Etică şi integritate academică
Ulterior au fost dezvoltate şi implementate diverse reglementări şi standarde internaţionale, cum ar fi „Directiva 2010/63/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22
septembrie 201 O privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice"48 şi Convenţia de la Oviedo ( 1 997) privind drepturile omului şi biomedicina49.
Recunoaşterea importanţei eticii în cercetare a dus la integrarea educaţiei şi formării etice în programele academice şi profesionale. Cursurile de etică în cercetare sunt acum o componentă esenţială în formarea cercetătorilor, subliniind importanţa responsabilităţii etice în toate aspectele cercetării.
4.4. Instituţionalizarea eticii în cercetare Instituţionalizarea eticii în cercetare a început cu formarea comisiilor de etică, entităţi cu rolul de a evalua propunerile de cercetare din perspectiva etică, asigurând respectarea standardelor etice şi protejarea drepturilor şi bunăstării subiecţilor. Instituţionalizarea eticii în cercetare reprezintă un pas esenţial în asigurarea că cercetarea ştiinţifică
este realizată într-un mod responsabil faţă de subiecţi, societate şi mediu. Continuarea dezvoltării şi adaptării acestor structuri este importantă pentru a răspunde provocărilor emergente şi pentru a menţine încrederea publicului în integritatea cercetării ştiinţifice.
48
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32-01 0L0063, data accesării 27.11.2023
49 https :/ /www.coe.int/ en/web/ conventions/full-list?module=treaty-detail&treatynum= l 64, data accesării 27.11.2023
74