Critică
Aparenţă
Transformare
Inconştient
(practică)
Examinare
Dezalienare
Comentariu Enciclopedie Logos
Memorie
(Epistemologie) Lumină
Istorie
Trebuie să revizuim toate cuvintele şi să le definim.
- Funcţie: maniera în care discursul se raportează la el însuşi pentru a putea să corespundă modului său de a fi. A se raporta la sine însuşi: a se raporta la ceea ce 334
ANEXA
spune, dar şi la cel care o spune, în momentul în care ospune, deoarece toate acestea figurează în discurs.
De înlocuit „interpretare" cu „analiză".
- Teorii sau formaţiuni teoretice ( dar termenii nusunt buni): reţele (teoretice).
Este forma generală căreia i se supun ansamblurilede enunţuri ce asigură funcţiile discursurilor. Acestereţele nu sunt teorii efective (serii de propoziţii înlăn
ţuite), ci forme de teorii sau, mai degrabă, condiţii deteorii. Ceea ce dă naştere în acelaşi timp conceptelorcare se leagă şi raţiunilor care determină conceptele.
Dezvăluirea este o reţea teoretică ce permite conceptul de lumină naturală, cel de surprindere intuitivă aadevărului într-o evidenţă pe care lumina naturală oface neîndoielnică; iar asta sub o formă instantanee.
Dezvăluirea este reţeaua teoretică ce poartă în înlănţuirile lor conceptele de lumină naturală, de evidenţă, deindubitabilitate, de sesizare instantanee.
În desemnarea acestor reţele, trebuie:
- Să înlocuim: semnificaţie cu condiţie;
• Enciclopedie cu ordine
• Inconştient cu implicit
- Să înlocuim eventual memorie.
- Domenii: nu atât ansamblul obiectelor despre carevorbeşte filosofia, cât ceea ce determină modul de a fi alucrurilor despre care vorbeşte (în acest sens, domeniuleste adeseori plasat în poziţie primă: se uita că ea nuvorbea despre asta decât din cauza propriului mod dea fi).
335
M ichel Foucault
De înlocuit „transformarea lumii" : practica.
Functie
,
Retele
,
Domenii
Instrumente
discursivă
teoretice