"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Add to favorite 📗📗📗„Taxele judiciare de timbru” de Delia Narcisa Theohari

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Potrivit art. 1.279 alin. (3) teza I C. civ., dacă promitentul refuză să încheie contractulpromis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţeo hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iarcerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.

Cu titlu de exemplu, pot reprezenta contracte având ca obiect înstrăinarea unorbunuri următoarele: contractul de vânzare, contractul de schimb sau un alt contract nenumit,dacă acesta priveşte înstrăinarea unor bunuri.

Este de observat faptul că art. 57 din ordonanţă nu priveşte cererile vizândpronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de contract având ca obiect înstrăinareaunor bunuri mobile, ci numai a unor bunuri imobile.

De asemenea, acest text legal nu limitează probatoriul aferent cererii în discuţie numaila cel indicat în cuprinsul său. Dimpotrivă, probatoriul administrat, de regulă potrivit dreptuluicomun, în ipoteza unei cereri având ca obiect pronunţarea unei hotărâri judecătoreşticare ţine loc de contract privind înstrăinarea unor bunuri imobile se completează, în modobligatoriu, cu cel pretins de art. 57 din ordonanţă.

111 În prezent, art. 33 din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionareaasociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

121 A se vedea, pentru dezvoltări privind timbrarea cererii prin care se solicită pronunţareaunei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de act autentic de înstrăinare a unor bunuri imobile sau deconstituire a unor drepturi reale asupra acestora, punctul 4.15. din secţiunea §4 a comentariuluiaferent art. 3 din ordonanţă.

O.U.G . NR. 80/2013

Art. 57 675

Pe de o parte, acest articol pretinde administrarea probei cu anumite înscrisuri,şi anume:

extras de carte funciară pentru informare pentru bunurile imobile ce au carte funciară

deschisă sau certificat de sarcini pentru imobilele care nu au carte funciară deschisă;certificat fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţii administraţieipublice locale;

dovada debitelor la zi ale cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari,dacă imobilul în litigiu face parte dintr-un condominiu administrat de o asociaţie deproprietari.

Pe de altă parte, textul legal în discuţie impune avizarea de către oficiul de cadastruşi publicitate imobiliară a expertizei tehnice judiciare în specialitatea topografie, geodezieşi cadastru, în ipoteza în care această probă este administrată în proces.

§2. Extrasul de carte funciară pentru informare pentru bunurile imobile ceau carte funciară deschisă sau certificatul de sarcini pentru imobilele care nuau carte funciară deschisă

Art. 55 din Regulamentul de recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi cartefunciară, aprobat prin Ordinul directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şiPublicitate Imobiliară nr. 600/2023, are următorul conţinut:

(1)

Biroul teritorial eliberează extrase de carte funciară pentru informare, extrase decarte funciară pentru autentificare şi certificate de sarcini.

(2)

Extrasul de carte funciară prezintă situaţia cadastral-juridică a imobilului, respectivpoziţiile active din cartea funciară la momentul întocmirii acestuia.

(3)

Extrasul de carte funciară pentru autentificare se eliberează la cererea notaruluipublic, în vederea autentificării actelor juridice prin care se constituie, se modifică sau setransmite un drept real imobiliar.

(4)

Extrasul de carte funciară pentru informare se eliberează la solicitarea oricăreipersoane, pentru a face cunoscută situaţia cadastral-juridică a imobilului la momentulîntocmirii acestuia. Eliberarea se poate solicita şi prin intermediul platformei e-pay, extrasulfiind valabil exclusiv în mediul electronic ca urmare a generării automate de către sistemulinformatic integrat de cadastru şi carte funciară.

(5)

Extrasele de carte funciară pentru informare/autentificare pot fi solicitate şi eliberateon-line prin sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară de persoanele abilitate.

Aceste extrase se generează automat, în format electronic şi sunt semnate cu semnătură

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com