"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Add to favorite „Drept civil. Persoanele” de Eugen Chelaru

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Capacitatea civilă a persoanei fizice

45

acest aspect facem trimitere la cele arătate atunci când am definit noţiunea în discu­

ţie. Reamintim aici că potrivit art. 5 alin. (3) din Decretul nr. 31/1954 „capacitatea de exerciţiu este capacitatea persoanei de a-şi exercita drepturile şi de a-şi asuma obliga­

ţii, săvârşind acte juridice".

Momentul dobândirii capacităţii de exerciţiu depline este reglementat de art. 8 din Decretul nr. 31/1954, conform căruia „capacitatea deplină de exerciţiu începe la data când persoana devine majoră.

Persoana devine majoră la împlinirea vârstei de 18 ani.

Minorul care se căsătoreşte dobândeşte, prin aceasta, capacitatea deplină de exerciţiu".

Deci, potrivit dispoziţiei legale citate, capacitatea deplină de exerciţiu se dobândeşte în două moduri:

- prin ajungerea la majorat;

- prin căsătoria minorului înainte de majorat. Vârsta minimă de la care minorul, indiferent de sex, se poate căsători, a fost stabilită la 16 ani de art. 4 C.fam., după

modificarea sa prin Legea nr. 288/2007 . 1

Capacitatea de exerciţiu deplină se mai dobândeşte prin ridicarea interdicţiei judecătoreşti, dacă persoana în cauză este majoră.

23.2. Conţinut. Din însăşi definiţia capacităţii de exerciţiu rezultă conţinutul acesteia, respectiv aptitudinea generală şi abstractă a unei persoane fizice de a încheia, personal şi singur, toate actele juridice prin care dobândeşte sau exercită drepturi subiective civile ori îşi asumă sau execută obligaţii civile.

Numărul drepturilor şi al obligaţiilor civile este practic infinit, astfel că este imposibilă o determinare exactă a acestora şi stabilirea în acest mod a conţinutului capacităţii de exerciţiu deplină. De aceea, conţinutul capacităţii de exerciţiu deplină se determină prin excluderea acelor acte juridice pe care persoana în cauză nu are dreptul să le încheie datorită unei limitări a capacităţii sale de folosinţă, instituită prin lege.

23.3. Încetare. Capacitatea de exerciţiu deplină încetează în următoarele cazuri:

- odată cu capacitatea de folosinţă, adică prin moartea persoanei fizice.

- prin punerea sub interdicţie judecătorească;

- prin anularea ( desfiinţarea) căsătoriei, înainte ca minorul căsătorit să fi împlinit vârsta de 18 ani.

În ultimul caz încetarea capacităţii depline de exerciţiu este numai temporară. Astfel, ca efect al desfiinţării căsătoriei minorul revine la situaţia juridică de persoană cu capacitate de exerciţiu restrânsă, dar la împlinirea vârstei de 18 ani sau dacă încheie 1 Potrivit dispoziţiei legale citate, ,,vârsta minimă de căsătorie este de optsprezece ani.

Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de şaisprezece ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi ori, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com