÎn ipoteza în care cererea în discuţie a fost formulată cu încălcarea termenuluilegal, instanţa va invoca şi va admite excepţia tardivităţii cererii de acordare a facilităţiipentru plata taxei judiciare de timbru şi va declara nulitatea acesteia, raportat la art. 185

alin. (1) teza a li-a C. proc. civ.131

În această ipoteză, minuta poate fi redactată în următorii termeni:

„Admite excepţia tardivităţii cererii de acordare a facilităţii pentru plata taxei judiciarede timbru aferente cererii principale.

Decade reclamantul din dreptul de a formula cerere de acordare a facilităţii pentruplata taxei judiciare de timbru aferente cererii principale.

Anulează cererea de acordare a facilităţii pentru plata taxei judiciare de timbruaferente cererii principale, ca tardivă.

111 A se vedea, pentru dezvoltări în ceea ce priveşte posibilitatea reclamantului de a formula,în condiţiile legii, cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru în termen de 5

zile de la primirea comunicării, punctul 3.1.2. din secţiunea §3 a comentariului aferent art. 33 dinordonanţă.

121 În conformitate cu art. 185 alin. (1) teza I C. proc. civ., când un drept procesual trebuieexercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului,în afară de cazul în care legea dispune altfel.

131 Art. 185 alin. (1) teza a l i-a C. proc. civ. prevede că actul de procedură făcut peste termeneste lovit de nulitate.

O.U.G. NR. 80/2013

Art. 43

595

Cu cerere de reexaminare în termen de 5 zile de la comunicare. ( ... )".

Având în vedere că termenul se socoteşte pe zile, potrivit art. 181 alin. (1) pct. 2

C. proc. civ., nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua cândacesta se împlineşte. De asemenea, este aplicabil art. 181 alin. (2) C. proc. civ., potrivitcăruia, când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeştepână în prima zi lucrătoare care urmează. Totodată, dacă cererea de acordare a facilităţiila plata taxei judiciare de timbru a fost depusă la poştă, servicii specializate de curierat,unităţi militare sau locuri de deţinere în vederea înaintării către instanţă, este incidentart. 183 C. proc. civ.111

În ceea ce priveşte cererea principală nesupusă, potrivit legii, regularizării, cerereapentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru aferente cererii principalese poate formula oricând în intervalul cuprins între data înregistrării la instanţă a cereriiprincipale şi momentul la care instanţa ar soluţiona excepţia netimbrării sau a insuficienteitimbrări a acesteia.

În ceea ce priveşte cererile adiţionale, cererile incidentale şi apărările proceduralesupuse timbrării potrivit art. 9 din ordonanţă (invocate tot sub formă de cereri), cerereapentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru aferente acestora se poateformula oricând în intervalul cuprins între data înregistrării la instanţă a cererii respectiveşi momentul la care instanţa ar soluţiona excepţia netimbrării sau a insuficientei timbrăria acesteia.

Cu referire la căile de atac ordinare şi căile de atac extraordinare, cererea pentruacordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru aferente acestora se poate formulaoricând în intervalul cuprins între data înregistrării la instanţă a cererii de exercitare a căiide atac respective şi momentul la care instanţa ar soluţiona excepţia netimbrării sau ainsuficientei timbrări a acesteia.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com