590 Art. 42
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
judiciară acordată în astfel de litigii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,seria L, nr. 26 din 31 ianuarie 2003, prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernuluinr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Aşa fiind, Curtea a constatatcă reglementările criticate nu conţin norme de natură să îngrădească accesul liber lajustiţie şi să afecteze echitabilitatea procesului, fiind conforme scopului stabilit de Directiva2003/8/CE şi, în acelaşi timp, în deplină concordanţă cu normele constituţionale sauconvenţionale invocate. Totodată, chiar dacă au calitatea de părţi în cadrul unui litigiu,persoanele juridice şi cele fizice nu se pot compara sub aspectul situaţiei juridice în carese află. Pe de altă parte, art. 4 din Constituţie, stabilind criteriile de discriminare, printrecare şi cel de avere, se referă la cetăţenii României, deci la categoria persoanelor fizice, şinu juridice. De aceea, raţiunea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 constă înînlesnirea accesului la justiţie al cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene pentruapărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor lor legitime.
17. În ceea ce priveşte desemnarea unui apărător şi scutirea de la plata taxei judiciarede timbru, prin Decizia nr. 284 din 26 aprilie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României,Partea I, nr. 726 din 22 august 2018, paragraful 20, Curtea a reţinut faptul că «numaipersoanele fizice pot beneficia de aceasta în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernuluinr. 51/2008. Persoanele juridice, astfel cum s-a arătat ( ... ), intră sub incidenţa Ordonanţeide urgenţă a Guvernului nr. 80/2013, iar instanţa poate acorda facilităţi şi acestora, înmod excepţional, şi în alte cazuri în care se apreciază, faţă de datele referitoare la situaţiaeconomico-financiară a persoanei juridice, că plata taxei judiciare de timbru la valoareadatorată ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curentă a persoaneijuridice. Persoanele juridice nu se află în aceeaşi situaţie cu persoanele fizice, naturajuridică diferită a acestora şi scopul pentru care este înfiinţată persoana juridică reprezintă
temeiuri suficiente pentru a se aplica un tratament juridic diferit, dar cu menţinereaprincipiului conform căruia indiferent de natura persoanei, statul are obligaţia pozitivă
de a reglementa un cadru juridic care să cuprindă remedii pentru ca părţile să facă faţă
cheltuielilor de judecată, exigenţă a accesului liber la justiţie».
18. Întrucât nu au intervenit elemente noi, de natură să determine reconsiderareajurisprudenţei Curţii Constituţionale, atât soluţia, cât şi considerentele cuprinse în deciziilemenţionate îşi păstrează valabilitatea şi în cauza de faţă".
În conformitate cu alin. (4) al art. 42 din ordonanţă, reducerea taxei de timbru poatefi acordată separat sau, după caz, împreună cu eşalonarea sau amânarea plăţii, ţinându-secont, evident, de obiectul cererii cu care instanţa a fost învestită, pentru respectareaprincipiului disponibilităţii părţilor în procesul civil prevăzut de art. 9 C. proc. civ.
Art. 43. [Procedura de soluţionare a cererii pentru acordarea facilităţilor laplata taxei judiciare de timbru şi a cererii de reexaminare]
(1)
Cererea pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru sepoate formula prin cererea de chemare în judecată sau în condiţiile art. 33 alin. (2)ori art. 36.
(2)
Pentru soluţionarea cererii de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciarede timbru, instanţa poate solicita orice lămuriri şi dovezi părţii sau informaţii scriseautorităţilor competente.
(3)