26. Intrarea in posesia unei puteri ce nu a fost obtinuta prin efort propriu: (Fii sau fiicele bogatilor si altii care mostenesc bani pe care nu-i castiga.) Puterea in mainile celor care nu o castiga este, adeseori, fatala pentru succes. Imbogatirea rapida este mai periculoasa decat saracia.
27. Necinstea intentionata: Cinstea nu poate fi inlocuita. Cineva poate fi o vreme necinstit prin forta intamplatoare a lucrurilor asupra carora nimeni nu are control, 70
fara consecinte pe termen nelimitat. Dar cel care este necinstit din proprie alegere nu are speranta. Mai devreme sau mai tarziu, raul facut il va ajunge, si va plati pierzandu-si reputatia si, poate, chiar libertatea.
28. Egocentrismul si vanitatea: Aceste insusiri sunt avertismente care ii indeparteaza pe cei din jur. Ele ucid succesul.
29. Deductia prin ghicire mai degraba decat prin reflectie: Majoritatea oamenilor sunt fie prea indiferenti, fie prea lenesi in obtinerea faptelor cu ajutorul carora sa rationeze corect. Ei prefera sa se bazeze pe ?pareri?, rezultate din dibuieli sau prejudecati rapide.
30. Lipsa capitalului: Aceasta este o cauza frecventa a esecului pentru cei care initiaza o afacere fara suficiente rezerve materiale care sa amortizeze socul greselilor lor si sa-i propulseze pana cand isi intemeiaza o reputatie.
31. Altele: Numiti orice alta cauza a esecului pe care l-ati suferit si care nu a fost inclusa in lista de mai sus.
In aceste 31 de cauze principale ale esecului, se gaseste o descriere a tragediei vietii, de care se loveste practic fiecare persoana care incearca si esueaza. V-ar fi de ajutor daca ati putea convinge pe cineva care va cunoaste bine sa parcurga aceasta lista in acelasi timp cu dumneavoastra, si sa va ajute sa va analizati dupa criteriul celor 31 de cauze ale esecului. V-ar putea fi folositor sa incercati acest lucru singuri, insa multi nu se pot vedea in lumina in care sunt vazuti de ceilalti. Ati putea fi unul dintre ei.
Cum va oferiti serviciile?
Cea mai veche dintre porunci este: ?Omule, cunoaste-te pe tine insuti!? Ca sa va vindeti marfa cu succes, trebuie sa va cunoasteti marfa. Acest lucru se verifica si in cazul ofertei serviciilor personale. Trebuie sa va cunoasteti toate slabiciunile ca sa le puteti fie depasi, fie elimina complet. Trebuie sa va cunoasteti fortele daca vreti sa obtineti atentia celorlalti. Nu va puteti cunoaste decat printr-o analiza corecta.
Pacatul ignorantei in ceea ce priveste propria persoana a fost ilustrat de un tanar care a solicitat un post directorului unei intreprinderi de mare succes. El a facut o impresie foarte buna, pana cand directorul l-a intrebat ce salariu dorea. A raspuns ca nu-si stabilise in minte o suma precisa (lipsa unui scop bine definit). Atunci directorul a spus:
?Va vom plati cu cat meritati dupa ce va acordam o saptamana de proba.?
?Nu accept?, a replicat solicitantul, ?caci castig mai mult acolo unde lucrez in prezent.?
Inainte sa incepeti negocierile pentru o crestere a salariului in postul pe care il ocupati, sau sa cautati de lucru in alta parte, asigurati-va ca valorati mai mult decat ceea ce primiti in prezent.
Una e sa vreti bani ? toata lumea vrea mai mult ? si cu totul altceva sa valorati mai mult!
Multi gresesc si confunda dorintele lor cu ceea ce li se cuvine. Cerintele sau dorintele dumneavoastra financiare n-au nimic de-a face cu cat valorati. Valoarea dumneavoastra este stabilita integral prin capacitatea de-a aduce servicii eficiente sau de a-i face pe altii sa ofere astfel de servicii.
Ati promovat anul trecut?
71
Bilantul anual este esential in comercializarea eficienta a serviciilor personale, ca inventarul anual al ofertei. In plus, analiza anuala ar trebui sa aiba drept rezultat reducerea esecurilor si cresterea meritelor. Oamenii progreseaza, stationeaza sau dau inapoi in viata. Scopul principal ar trebui sa fie, desigur, progresul. Bilantul anual va evidentia daca ati progresat, si, mai precis, cat ati progresat. Va va aduce la cunostinta si pasii pe care i-ati facut inapoi. Oferta eficienta de servicii personale cere avansare, chiar daca progresul este lent.
Bilantul dumneavoastra anual ar trebui sa aiba loc la finalul fiecarui an, astfel incat sa cuprinda in deciziile dumneavoastra de Anul Nou orice imbunatatire pe care analiza o evidentiaza ca necesara. Faceti acest inventar punandu-va urmatoarele intrebari si verificandu-va raspunsurile cu ajutorul cuiva care nu va permite sa va inselati in ceea ce priveste corectitudinea dumneavoastra.
Douazeci si opt de intrebari foarte personale
1. Am atins scopul pe care mi l-am stabilit ca obiectiv anul acesta? (Ar trebui sa lucrati retinand un obiectiv anual precis care sa fi atins o parte integranta din scopul dumneavoastra principal in viata.)
2. Am depus o munca de cea mai buna calitate de care eram in stare, sau as fi putut sa-mi imbunatatesc activitatea?
3. Am indeplinit intreaga cantitate de munca de care eram capabil?
4. M-am comportat armonios si am fost cooperant in fiecare clipa?
5. Am permis ca eficienta mea sa fie afectata de obiceiul amanarii si daca da, in ce masura?
6. Mi-am imbunatatit personalitatea si daca da, in ce fel?
7. Mi-am urmat planurile cu perseverenta, pana la implinire?
8. Am reusit ca, de fiecare data, sa ma hotarasc rapid si definitiv?
9. Am lasat ca una sau mai multe dintre cele sase frici esentiale sa-mi micsoreze eficienta?
10. Am fost prea precaut, sau prea putin precaut?
11. Relatiile cu asociatii mei au fost placute sau neplacuta? Daca au fost neplacute, vina mi-a apartinut partial sau integral?
12. Mi-am irosit energia prin lipsa de concentrare si efort?
13. Am fost deschis la nou si tolerant fata de toata lumea?
14. Cum mi-am imbunatatit capacitatea de a aduce servicii?
15. Am depasit masura in vreunul din obiceiurile mele?
16. Am demonstrat, pe fata sau in secret, orice forma de egocentrism?
17. Comportamentul meu fata de asociati le-a insuflat respect fata de mine?
18. Mi-am bazat parerile si hotararile pe raspunsuri ghicite sau obtinute prin analiza atenta si rationamente minutioase?
19. M-am obijnuit sa-mi dramuiesc timpul, cheltuielile si venitul in ceea ce priveste planificarea facuta?