Principii pragmatice 51
raportare la principiul cooperativ şi la maximele pe care acesta lesubsumează. Recunoscând existenţa unor maxime de altă natură:estetice, sociale, morale, exemplificate prin maxima Fii politicos, Grice sugerează posibilitatea de a identifica şi o subclasă de implicaturi nonconvenţionale n o n c o n v e r s a ţ i o n a Ie. Ultimul atribut nu e denumit ca atare, dar poate fi dedus din faptul că sunt considerate implicaturi conversaţionale numai cele bazate pe principiul cooperativ.
După J. M. Sadock, o asemenea separaţie nu pare necesară, întrucâtmaximele de tipul Fii politicos nu diferă, în esenţă, de maximele conversaţionale; important este faptul că implicaturile sunt şi, în acest caz, transmise nonconvenţional (Sadock, 1 991 , 366).
Grice diferenţiază i m p l i c a t u r i l e c o n v e r s a ţ i o n a l e p a r t i c u I a r i z a t e de cele g e n e r a I i z a t e . Cele dintâi sunt dependentede contextul în care au fost emise enunţurile. De exemplu: enunţul E ora 11, adresat de soţ soţiei, la o petrecere dată de directorul firmei la care lucrează, poate conţine implicatura „Trebuie să plecăm acasă"; rostit în alte împrejurări, acelaşi enunţ poate conţine implicatura „Am timp destul (ca să termin un anumit lucru)" sau poate să nu conţină nici o implicatură (dacă reprezintă un răspuns la o întrebare despre oră). Celelalte implicaturi sunt relativ independente în raport cu contextul comunicativ, prezenţa lor fiind determinată de folosirea anumitor cuvinte, constant asociate cu acele implicaturi.
Grice însuşi observă similaritatea dintre implicaturile generalizate şicele convenţionale şi dificultatea de a găsi exemple necontroversabile. Cazul folosit de autor pentru ilustrarea implicaturilorgeneralizate este acela al expresiilor de forma un I o X, care implică
faptul că X nu aparţine sau nu este direct legat de o persoană
identificabilă (Ion se Întâlneşte diseară cu o femeie conţine implicatura
„altă femeie decât soţia, mama, sora sa"; Am aşteptat trei ore Într-o maşină conţine implicatura „altă maşină decât a mea" etc.). Expresiile de forma menţionată nu pot fi, practic, deosebite de cele din clasa declanşatorilor de presupoziţii (vezi infra, sub 4.).
3.4. l mplicaturile conversaţionale au, după Grice, câtevat r ă s ă t u r i c a r a c t e r i s t i c e , care le individualizează atât în raportcu deducţiile logice, cât şi în raport cu alte tipuri de deducţii pragmatice(de exemplu, presupoziţiile pragmatice). lmplicaturile sunt:1 ) calculabile;