138
Persoana juridică
72.2.3. Înfiinţarea persoanei juridice prin autorizarea de către organul competent a actului de înfiinţare (prin actul de înfiinţare autorizat). Şi acest mod de înfiinţare presupune parcurgerea a două faze: adoptarea actului de înfiinţare a noii persoane juridice (act care se compune, de regulă dintr-un act de constituire - contracţ de societate sau contract de asociere - şi din statut) de către membrii fondatori şi autbrizarea, care este de competenţa instanţelor judecătoreşti sau a unui organ al puterii executive, după caz. Actul de constituire şi statutul trebuiesc, de regulă, autentificate.
Pentru înfiinţarea lor completă unele dintre persoanele juridice supuse autorizării trebuie să mai îndeplinească încă o formalitate, care constă în înmatricularea, înregistrarea sau înscrierea lor, după caz, şi de care este legată dobândirea capacităţii de folosinţă deplină.
În viziunea Decretului nr. 31/1954, aşa cum rezultă ea din cuprinsul art. 26 lit. c) şi art. 31, acest mod de înfiinţare era aplicabil organizaţiilor obşteşti, precum şi instituţiilor şi întreprinderilor anexe create de acestea, ele putând dobândi personalitate juridică numai dacă aveau autorizarea prealabilă a înfiinţării lor, dată de organele şi în condiţiile prevăzute de lege.
Legislaţia adoptată începând cu anul 1990, a modificat în mod radical conţinutul acestui mod de înfiinţare a persoanelor juridice, corespunzător noului sistem democratic de organizare a statului.
Autorizarea înfiinţării persoanelor juridice este în prezent reglementată prin mai multe acte normative speciale, pentru diverse categorii de persoane juridice. Cu titlu exemplificativ enumerăm următoarele situaţii: