82
Infracţiunile asociate ma/praxisului comise de persoana fizică
Este o urmare pe care legiuitorul o asociază faptei comise împotriva femeii însărcinate, dar ea poate fi asociată şi vreuneia dintre infracţiunile contra fătului; la delimitările dintre infracţiunea de vătămare corporală din culpă şi cele contra fătului, precum şi la greşita asimilare a acestei consecinţe cu urmarea specifică a infracţiunii de neglijenţă în serviciu mă voi referi mai jos, în capitole separate.
Punerea în primejdie a vieţii persoanei constă în crearea unui pericol grav pentru viaţa persoanei vătămate, pericol care în mod cert ori foarte probabil ar fi dus la deces în lipsa unor îngrijiri medicale.
Sunt considerate ca având de principiu aptitudinea de a duce la deces leziuni şi traumatisme precum: leziunile craniocerebrale, vertebromedulare, ale cordului ori ale plămânului, fracturile costale multiple, coma, insuficienţele acute cardiorespiratorii şi cardiocirculatorii, şocul hemoragic etc. 1
Nici reţinerea acestei urmări nu depinde de durata îngrijirilor medicale care au dus la salvgardarea vieţii.
Dacă în cazul altor infracţiuni, ori chiar în cazul uciderii şi vătămării corporale din culpă care nu sunt asociate unui act medical, identificarea şi stabilirea acestor urmări nu constituie în sine o problemă, există un specific al faptelor de malpraxis care se reflectă şi în privinţa acestui element de conţinut al infracţiunii, după cum, odată identificat rezultatul, el pune probleme speciale şi în procesul de stabilire a legăturii de cauzalitate dintre acesta şi o anume conduită.
Astfel, de o parte, trebuie pornit de la premisa că actul medical intervine, în majoritatea situaţiilor, pe un fond patologic pre-existent: sănătatea sau integritatea persoanei vătămate sunt deja afectate, uneori viaţa îi este deja pusă în pericol atunci când apelează la îngrijiri medicale. De aceea, rezultatul unei anume conduite medicale trebuie delimitat de aceste aspecte de fapt pre-existente.
Pe de altă parte, este de natura unor acte medicale să implice o anume vătămare corporală, urmare permisă de ştiinţa medicală şi acceptată ca atare de către pacient în considerarea beneficiului pe care actul îl fumizează; au acest caracter cu precădere intervenţiile chirurgicale, dar şi alte proceduri medicale, cum ar fi o serie de 1 V. Cioc/ei, op. cit., p. 74.