Capacitatea civilă a persoanei fizice
41
- art. 147 C.fam.: ,,Regulile privitoare la tutela minorului care nu a împlinit vârsta de paisprezece ani se aplică şi în cazul tutelei celui pus sub interdicţie, în măsura în care legea nu dispune altfel". Rezultă că interzisul judecătoresc va fi reprezentat la încheierea actelor juridice de către tutore;
- art. 145 alin. (2) lit. a) teza a II-a, din Titlul VI al Legii nr. 95/2006, care dispun că prelevarea de celule stern hematopoietice de la minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani se face cu acordul ocrotitorului legal.
Ca o măsură suplimentară de protecţie a minorului legea îi permite acestuia să
refuze prelevarea, ceea ce va lipsi de eficienţă consimţământul dat de ocrotitorii săi legali.
21.3. Actele juridice pe care cel lipsit de capacitate de exerciţiu le poate încheia
personal. Lipsirea anumitor categorii de persoane de capacitate de exerciţiu este o măsură de ocrotire astfel că ea le va împiedica să încheie personal numai acele acte juridice care sunt potenţial periculoase pentru propriul patrimoniu.
Se admite astfel de doctrină şi în practica judiciară că sunt valabile actele juridice patrimoniale încheiate personal de către cel lipsit de capacitate de exerciţiu, dacă
acestea nu vin în contradicţie cu scopul interdicţiei instituite de legiuitor. Astfel, cel lipsit de capacitate de exerciţiu va putea încheia personal acte de conservare şi acte mărunte.
Actele juridice de conservare sunt cele prin care se urmăreşte preîntâmpinarea pierderii unui drept subiectiv civil şi prin definiţie nu pot avea caracter vătămător.