Ocrotirea persoanei fizice prin mij toace de drept civil 109
Desfacerea adopţiei nu mai este reglementată ca o sancţiune ci intervine numai atunci când adoptatorii au decedat iar copilul este adoptat de altă sau alte persoane aşa că instituirea tutelei în asemenea cazuri nu şi-ar mai găsi nicio justificare.
Din dispoziţiile legale citate rezultă că tutela este mijlocul juridic de ocrotire a minorului lipsit de ocrotirea părintească, care se instituie în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
Definiţia de mai sus se raportează la situaţia copilului lipsit de ocrotire părintească, pentru care tutela este un mijloc juridic de ocrotire. Privită din perspectiva tutorelui, tutela este o sarcină. Atunci când vorbim despre caracterele juridice ale tutelei avem în vedere acest al doilea aspect.
Privită ca sarcină, tutela are următoarele caractere juridice:
- Legalitatea. Numai legea, prin dispoziţii imperative, reglementează instituirea tutelei, cazurile de deschidere, procedura numirii tutorelui, conţinutul ocrotirii minorului prin tutelă şi încetarea tutelei minorului.
- Obligativitatea. Tutorele este obligat să accepte sarcina tutelei. Astfel, art. 1 18
alin. (1) C.fam. dispune: ,,cel numit tutore nu poate refuza această sarcină." Alineatul al doilea al aceluiaşi text de lege conţine câteva excepţii de la această regulă.
- Personalitatea. La numirea tutorelui se ţine seama de calităţile sale personale, astfel că tutorele nu va putea încredinţa, nici măcar parţial, exercitarea tutelei altei persoane. Cu alte cuvinte, tutela este strict personală.
În concepţia codului familiei tutela mai era caracterizată prin gratuitate. Astfel, art. 121 C.fam. prevedea expres că tutela este o sarcină gratuită şi doar prin excepţie tutorelui i se acorda o remuneraţie, dacă minorul are avere proprie. Remuneraţia se stabilea în funcţie de munca depusă de tutore în administrarea averii, de starea materială
a minorului şi nu putea depăşi zece la sută din veniturile acestuia din urmă.
Prin art. 1 19 din Legea nr. 272/2004 s-a dispus că tutorele va primi o alocaţie lunară
de 90 lei, care se indexează prin hotărâre a Guvernului. Ca urmare, tutela şi-a pierdut caracterul gratuit. 1
Din prevederile legale care reglementează instituţia tutelei minorului se deduce că
aceasta este cârmuită de următoarele principii:
- tutela se exercită numai în interesul minorului (art. 1 14 C.fam.).
- tutorele nu are vreun drept asupra bunurilor minorului, după cum nici minorul nu are vreun drept asupra bunurilor tutorelui (art. 125 C.fam, raportat la art. 1 06 din acelaşi cod). Acest principiu este denumit în literatura de specialitate al autonomiei patrimoniale2•
- tutela se exercită sub controlul permanent al autorităţii tutelare (art. 136 C.fam.).
57 .2. Deschiderea tutelei minorului. Cazurile în care tutela minorului se deschide sunt cele prevăzute de art. 1 1 3 C.fam., modificat prin art. 40 din Legea nr. 272/2004:
- ambii părinţi ai minorului sunt morţi;
- ambii părinţi sunt dispăruţi;
- ambii părinţi sunt declaraţi morţi prin hotărâre judecătorească; 1 În acelaşi sens, a se vedea I. Imbrescu, E. Imbrescu, op. cit., p. 66.
2 Gh. Beleiu, op. cit., p. 370.