20. Cat timp mi-am dedicat efortului de pe urma caruia nu am castigat nimic, efort pe care l-as fi putut folosi in scopuri mai nobile?
21. Cum as putea sa-mi redistribui timpul si sa-mi schimb obiceiurile pentru a fi mai eficient in anul ce vine?
22. M-am facut vinovat de vreun comportament pe care constiinta mea nu l-a aprobat?
23. In ce fel au fost superioare in cantitate si calitate serviciile pe care le-am prestat in comparatie cu cele pentru care am fost platit?
24. Am fost nedrept cu cineva, si daca da, in ce fel?
25. Daca as fi fost cumparatorul propriilor mele servicii in anul ce tocmai a trecut, as fi fost multumit de serviciul prestat si daca nu, de ce nu?
26. Mi-am gasit vocatia si daca nu, de ce nu?
27. A fost multumit cel ce mi-a achizitionat serviciile si daca nu, de ce nu?
72
28. Unde ma situez in raport cu principiile fundamentale ale succesului?
(Faceti aceasta apreciere corect si cinstit si dati-o la verificat cuiva suficient de curajos incat sa fie corect.)
Dupa ce ati citit si ati asimilat informatiile incluse in acest capitol, sunteti pregatit acum sa elaborati un plan practic pentru oferta serviciilor personale. Gasiti aici o descriere adecvata a fiecarui principiu esential in planificarea ofertei serviciilor personale, inclusiv atributele majore ale conducerii, cele mai frecvente cauze ale esecului la orice nivel al vietii, si intrebarile esentiale ce ar trebui folosite in analiza de sine.
Prezentarea vasta si amanuntita a informatiei corecte a fost inclusa pe tot parcursul acestui capitol pentru ca va fi necesara tuturor celor ce incep acumularea averilor prin oferta de servicii personale. Cei care si-au pierdut averile sau cei care tocmai incep sa castige bani nu au nimic de oferit in schimbul bogatiei in afara serviciilor personale; in consecinta, este esential pentru ei sa aiba la dispozitie informatia practica necesara pentru punerea in vanzare a serviciilor in avantajul ambelor parti.
Asimilarea completa si intelegerea informatiei redate aici vor fi de ajutor in oferta propriilor servicii si vor sprijini persoana respectiva sa devina mai amabila si capabila de a judeca pe ceilalti. Informatia va fi nepretuita pentru directori, sefi de personal si alte persoane insarcinate cu selectia angajatilor si mentinerea organizatiilor eficiente. Daca va indoiti de aceasta afirmatie, verificati-i pertinenta raspunzand in scris la cele 28 de intrebari pe baza carora va puteti autoanaliza.
Ocazii ce va sunt foarte favorabile pentru a va imbogati Acum, ca am analizat principiile prin care ne putem imbogati, e firesc sa intrebam: ?Unde putem gasi ocazii favorabile pentru aplicarea acestor principii??
Pentru inceput sa ne amintim ca noi toti locuim intr-o tara in care toti cetatenii ce respecta legea se bucura de o libertate de gandire si actiune neegalata in lumea larga.
Majoritatea dintre noi nu au facut niciodata un inventar clar al avantajelor oferite de libertate. Nu am comparat niciodata libertatea noastra nelimitata cu ingradirea libertatii din alte tari.
Avem aici liberatatea gandului, libertatea alegerii si beneficiile unei educatii dupa propriile aspiratii, a unei religii libere, suntem liberi in politica, liberi sa ne alegem o afacere, o profesiune sau o ocupatie, liberi sa acumulam si sa posedam fara probleme orice proprietate pe care o putem dobandi, liberi sa ne alegem locuinta, sa ne casatorim, sa ne bucuram de drepturi egale pentru toate rasele, de libertatea de a calatori dintr-un stat in altul, sa ne alegem singuri alimentatia si sa ne stabilim orice scop in viata pentru care ne-am pregatit, chiar sa candidam la Presedentie.
Credeti in capital
Auzim adeseori politicieni proclamand libertatea Americii atunci cand cer voturi, dar ei petrec prea putin timp si dedica prea putin efort analizei sursei sau naturii acestei
?libertati?. Cum eu nu am nici o secure de ascutit, nici un resentiment de exprimat, nici alte argumente de urmarit, am privilegiul sa incep o analiza cinstita a acelui ?ceva?
misterios, abstract, adesea neinteles care da fiecarui cetatean american mai multe binecuvantari, mai multe ocazii de a acumula averi, o mai mare libertate in orice sens decat cea existenta in orice tara.
73
Am dreptul sa analizez sursa si natura acestei puteri pentru ca stiu de mai bine de cincizeci de ani persoanele care raspund astazi de mentinerea ei.
Numele acestui misterios binefacator al omenirii este capitalul!
Capitalul nu inseamna doar bani, ci si grupuri bine organizate de oameni inteligenti, care planifica modalitati si cai de a folosi banii eficient spre binele publicului, intr-un mod profitabil pentru toata lumea.
Aceste grupuri sunt formate din oameni de stiinta, profesori, farmacisti, inventatori, analisti economici, persoane ce lucreaza in domeniul publicitar, experti in transporturi, contabili, avocati, doctori, atat barbati cat si femei, care poseda cunostinte specializate in toate domeniile industriei si afacerilor. Ei initiaza, experimenteaza si destelenesc noi terenuri in noi domenii de interes. Ei ajuta colegiile, spitalele, scolile publice, construiesc drumuri bune, publica ziare, platesc majoritatea costurilor guvernarii si se ocupa de o multitudine de detalii esentiale pentru progresul omenirii. Pe scurt, capitalismul este creierul civilizatiei, pentru ca furnizeaza substanta ce genereaza progresul in educatie si in iluminarea tuturor oamenilor.
Banii care nu sunt sustinuti de discernamant sunt adeseori periculosi. Folosit in mod corect, acest cuplu poate sta la baza civilizatiei.
V-ati putea face o idee vaga despre capitalul organizat incercand sa va imaginati coplesiti de responsabilitatea de a pregati familiei un mic dejun simplu in lipsa banilor.
Ca sa le oferiti ceai, ar trebui sa calatoriti in China sau India, adica la mare distanta de America. Cu exceptia cazului in care sunteti un foarte bun inotator, ati cam obosi inainte sa porniti inot inapoi spre casa. Apoi, v-ati confrunta cu o alta problema. Ce ati folosi in loc de bani, chiar daca ati avea capacitatea fizica de a traversa oceanul?
Ca sa aduceti zahar, ar trebui sa inotati iarasi cale lunga pana in Indiile de Vest sau sa faceti o plimbare lunga pana in cele mai bune regiuni cultivate cu sfecla de zahar din Utah. Dar, chiar si asa, v-ati putea intoarce fara zahar, pentru ca e nevoie de efort organizat si de bani pentru a produce zaharul, ca sa nu mai vorbim de procesele de rafinare, transport si livrare pana pe masa fiecarei familii americane.
Oua ati putea obtine cu usurinta de la femeile din apropiere, dar ati avea un lung drum de parcurs pana in Florida si inapoi ca sa beti un suc de grapefruit.
V-ati deplasa departe, pana in Kansas, sau intr-unul dintre statele cultivatoare de grau, ca sa faceti rost de paine.
Cerealele uscate ar trebui neaparat omise din meniu, caci ele nu sunt disponibile decat ca rezultat al muncii unei echipe organizate si instruite si al unei aparaturi adecvate care necesita capital.
Cat va relaxati ati putea da o fuga inot pana in America de Sud, de unde ati aduce cateva banane si, la intoarcere, opriti-va la ferma cea mai apropiata ce are laptarie si luati niste unt si niste frisca. Abia atunci va fi gata familia dumneavoastra sa se aseze la masa si sa ia micul dejun.
Pare absurd, nu? Si totusi, procedura descrisa ar fi singura cale prin care aceste simple alimente ar putea fi furnizate fara un sistem capitalist.
74
Civilizatia este cladita pe capital
Suma de bani necesara in construirea si intretinerea cailor ferate si a vapoarelor folosite pentru livrarea unui simplu mis dejun este atat de mare incat ne ameteste. Ajunge la sute de milioane de dolari, ca sa nu mai socotim armatele intregi de angajati calificati ce administreaza navele si trenurile. Dar transportul este doar una dintre cerintele civilizatiei moderne in sistemul capitalist din America. Inainte sa scoatem vreun profit, trebuie sa lasam sa creasca ceva din pamant, sa fie prelucrat si pregatit pentru comercializare.
Toate acestea necesita mai multe milioane de dolari pentru aparatura, masini, ambalaje, cutii, comercializare si pentru salariile a milioane de barbati si femei.