6. Plagiatul. Identificarea plagiatului în lucrările cu caracter ştiinţifica confirmat în mare parte verdictul iniţial, menţinânddecizia că „Blurred Lines" a plagiat „Got to Give It Up" 64.
În artă, plagiatul poate fi şi mai dificil de identificat şi dedefinit. Artiştii se influenţează reciproc, iar stilurile şi tehnicilese transmit de-a lungul generaţiilor. Cu toate acestea, copiereadirectă a lucrărilor altor artişti, fără a aduce elemente noi sau fără
a atribui sursa, este considerată plagiat. Un caz cunoscut este celal lui Shepard Fairey şi fotografia sa a lui Barack Obama,intitulată "Hope". Fairey a fost acuzat că a folosit o fotografierealizată de Associated Press fără permisiune, ceea ce a dus laun proces legal.
Shepard Fairey, un artist stradal şi designergrafic, a creat în 2008 o imagine stilizată a lui BarackObama, intitulată „Hope", care a devenit un simboliconic în campania prezidenţială a lui Obama. Imagineaa fost bazată pe o fotografie realizată de Mannie Garcia,în timp ce lucra pentru Associated Press. În 2009,Associated Press a acuzat că Fairey a folosit fotografialui Garcia fără permisiune şi a încălcat drepturile deautor. Fairey a susţinut că utilizarea sa a imaginiiconstituie un „fair use" (utilizare echitabilă, corectă),deoarece a transformat fotografia într-o lucrare de artă cuun mesaj şi scop diferit. Cazul a ajuns în instanţă, darînainte de a se ajunge la un verdict, Fairey şi AssociatedPress au ajuns la un acord extrajudiciar în 201 1 . Acordula inclus o împărţire a drepturilor viitoare pentru lucrarea 64 Eberhard Ortland, "Blurred Lines: A Case Study on the Ethics and Aesthetics of Copying" în: Darren Hudson Hick and Reinold Schmiicker (Eds.), The Aesthetics and Ethics of Copying, Bloomsbury Academic, 2016, pp. 225-239.
141