208
Drept penal. Partea specială• Teste-grilă
1239. Fapta lui A, inspector principal de poliţie, de a achiziţiona de la B, verişorulsoţiei sale, un ceas în valoare de 100000 lei, cu o mie de lei, în condiţiile în careB are o pensie de 400 de lei, nu a obţinut niciun alt venit, iar întrebat fiind cuprivire la provenienţa ceasului de către A, a răspuns că „s-a descurcat şi el": a. nu constituie faptă penală deoarece orice persoană are posibilitatea să vândă şi să cumpere la ce preţ doreşte;
b. poate constitui infracţiune de tăinuire (art. 270 C. pen.); c. poate constitui infracţiune de omisiune a sesizării (art. 267 C. pen.).
1240. Poate fi subiect activ al infracţiunii de favorizare a infractorului (art. 269
C. pen.):
a. un membru de familie al făptuitorului;
b. complicele făptuitorului;
c. persoana vătămată, în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale se face din oficiu.
1241. În cazul infracţiunii de tăinuire (art. 270 C. pen.): a. este necesar ca tăinuitorul să nu fie participant la fapta penală preexistentă; b. este necesar ca bunul să provină din săvârşirea unei infracţiuni; c. dacă o persoană săvârşeşte atât acte de dobândire, cât şi de transformare a bunului se poate reţine o singură infracţiune de tăinuire.
1242. Fapta de a deţine, depozita sau vinde bunuri sau mărfuri ce trebuie plasatesub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă: a. constituie infracţiunea de spălare a banilor prevăzută de Legea nr. 129/2019; b. constituie infracţiune de tăinuire (art. 270 Cod penal); c. este asimilată infracţiunii de contrabandă (prevăzută de Legea nr. 86/2006).
1243. La infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei (art. 271 C. pen.): a. obiectul material poate să lipsească;