"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » Romanian Books » „Etica și integritatea academică” de Roger-Cristian Safta

Add to favorite „Etica și integritatea academică” de Roger-Cristian Safta

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

6. Plagiatul. Identificarea plagiatului în lucrările cu caracter ştiinţifica confirmat în mare parte verdictul iniţial, menţinânddecizia că „Blurred Lines" a plagiat „Got to Give It Up" 64.

În artă, plagiatul poate fi şi mai dificil de identificat şi dedefinit. Artiştii se influenţează reciproc, iar stilurile şi tehnicilese transmit de-a lungul generaţiilor. Cu toate acestea, copiereadirectă a lucrărilor altor artişti, fără a aduce elemente noi sau fără

a atribui sursa, este considerată plagiat. Un caz cunoscut este celal lui Shepard Fairey şi fotografia sa a lui Barack Obama,intitulată "Hope". Fairey a fost acuzat că a folosit o fotografierealizată de Associated Press fără permisiune, ceea ce a dus laun proces legal.

Shepard Fairey, un artist stradal şi designergrafic, a creat în 2008 o imagine stilizată a lui BarackObama, intitulată „Hope", care a devenit un simboliconic în campania prezidenţială a lui Obama. Imagineaa fost bazată pe o fotografie realizată de Mannie Garcia,în timp ce lucra pentru Associated Press. În 2009,Associated Press a acuzat că Fairey a folosit fotografialui Garcia fără permisiune şi a încălcat drepturile deautor. Fairey a susţinut că utilizarea sa a imaginiiconstituie un „fair use" (utilizare echitabilă, corectă),deoarece a transformat fotografia într-o lucrare de artă cuun mesaj şi scop diferit. Cazul a ajuns în instanţă, darînainte de a se ajunge la un verdict, Fairey şi AssociatedPress au ajuns la un acord extrajudiciar în 201 1 . Acordula inclus o împărţire a drepturilor viitoare pentru lucrarea 64 Eberhard Ortland, "Blurred Lines: A Case Study on the Ethics and Aesthetics of Copying" în: Darren Hudson Hick and Reinold Schmiicker (Eds.), The Aesthetics and Ethics of Copying, Bloomsbury Academic, 2016, pp. 225-239.

141

Are sens

Copyright 2023-2059 MsgBrains.Com