Unităţile administrativ-teritoriale prevăzute la art. 40 alin. (1) din ordonanţă suntcele în care debitorul taxei judiciare de timbru are domiciliul sau reşedinţa, dacă acestaeste persoană fizică, ori, după caz, sediul social, dacă acesta este entitate juridică.
În conformitate cu art. 41 alin. (2) din ordonanţă, în cazul persoanelor fizice saujuridice care nu au domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul în România, executareacreanţelor având ca obiect taxa judiciară de timbru se efectuează prin organele de executareale unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la art. 40 alin. (2).
Unităţile administrativ-teritoriale prevăzute la art. 40 alin. (2) din ordonanţă suntcele în care se află sediul instanţei la care s-a introdus cererea supusă timbrării.
Art. 41 alin. (3) din ordonanţă prevede că, în vederea executării creanţelor având caobiect taxa judiciară de timbru, instanţele judecătoreşti vor comunica de îndată hotărârea,care constituie titlu executoriu pentru plata taxei judiciare de timbru, către organeleprevăzute la alin. (1) şi (2).
Hotărârea la care se referă art. 41 alin. (3) din ordonanţă este, după caz:hotărârea pronunţată de instanţa învestită cu soluţionarea unei căi de atac ordinaresau extraordinare, în condiţiile art. 38 din acelaşi act normativ. Potrivit acestui din urmă
text legal, în situaţia în care instanţa judecătorească învestită cu soluţionarea unei căi deatac ordinare sau extraordinare constată că în fazele procesuale anterioare taxa judiciară
de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal, va dispune obligarea părţii la plata taxelorjudiciare de timbru aferente, dispozitivul hotărârii constituind titlu executoriu;încheierea prin care instanţa a încuviinţat cererea de acordare a facilităţilor la platataxei judiciare de timbru în modalitatea eşalonării sau amânării, în condiţiile art. 42-44 dinordonanţă. Potrivit art. 44 alin. (3) din acest act normativ, în cazul eşalonării sau amânării,instanţa transmite hotărârea de încuviinţare, care constituie titlu executoriu, organelorcompetente, potrivit art. 41, pentru urmărirea executării obligaţiei de plată ori, după caz,
584 Art. 41
TAXELE JUDICIARE DE TIMBRU
pentru punerea în executare a hotărârii privind plata taxei ori a părţii din taxa datorată,la termenele stabilite;
hotărârea prin care instanţa a obligat pârâtul care a pierdut procesul la plata sumeide care a beneficiat reclamantul prin admiterea cererii sale de acordare a facilităţilor laplata taxei judiciare de timbru în modalitatea reducerii, în condiţiile art. 44 alin. (4) dinordonanţă. Potrivit acestui din urmă text legal, în cazul în care reclamantul a beneficiat dereducerea taxei judiciare de timbru, instanţa de judecată va obliga pe pârâtul care pierdeprocesul la plata sumei pentru care s-a acordat reducerea; dispozitivul hotărârii constituietitlu executoriu; prevederile art. 41 din ordonanţă sunt aplicabile.
În acest caz, aplicând în mod corespunzător art. 41 din ordonanţă, unitateaadministrativ-teritorială ale cărei organe de executare vor proceda la executarea creanţeiavând ca obiect taxa judiciară de timbru este cea în care pârâtul are domiciliul sau reşedinţa,dacă acesta este persoană fizică, ori, după caz, sediul social, dacă acesta este entitatejuridică; în ipoteza în care pârâtul nu are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul înRomânia, executarea creanţei în discuţie se efectuează prin organele de executare aleunităţii administrativ-teritoriale în care se află sediul instanţei la care s-a introdus cerereasupusă timbrării.
Potrivit art. 154 alin. (4) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelorjudecătoreşti, pentru situaţiile în care legea stabileşte obligaţia comunicării din oficiua hotărârilor definitive către anumite instituţii sau autorităţi publice, lucrările privindevidenţa şi comunicarea hotărârilor se efectuează de persoana desemnată în acest sensde preşedintele instanţei.
Art. 42. [Condiţiile acordării de facilităţi pentru plata taxei judiciare detimbru şi formele acestora]
(1)
Persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânăripentru plata taxelor judiciare de timbru, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă aGuvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, aprobată
cu modificări şi completări prin Legea nr. 193/2008, cu modificările şi completărileulterioare.
(2)
Instanţa acordă persoanelor juridice, la cerere, facilităţi sub formă de reduceri,eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentruacţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în următoarele situaţii:a)
cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10% din media venitului net peultimele 3 luni de activitate;
b)
plata integrală a taxei nu este posibilă deoarece persoana juridică se află
în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiile legii,indisponibiliza te.
(3)
În mod excepţional, instanţa poate acorda persoanelor juridice reduceri,eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, în alte cazuri în careapreciază, faţă de datele referitoare la situaţia economico-financiară a persoaneijuridice, că plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afectezeîn mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice.
( 4)
Reducerea taxei de timbru poate fi acordată separat sau, după caz, împreună
cu eşalonarea sau amânarea plăţii.