Deşi a fost distrusă, a rupt relaţia şi nu a mai privit niciodată înapoi.
în săptămânile care au urmat, Lisa şi-a amintit de semnalele de avertizare pe care le ignorase şi de ocaziile de a se întâlni cu alţi bărbaţi, pe care le pierduse cât timp fusese cu Howard. A regretat anul pierdut din viaţă
şi toată energia risipită cât timp a investit în viitorul ei cu Howard. Ulterior, într-o dimineaţă rece de iarnă, pe când îşi făcea plimbarea de dimineaţă. Lisa a realizat că avea de luat o decizie extrem de importantă în ceea ce privea modul ei de a se raporta la situaţie.
Se putea folosi de despărţirea de Howard pentru a se pedepsi în continuare, sau ar fi putut să o folosească ca pe un catalizator pentru a creşte şi a evolua, şi pentru a se apropia mai mult de relaţia pe care şio dorea.
Lisa şi-a luat jurnalul şi a început să scrie febril ce a învăţat în anul petrecut cu Howard. Lista ei arăta astfel:
-
Am învăţat că merit să fiu cu un bărbat care să fie foarte îndrăgostit de mine.
-
Am învăţat să am încredere în instinctele mele şi să fiu mai atentă la semnele pe care le primesc de la ceilalţi şi care arată cine sunt ei cu adevărat.
-
Am învăţat că cel mai important lucru pe care pot să-l fac, atunci când întâlnesc un bărbat, este să privesc ce e în el - adică să cumpăr cartea, nu coperta.
-
Am învăţat să nu compromit valorile în care cred.
Datorită experienţei ei cu Howard, Lisa ştia mai limpede ca oricând ce dorea - şi ce nu dorea - de la un bărbat. Aceasta a făcut-o să elaboreze o listă
a tuturor calităţilor, importante pentru ea, pe care le dorea la un bărbat:
-
Cinste
-
Integritate
-
Generozitate
-
Responsabilitate financiară
-
Bunătate
Cele mai multe dintre aceste calităţi sunt lucruri pe care Lisa, nu s-ar fi gândit niciodată să le caute la un bărbat. Dar, mulţumită experienţei ei cu Howard, ştia acum mult mai clar ce dorea ea de la bărbatul pe care l-ar fi ales ca partener de viaţă. Până să-şi termine de completat listele, ea se transformase deja, în mod dramatic. Luase hotărârea ca despărţirea de Howard s-o apropie de relaţia pe care o dorea şi a decis să n-o mai folosească
ca pe un mod de a se pedepsi. Această transformare a făcut-o pe Lisa, să fie mai entuziastă în ceea ce priveşte propriul viitor şi recunoscătoare rolului pe care Howard îl jucase în clarificarea dorinţelor ei.
Atunci când ne pedepsim, nu avem acces la înţelepciunea divină care poate fi extrasă din suferinţă şi dezamăgire. Marele psiholog elveţian, Cari Yung, spunea: „Aurui se găseşte la întuneric". Sarcina noastră este să găsim aurul din orice situaţie şi să-l folosim pentru a ne îndrepta în direcţia dorită.
Noi suntem proiectanţii. Noi suntem aceia care alegem lentilele prin care vom privi lumea.
Atunci jcând ne îndreptăm în direcţia obiectivelor noastre şi viaţa „începe să
se întâmple", trebuie, pentru a nu fi deturnaţi de la drum, să punem această
întrebare Potrivită şi să hotărâm ferm că respectivul eveniment este o ocazie de a evolua. Trebuie să fim destul de curajoşi pentru a rămâne ancoraţi în cunoaşterea plină de înţelepciune, conform căreia nu există accidente şi totul este exact aşa cum ar trebui să fie. Exact în momentele de provocare cele mai mari, trebuie să privim în spatele a ceea ce se vede şi să găsim o înţelegere mai profundă a acestora. Când descoperim acea semnificaţie mai profundă, vom cunoaşte iertarea şi eliberarea de evenimentele din trecutul nostru. Acest lucru ne va transforma perspectiva şi ne va asigura accesul la o privire de ansamblu, mult mai cuprinzătoare, asupra vieţii. întrebarea Potrivită este utilă, în mod special atunci când sunteţi în suferinţă. Dacă
suferiţi, în mod sigur folosiţi ceva din trecutul sau din prezentul vostru, pentru a vă pedepsi. Dacă vreţi să nu mai suferiţi, transformaţi-vă
perspectiva şi puneţi-vă această întrebare importantă: „Cum pot să folosesc ceea ce mi se întâmplă, pentru a creşte şi a evolua?"
Această întrebare vă aduce o uşurare imediată şi vă permite să vă
priviţi viaţa ca pe o operă în devenire. Atunci când optaţi pentru varianta de a privi evenimentele din viaţa voastră ca pe nişte experienţe din care puteţi învăţa, transformaţi automat momentele dureroase, în unele de iluminare.
Marele învăţător spiritual Muktananda spune: „Foloseşte totul în avantajul tău".
Aceasta este marca cunoaşterii spirituale. Când hotărâm să ne folosim de aceste momente, mai degrabă pentru a ne extinde înţelegerea asupra propriilor noastre persoane şi asupra lumii, decât să ne scufundăm în autocompătimire sau reproşuri, facem saltu! de la neputinţă, la putere.
Măiestria constă în a ne folosi de situaţiile în care ne aflăm şi nu să le lăsăm pe acestea să ne folosească pe noi.
Tot ce trebuie să faceţi pentru a vă schimba, în mod radical, viaţa este să faceţi alegerea de a vă privi succesele şi tragediile ca pe nişte invitaţii pentru creştere şi evoluţie.