în una dintre următoarele trei situaţii ce vor fi expuse în continuare.
2.1. Cuantumul taxei judiciare de timbru să reprezinte mai mult de 10% din mediavenitului net pe ultimele 3 luni de activitate
În opinia noastră, ,,venitul net" realizat de către persoana juridică este echivalentnoţiunii de „profit contabil net", folosită în Legea contabilităţii nr. 82/1991121• Profitul netcontabil constituie diferenţa dintre profitul brut şi pierderi; profitul brut reprezintă diferenţadintre veniturile totale şi cheltuielile totale.
Potrivit art. 22 din Legea nr. 82/1991, pentru verificarea înregistrării corecte încontabilitate a operaţiunilor efectuate se întocmeşte balanţa de verificare, cel puţinla încheierea exerciţiului financiar, la termenele de întocmire a situaţiilor financiare,111 Publicată în M. Of. nr. 774 din 29 septembrie 2017.
121 Republicată în M. Of. nr. 454 din 18 iunie 2008.
O.U.G. NR. 80/2013
Art. 42
587
a raportărilor contabile, precum şi la finele perioadei pentru care persoana trebuie să
întocmească declaraţia privind impozitul pe profit/venit, potrivit legii.
Balanţa de verificare este un tabel alcătuit din mai multe coloane, care se poatelista pe o anumită perioadă, denumită „perioadă curentă".
Coloanele balanţei de verificare sunt următoarele:
conturi contabile (cu simbol numeric şi denumire);
rulaje precedente (coloană divizată în „debit" şi „credit" în care sunt înscrise sumelecumulate de la începutul anului până la începutul perioadei curente);rulaje curente (coloană divizată în „debit" şi „credit" în care sunt înscrise sumeleaferente perioadei curente);
total rulaje (coloană divizată în „debit" şi „credit" în care sunt însumate rulajeleprecedente şi rulajele curente);
solduri finale (coloană divizată în „debit" şi „credit" în care este înscrisă diferenţadintre total rulaj pe debit şi total rulaj pe credit).
Pentru determinarea eventualului profit net contabil interesează contul de „Profitsau Pierdere" (simbol numeric 121), după cum urmează:
rulajul curent debitor indică totalul cheltuielilor curente;
rulajul curent creditor indică totalul veniturilor curente;
soldul final debitor indică pierderea la finalul perioadei curente;soldul final creditor indică profitul la finalul perioadei curente.
Existenţa unui sold final creditor indică un profit, iar existenţa unui sold final debitorindică o pierdere111.
În ipoteza în care în balanţa de verificare aferentă ultimelor 3 luni anterioare formulăriicererii de acordare a facilităţilor pentru plata taxei judiciare de timbru este înregistratun sold creditor, suma respectivă constituie profitul contabil net, adică „venitul net" cetrebuie avut în vedere la momentul verificării îndeplinirii condiţiei prevăzute de art. 42
alin. (2) lit. a) din ordonanţă.
Sintagma „ultimele 3 luni de activitate" priveşte ultimele 3 luni anterioare formulăriicererii de acordare a facilităţilor pentru plata taxei judiciare de timbru.
2.2. Plata integrală a taxei judiciare de timbru să nu fie posibilă deoarece persoanajuridică se află în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiilelegii, indisponibilizate