"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

42

Persoana fizică

21.4. Încetarea stării lipsei capacităţii de exerciţiu. Lipsa capacităţii de exerciţiu a minorului încetează prin împlinirea vârstei de 14 ani, când acesta dobândeşte capacitate de exerciţiu restrânsă, iar cea a interzisului judecătoresc prin ridicarea interdic­

ţiei. Atât în cazul minorului cât şi în cel al interzisului judecătoresc lipsa capacităţii de exerciţiu mai poate înceta odată cu încetarea capacităţii lor de folosinţă, adică la moartea acestora.

22. Capacitatea de exerciţiu restrânsă.

22.1. Noţiune, reglementare şi dobândire. Capacitatea de exerciţiu restrânsă o are minorul între 14 şi 18 ani, considerat de legiuitor a avea discernământul în curs de formare.

Capacitatea de exerciţiu restrânsă este deci aptitudinea minorului cu vârsta cuprinsă

între 14 şi 18 ani de a dobândi şi exercita drepturi subiective civile şi de a-şi asuma şi executa obligaţii civile, prin încheierea, personal, a anumitor acte juridice civile.

Este ceea ce rezultă din prevederile art. 9 din Decretul nr. 31/1954 şi art. 105

alin. (2) C.fam.

Conform prevederii din Decretul nr. 31/1954 mai sus citate, ,,minorul care a împlinit vârsta de paisprezece ani are capacitate de exerciţiu restrânsă.

Actele juridice ale minorului cu capacitate restrânsă se încheie de către acesta cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor sau a tutorelui".

Articolul 105 alin. (2) C. fam. dispune: ,,După împlinirea vârstei de 14 ani, minorul îşi exercită singur drepturile şi îşi execută tot astfel obligaţiile, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor spre a-l apăra împotriva abuzurilor din partea celor de-al treilea".

Reglementări referitoare la capacitatea de exerciţiu restrânsă mai sunt cuprinse în art. 133 alin. (1) şi alin. (2) C.fam. şi în art. 1 O alin. ( 4) din Decretul nr. 31/1954.

Capacitatea de exerciţiu restrânsă se dobândeşte la împlinirea vârstei de 14 ani.

22.2. Conţinutul capacităţii de exerciţiu restrânse. Capacitatea de exerciţiu restrânsă este o capacitate de tranziţie, adică de trecere de la lipsa capacităţii de exerciţiu la deplina capacitate de exerciţiu. Din această particularitate a capacităţii de exerciţiu restrânse s-a tras concluzia că şi conţinutul său se plasează între aceste două

extreme, ceea ce ar avea două consecinţe:

- nu vor intra în specificul conţinutului capacităţii de exerciţiu restrânse acele acte juridice civile care se încheie, valabil, de minorul sub 14 ani, acte care, a fortiori, pot fi încheiate de minorul care a împlinit 14 ani;

- nu intră în conţinutul acestei capacităţi nici actele care sunt interzise, cu desăvâr­

şire, minorului între 14-18 ani, dar pe care le poate încheia valabil majorul. 1

Această distincţie o considerăm artificială 2 deoarece se aduce în discuţie o noţiune imprecisă şi inutilă: ,,specificul conţinutului capacităţii de exerciţiu restrânse".

1 Ibidem, p. 354.

2 Şi alţi autori consideră că fac parte din conţinutul capacităţii de exerciţiu restrânse şi actele pe care le poate încheia minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani. A se vedea O. Ungureanu, C. Jugastru, op. cit., p. 123.

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com