34
Un pic de teorie
pacient, întrucât asistenţa medicală este un serv1cm de interes public 1 ; cât priveşte răspunderea medicului, conchide că „este o răspundere subiectivă şi contractuală", care „se angajează doar în situaţia în care profesia este exercitată ca profesie liberală, deci când însuşi medicul (prin forma de exercitare a profesiei: cabinet individual, grupat, asociat, societate civilă) este parte la contractul medical. În cazul în care medicul este salariat, răspunderea pentru actul medical va aparţine unităţii sanitare - cu personalitate juridică - parte la contract, iar aceasta din urmă ( ... ) este în drept să-şi acopere dauna printr-o acţiune în temeiul art. 270 alin. (1) din Codul muncii împotriva medicului salariat"2•
Dacă sub aspect civil delimitarea delictual-contractual ori caracterul sui-generis al răspunderii pentru malpraxis sunt relevante, întrucât condiţiile şi limitele răspunderii depind de aceste categorii (în aspecte precum probatoriul, prezumţiile, întinderea răspunderii, procedura angajării ei), din punctul de vedere al dreptului penal chestiunea este lipsită de relevanţă.
Răspunderea penală va fi angajată indiferent de raportul de drept civil pe care actul medical ori consecinţele lui prejudiciabile se grefează, ca urmare a concordanţei dintre o anumită faptă a cadrului medical cu norma de incriminare.
Am enunţat aici aceste abordări cu privire la natura răspunderii de drept civil pentru malpraxis numai pentru a sublinia acest caracter „autonom" al răspunderii penale, independent de natura contractuală, delictuală sau sui-generis a răspunderii civile medicale, întrucât am întâlnit în literatura de specialitate şi opinia greşită potrivit căreia dacă actul medical ar reprezenta încălcarea unui contract, atunci fapta nu ar mai putea constitui infracţiune 3•
1 Autorul recurge Ia teoria grupului de contracte pentru a explica
„mecanismul juridic care stă la baza relaţiei tripartite cetăţean - CasaNaţională de Asigurări de Sănătate - furnizor de servicii medicale"
(J. Vida-Simiti, Răspunderea pentru malpraxis în serviciul public de sănătate, în Dreptul nr. 9/20 1 1 , p. 1 14).
2 I. Vida-Simiti, Natura juridică a răspunderii civile a medicului, în Dreptul nr. 8/20 10, p. 133.
3 G. Tudor, op. cit., p. 190.