24 de studenţi (bărbaţi), consideraţi sănătoşi din punct devedere psihologic, au fost selectaţi şi împărţiţi aleatoriu în două
grupuri: gardieni şi prizonieri. Experimentul a fost desfăşuratîntr-o închisoare simulată, amenajată în subsoluldepartamentului de psihologie al universităţii. Studenţii carejucau rolul de gardieni au fost instruiţi să menţină ordinea, darnu au primit instrucţiuni specifice despre cum să facă acest lucru.
Pe măsură ce experimentul avansa, gardienii au început să
adopte comportamente din ce în ce mai autoritare şi abuzive.
Aspectele etice problematice:
Abuzul ş1 umilirea: part1c1panţii care jucau rolulprizonierilor au fost supuşi unor tratamente umilitoare şiabuzive, inclusiv privare de somn, insulte, şi izolare.
Lipsa consimţământului informat adecvat: deşi participanţiiau semnat formulare de consimţământ, nu au fost completinformaţi despre condiţiile extreme şi potenţial dăunătoareale experimentului.
Reacţia cercetătorului: Zimbardo, care a jucat şi rolul de
„superintendent" al închisorii, a fost criticat pentru că nu aintervenit mai devreme pentru a opri abuzurile, devenindastfel parte a dinamicii experimentului.
Experimentul, planificat iniţial să dureze două
săptămâni, a fost întrerupt după doar şase zile datorită
escaladării comportamentelor abuzive şi a stresului emoţionalsuferit de participanţi. Studiul a generat o amplă dezbatere încomunitatea ştiinţifică şi a ridicat întrebări serioase despre eticaîn cercetarea psihologică, în special în ceea ce priveşte 71