de art. 354 C.pen.
În privinţa formelor intenţionate ale infracţiunii, la alin. (3) al art. 354 C.pen. este reglementată şi o variantă agravată - fapta care a avut ca urmare decesul; în această variantă, infracţiunea este una progresivă.
Însă, faţă de cele arătate în privinţa rezultatului din varianta tip a infracţiunii, cu precădere având în vedere caracterul incurabil al bolii, cred că şi instituirea acestei variante agravate face norma greu aplicabilă; de altfel, caracterul grav şi incurabil al bolii face ca decesul să fie o consecinţă a faptei în cele mai multe situaţii; de aceea, a asocia această consecinţă numai unei variante agravate a infracţiunii pare lipsit de logică, de vreme ce riscul extrem de
178 Infracţiunile asociate ma/praxisului comise de persoana fizică
ridicat al producerii acestei urmări a constituit tocmai raţiunea incriminării acestei fapte în forma tip.
La fel ca în cazul infracţiunii de lăsare fără ajutor, o variantă
agravată a infracţiunii care să vizeze calitatea subiectului activ (spre exemplu, profesionistul din domeniul sănătăţii, care comite fapta cu prilejul exercitării profesiei) sau care să se refere, generic, la fapta comisă, intenţionat sau din culpă, cu ocazia acordării asistenţei de sănătate ar fi fost necesară mai degrabă decât agravanta privind decesul; cu precădere în privinţa persoanelor juridice care activează în domeniul asistenţei de sănătate o astfel de variantă
agravată ar constitui o reflectare în materie penală a obligaţiilor speciale care le revin privind prevenirea infecţiilor nosocomiale.
Sintetizez cele de mai sus în următoarea propunere de modificare a alin. (1), (2), (3) şi (4) ale art. 354 C.pen.:
,,(1) Transmiterea prin orice mijloace a infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane - HIV de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 1 O ani.