"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Add to favorite „Răspunderea penală pentru malpraxis medical” de Irina Kuglay

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Infracţiuni contra sănătăţii publice

1 73

modificarea primului alineat din textul anterior; atunci, orice conduită periculoasă ar fi putut fi sancţionată, indiferent dacă a dus sau nu în concret la transmiterea bolii; iar orice urmare în concret asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii unei persoane ar fi adus în discuţie concursul de infracţiuni.

Secţiunea a 2-a. Transmiterea din culpă

a sindromului imunodeficitar dobândit

Interesează domeniul de care ne ocupăm varianta atenuată a infracţiunii prevăzute de art. 354 C.pen., comisă din culpă de către o altă persoană decât aceea care suferă de această boală, fapta constând în „transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobândit - SIDA". Fapta care a cauzat moartea victimei constituie o variantă agravată a infracţiunii.

În această modalitate, infracţiunea nu are subiect activ calificat, putând fi comisă de orice persoană, fizică sau juridică.

Persoana care a dobândit boala are calitatea de subiect pasiv al infracţiunii.

Poate constitui element material al infracţiunii orice conduită, comisivă sau omisivă, care are ca rezultat transmiterea bolii.

„Transmiterea" constă, de fapt, în infectarea, contaminarea unei persoane cu virusul HIV; sindromul imunodeficitar dobândit este numai ultima fază a infecţiei cu acest virus.

Semnalez cu acest prilej caracterul defectuos al redactării normei de incriminare: termenii de specialitate medicală sunt utilizaţi impropriu, întrucât SIDA (sindromul la care se referă

textul) este faza finală a bolii care debutează cu infectarea virală; ceea ce se poate „transmite" nu este acest sindrom, ci virusul responsabil de îmbolnăvire; mai mult, sindromul nu apare concomitent cu infectarea, ci la un interval de timp care poate fi chiar de nivelul anilor. Toate acestea fac ca texul de lege să fie neclar. Este neîndoielnic că intenţia de reglementare a fost incriminarea transmiterii virusului, şi nu a sindromului; însă interpretarea teleologică

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com