1. Etică şi morală
în ce mai complexe, reflectând provocările şi dilemele moralegenerate de progresul tehnologic, schimbările sociale şiproblemele globale. De la bioetică la etica mediului şi etica întehnologie, domeniul eticii s-a extins pentru a aborda întrebărispecifice legate de drepturile omului, sustenabilitate, inteligenţă
artificială şi multe altele. Această diversificare reflectă nu doarevoluţia termenului de etică, ci şi necesitatea continuă de a adaptaprincipiile etice la contexte noi şi în schimbare.
Morala reprezintă un ansamblu de norme, valori şiprincipii care ghidează comportamentul uman în societate, fiindadesea înţeleasă ca un cod de conduită adoptat de persoane saugrupuri. Aceasta se manifestă prin judecăţi de valoare referitoarela bine şi rău, corect şi incorect, just şi injust, exprimând astfelevaluări şi aşteptări sociale cu privire la comportamentul uman.
Definiţia şi contextul moralei se îmbogăţesc şi se diversifică înfuncţie de variaţiile culturale, istorice, religioase şi filosofice.
Distincţia între etică şi morală este o temă de discuţiefundamentală în filosofia morală, având implicaţii profunde înînţelegerea şi aplicarea principiilor de conduită umană. În timpce termenii de „etică" şi „morală" sunt adesea folosiţi în modinterschimbabil în discursul cotidian, în cadrul academic aceştiadesemnează concepte cu nuanţe distincte, care reflectă diferiteniveluri de analiză şi abordare în cadrul studiilor de filosofiemorală.
Etica este studiul filosofie al moralei, care includeanaliza principiilor, valorilor şi judecăţilor morale: ,,etica este oramură a filosofiei; este filozofie morală sau gândire filosofică
9