Era clar ca sosise vremea cand Adams era obligat sa ia o decizie spontan, fapt ce l-ar fi putut costa viata. Adams i-a cerut colonelului Fenton cuvantul de onoare pentru a se asigura ca mesajul sau avea sa ajunga nedeformat la urechile guvernatorului.
Raspunsul lui Adams a fost: ?Ii puteti spune guvernatorului Gage ca m-am impacat cu Regele Regilor din ceruri de multa vreme. Nici un argument de ordin personal nu ma va face sa abandonez cauza dreapta a tarii. Si transmiteti-i guvernatorului Gage un sfat pe care i-l da Samuel Adams: sa nu mai insulte sentimentele unui popor adus la limita.?
Cand guvernatorul Gage a primit raspunsul caustic al lui Adams, a fost cuprins de manie si a emis urmatoarea proclamatie: ?In numele Majestatii Sale, proclam prin aceasta ca ofer si promit iertarea absoluta tuturor celor ce vor depune armele, si se vor intoarce la indatoririle lor de supusi pasnici, cu exceptia lui Samuel Adams si a lui John Hancock, ale caror jigniri aduse nu admit un alt tratament decat acela al pedepsei cuvenite.?
80
Acelasi lucru ar putea fi reformulat in argoul zilei de azi: Adams si Hancock erau ?in pom?! amenintarea unui guvernator manios i-a obligat pe cei doi sa ia o alta decizie, la fel de periculoasa. Ei s-au grabit sa convoace o intalnire secreta a celor mai fideli discipoli ai lor. Dupa ce in sala s-a facut liniste, Adams a incuiat usa, a pus cheia in buzunar si i-a informat pe toti cei de fata ca era absolut ncesar sa se convoace un congres al colonistilor, si ca nimeni nu trebuia sa paraseasca incaperea pana nu se ajungea la o hotarare in ceea ce priveste congresul.
S-a iscat mare agitatie. Unii au cantarit posibilele consecinte ale unei asemenea abordari radicale. Altii s-au indoit serios de intelepciunea unei decizii atat de voluntare care sfida Coroana. In acea camera erau doi oameni imuni la frica, orbi la posibilitatea esecului: Hancock si Adams. Influenta exercitata de ei i-a facut pe ceilalti sa fie de acord cu faptul ca, prin Comitetul de Corespondenta, se putea aranja o intalnire a Primului Congres Continental convocat in Philadelphia, pe 5 septembrie 1774.
Retineti aceasta data. Este mai importanta decat 4 iulie 1776. Daca nu s-ar fi luat hotararea de a intruni un Congres Continental, nu s-ar fi semnat Declaratia de Independenta.
Inaintea primei intruniri a noului Congres, un alt conducator, dar dintr-un alt colt de tara, se chinuia sa publice o ?Privire de ansamblu asupra Drepturilor Americii sub ocupatie britanica.? El se numea Thomas Jefferson, si venea din provincia Virginia) era la fel de stransa ca si cea dintre Hancock si Adams, pe de o parte, si guvernatorul lor.
La putina vreme dupa ce i s-a publicat vestita lucrare, Jefferson a aflat ca este acuzat de inalta tradare la adresa guvernului Majestatii Sale. Starnit de amenintare, unul dintre colegii lui Jefferson, Patrick Henry, si-a spus parerea cu fermitate, incheindu-si comentariile cu o concluzie ce va ramane de-a pururi clasica: Daca asta este tradare, profita cat poti de ea.
Astfel de oameni, desi lipsiti de putere, de autoritate, de forta militara, de resurse financiare, au luat serios in consideratie destinul coloniilor, incepand cu inaugurarea Primului Congres Continental si continuand la anumite intervale vreme de doi ani ? pana pe 7 iunie 1776, cand Richard Henry Lee a luat cuvantul, s-a adresat Prezidiului si a uluit Adunarea prin aceasta motiune:
?Domnilor, depun motiune in sensul ca aceste Colonii Unite sunt, si sunt indreptatite sa fie, state libere si independente, ele trebuind sa fie absolvite de orice subordonare fata de Coroana Britanica. In acelasi sens, orice legatura politica intre ele si statul Marea Britanie este si trebuie sa fie complet abolita.?
Thomas Jefferson citeste cu glas tare
Uluitoarea motiune a lui Lee a fost discutata cu insufletire, si atat de indelung, incat el a inceput sa-si piarda rabdarea. In cele din urma, dupa zile intregi de dezbateri, a luat din nou cuvantul, si a declarat cu o voce clara si hotarata: ?Domnule Presedinte, dezbatem acest subiect de zile intregi. Nu avem alta cale de urmat. Atunci, de ce mai intarziem, domnule? De ce nu ne hotaram? Sa stabilim o zi ca data de nastere a Republicii Americane. Lasati-o sa infloreasca, nu sa fie devastata si cucerita, reinstaurati domnia pacii si a legii.?
Inainte de votul efectiv al acestei motiuni, Lee a fost chemat inapoi in Virginia din cauza unei grave boli in familie, dar, inainte sa plece, si-a incredintat cauza in mainile prietenului sau, Thomas Jefferson, care a promis sa lupte pana cand va fi adoptat un curs favorabil al evenimentelor. La putina vreme, Presedintele Congresului (Hancock) l-a 81
numit pe Jefferson presedinte al comitetului ce avea sa redacteze o Declaratie de Independenta.
Comitetul a lucrat indelung si sustinut asupra documentului ce avea sa insemne, daca era acceptat de Congres, faptul ca fiecare semnatar al lui isi semna propria condamnare la moarte daca lupta absolut sigura ce avea sa aiba loc intre colonii si Marea Britanie se solda cu infrangerea coloniilor.documentul a fost redactat si la 28 iunie proiectul original a fost citit in fata Congresului. A fost discutat, modificat si pregatit zile intregi. La 4 iulie 1776, Thomas Jefferson a luat cuvantul in fata Adunarii si a citit cu voce sigura cea mai insemnata decizie ce a fost vreodata pusa pe hartie:
?Cand, de-a lungul istoriei, devine necesar ca un popor sa rupa legaturile politice care l-au legat de un altul, si sa-si asume, asemenea tuturor puterilor de pe Pamant, un statut separat si egal la care ii dau dreptul legile naturii si Dumnezeu, el trebuie sa declare cauzele care il obliga sa se separe, in virtutea unui respect decent fata de dreptul de a sti al omenirii...?
De indata ce Jefferson a incheiat, documentul a fost votat, acceptat si semnat de cei 56
de oameni, fiecare punandusi in joc viata prin luarea hotararii de a semna. Prin aceasta hotarare, a luat nastere o natiune menita sa garanteze mereu omenirii privilegiul de a lua hotarari.
Analizati evenimentele care au condus la Declaratia de Independenta, si nu va indoiti de faptul ca aceasta natiune, ce detine acum o pozitie de incontestabil respect si influenta printre celelalte popoare ale lumii, s-a nascut dintr-o decizie zamislita de un grup de
?Minti Superioare? constand din 56 de oameni. Retineti faptul ca aceasta hotarare a asigurat succesul armatelor lui Washington, caci spiritul acelei hotarari a insufletit pe fiecare soldat de pe campul de bataie, si i-a oferit o forta interioara care refuza sa recunoasca existenta insasi a esecului.
Remarcati de asemenea (si veti fi castigati) ca puterea care a oferit libertatea acestei natiuni este, in esenta, aceeasi cu cea care trebuie folosita de fiecare dintre noi in adoptarea hotararilor. Aceasta putere are la baza principiile cuprinse in aceasta carte. Nu va va fi greu sa aflati in povestea Declaratiei de Independenta cel putin sase astfel de principii: dorinta, hotarare, credinta, perseverenta, grupul ?Mintilor Superioare?, si planificare organizata.
Puterea unei minti hotarate
Aceasta filozofie va fi impregnata cu sugestia ca gandul, sprijinit de o dorinta puternica, are tendinta de a se transforma in echivalentul sau fizic. Se poate gasi in aceasta poveste si in povestea organizarii Corporatiei de Otel a Statelor Unite o descriere perfecta a metodei prin care gandul implineste aceasta transformare extraordinara.
In cautarea secretului acestei metode, nu va asteptati la o minune, caci nu o veti gasi.
Nu veti gasi decat legile eterne ale naturii. Aceste legi stau la dispozitia fiecarei persoane care are credinta si curajul sa le foloseasca. Ele pot servi la eliberarea unui popor sau la acumularea de bogatii.
Cei ce iau decizii rapide si ferme stiu ce vor si in general si obtin. Conducatorii din fiecare domeniu de viata iau decizii prompte si sigure. Acesta este motivul esential pentru care sunt conducatori. Lumea tinde sa lase loc celui ale carui vorbe si fapte arata ca stie incotro se indreapta.
Indecizia este o deprindere care se capata, de obicei, in copilarie. Deprinderea se instaureaza ferm pe masura ce copilul trece prin gimnaziu si liceu, chiar si prin facultate, fara sa urmareasca un scop anume.
82
Deprinderea indeciziei il insoteste pe tanar in profesia pe care si-o alege ? daca, de fapt, isi alege vreo profesie. In general, adolescentul ce termina scoala cauta orice slujba se gaseste. Si accepta prima oferta, caci este victima deprinderii indeciziei. 98 la suta din salariatii de azi detin slujba actuala pentru ca le lipseste hotararea de a-si planifica un post anume si stiinta de a-si alege un sef.
E nevoie de curaj, uneori de foarte mare curaj ca sa formulati o hotarare precisa. Cei 56
de semnatari ai declaratiei de Independenta si-au pus viata in pericol semnand acel document. Cel ce se hotaraste cu precizie ce slujba cauta si obliga viata sa-i plateasca pretul pe care il cere nu-si pune in pericol viata, formuland aceasta hotarare, ci libertatea economica. Independenta financiara, averile, o slujba respectabila si pozitiile profesionale inalte nu sunt la indemana celui ce uita sau refuza sa spere, sa planifice si sa ceara aceste lucruri. Cel ce ravneste la bogatie in acelasi fel in care Samuel Adams a ravnit la libertatea coloniilor o va abtine cu siguranta.
DE RETINUT
Indecizia este o cauza principala a esecului. Fiecare are o parere, dar, in cele din urma, parerea dumneavoastra va pune in miscare lumea. O hotarare la care s-a ajuns in Philadelphia in 1776 este un model pentru puterea si increderea dumneavoastra.
O minte hotarata capata putere extraordinara. Indecizia isi are adesea radacinile in tinerete; cum sa o evitati si cum sa-i ajutati pe altii sa o evite.
Analizati evenimentele care au zamislit decizii importante si va veti formula un ghid al actiunii hotarate si eficiente in orice domeniu al existentei, pentru tot restul vietii dumneavoastra.
O mare dorinta de a obtine libertatea va garanteaza libertatea, o mare dorinta de a va imbogatii va ofera bogatie.
Orice om puternic este guvernat de propria-i putere.
83
Pasul 8 catre imbogatire: