situaţie? Cine va hrăni acum bebeluşul, cine îi va schimba scutecele şi cine-l va duce la culcare?"
Pentru a evita rătăcirea prin multitudinea de aspecte ale problemei, se recomandă apelarea din timp la specialişti ( de exemplu, la moaşe sau la serviciile de sprijin timpuriu1) . Pentru cazurile grave există secţii speciale pentru depresiile post-partum ( ca,de exemplu, secţia de la Spitalul Universitar din Viena AKH). Aicipot fi internaţi nu doar mama şi copilul, ci şi tatăl împreună cuei. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor soci.ale ale bebeluşului,există posibilitatea internării, pe lângă mamă şi copil, a unuiînsoţitor suplimentar.
PAUZELE ŞI SINCRONIZAREA
Exceptând legătura cu depresia post-partum, principiul folosit în
Still Face Te�t a devenit între timp un instrument standard, utilizat în cazul multor altor întrebări ce apar în cercetarea neonatologică. Şi noi efectuăm ocazional acest test în secţia noastră.
SelViciile de sprijin timpuriu (Friihe Hilfen) sunt reţele locale ( din Austria,Germania sau Elveţia) bazate pe o cooperare multiprofesională, care oferă
asistenţă familiilor cu copii între O şi 3 ani, cu scopul unei dezvoltărioptime şi sănătoase a lor, dar şi cu scopul dezvoltării competenţelor tinerilor părinţi. Ajutorul este asigurat de moaşe, asistente medicale, consilieri de familie, psihologi, grupuri de susţinere pentru părinţi etc. (N.t.)
Dar pentru a nu-i stresa prea mult pe bebeluşi, îl întrebuinţăm osingură dată şi ne limităm la o „pauză de transmisie" de doar unminut. Trei minute pot fi, într-adevăr, foarte lungi!