În ceea ce priveşte persoanele juridice de drept privat, potrivit art. 245 C. civ.,acestea se dizolvă:
a)
dacă termenul pentru care au fost constituite s-a împlinit;
b)
dacă scopul a fost realizat ori nu mai poate fi îndeplinit;
c)
dacă scopul pe care îl urmăresc sau mijloacele întrebuinţate pentru realizareaacestuia au devenit contrare legii sau ordinii publice ori dacă ele urmăresc un alt scopdecât cel declarat;
d)
prin hotărârea organelor competente ale acestora;
e)
prin orice alt mod prevăzut de lege, actul de constituire sau statut.
[li
s. STOICESCU, în T.C. BRICIU (coord.), op. cit., p. 615.
588 Art. 42
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
În ceea ce priveşte persoanele juridice de drept public, potrivit art. 246 C. civ.,acestea se dizolvă numai în cazurile şi în condiţiile anume prevăzute de lege.
Art. 250 alin. (1) C. civ. prevede că persoanele juridice înfiinţate de către autorităţilepublice centrale sau locale, nesupuse dizolvării, pot fi desfiinţate prin hotărârea organuluicare le-a înfiinţat.
Art. 248 C. civ., a cărui denumire marginală este „Lichidarea", are următorul conţinut:(1)
Prin efectul dizolvării persoana juridică intră în lichidare în vederea valorificăriiactivului şi a plăţii pasivului.
(2)
Persoana juridică îşi păstrează capacitatea civilă pentru operaţiunile necesarelichidării până la finalizarea acesteia.
(3)
Dacă încetarea persoanei juridice are loc prin fuziune, transformare sau prin divizaretotală, nu se declanşează procedura lichidării.
Indisponibilizarea constituie o măsură de suspendare a dreptului proprietaruluide a dispune juridic şi/sau material de bunurile sale, mobile sau imobile, corporale oriincorporale, ca urmare a instituirii unui sechestru asigurător, sechestru judiciar, a uneipopriri asigurătorii, popriri executorii, a opoziţiei la executare.
2.3. Plata taxei judiciare de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afectezeîn mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice, faţă de datele referitoarela situaţia economico-financiară a acesteia
Acest caz este instituit pentru ipoteza în care persoana juridică nu se găseşte înniciuna dintre cele două situaţii prevăzute de art. 42 alin. (2) lit. a) şi b) din ordonanţă.
Acordarea facilităţii pentru plata taxelor judiciare de timbru este lăsată, în acestcaz, la latitudinea instanţei; aceasta, analizând situaţia economico-financiară a persoaneijuridice, prin observarea balanţei de verificare pe o anumită perioadă considerată relevantă,urmează să aprecieze dacă plata taxei judiciare de timbru respective ar fi de natură să
pericliteze semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice.
§3. Formele facilităţilor pentru plata taxei judiciare de timbru acordate persoaneijuridice
Potrivit art. 42 alin. (2) din ordonanţă, instanţa acordă persoanelor juridice, la cerere,facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare detimbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti.