5. Abateri de la etica universitară şi sancţiuni aplicabilela sancţiuni sau alte măsuri care trebuie luate. Acest raport artrebui să fie evaluat de un comitet sau un consiliu de etică, care valua decizia finală bazată pe dovezile şi analizele prezentate.
5. 3.1. Tipuri de sancţiuni
În cadrul sistemului academic, tipurile de sancţiuniaplicabile pentru abaterile de la etica universitară sunt variate şiproporţionale cu gravitatea abaterii. ,,Ar trebui să existemecanisme care să determine ce rezultate (sancţiuni saupenalizări) ar trebui să rezulte din diferitele tipuri de încălcare şicum să se clasifice nivelul de severitate al acţiunii sau conduitei.
Ar trebui să existe oportunităţi de recurs sau revizuire adeciziilor, dar numai pe motive clar expuse, pentru a se asiguracă orice rezultat potenţial inechitabil este investigat în modcorespunzător şi, dacă este justificat, anulat" 55. Scopul acestorsancţiuni este de a descuraja comportamentele neetice şi de arestabili standardele de integritate şi onestitate în mediulacademic. Sancţiunile pot varia de la măsuri disciplinare uşoarepână la cele mai severe, în funcţie de natura şi gravitatea abaterii.
Avertismente: acestea sunt de obicei primele măsuriluate în cazul abaterilor minore sau pentru prima încălcare acodului de etică. Avertismentele pot fi verbale sau scrise şiservesc ca un semnal de atenţionare pentru persoana în cauză.
Sancţiuni disciplinare: acestea pot include suspendareatemporară din funcţii academice, interdicţia de a participa la 55 Irene Glendinning, ,,Developing and Implementing Policies for Academic Integrity - Management of Change", în: Guy J. Curtis (Ed.), Academic Integrity in the Social Sciences Perspectives on Pedagogy and Practice, Springer Cham, 2023, p. 92.
111