"Unleash your creativity and unlock your potential with MsgBrains.Com - the innovative platform for nurturing your intellect." » » Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Add to favorite Napoleon Hill- Gîndește și vei fi bogat citește online gratis !😉

Select the language in which you want the text you are reading to be translated, then select the words you don't know with the cursor to get the translation above the selected word!




Go to page:
Text Size:

Relativ putini folosesc facultatea creatoare deliberat si cu un tel dinainte stabilit. Cei care utilizeaza aceasta facultate din proprie vointa, intelegandu-i functiile, sunt genii.

Facultatea imaginatiei creatoare este legatura directa dintre mintea umana finita si Inteligenta Infinita. Toate asa-numitele revelatii la care se face referire pe taramul religiei, precum si descoperirea tuturor principiilor fundamentale sau noi in domeniul inventiilor se produc gratie facultatii imaginatiei creatoare.

O strategie plina de exuberanta

Atunci cand ideile sau conceptele sunt zamislite prin ceea ce se numeste de obicei

?banuiala?, ele provin din una sau mai multe din urmatoarele surse: 1. Inteligenta Infinita

2. Subconstientul, unde este depozitata fiecare impresie senzoriala si fiecare impuls de gand care a ajuns vreodata la creier prin vreunul din cele cinci simturi; 3. Din mintea altei persoane care tocmai a conceput gandul sau imaginatia unei idei sau a unui concept prin rationament constient;

4. Din depozitul subconstient al celeilalte persoane.

Nu exista alte surse cunoscute din care sa provina ideile ?inspirate? sau ?banuielile?.

Cand creierul a fost stimulat printr-unul sau mai multi dintre cei zece factori de mai sus, individul este propulsat la mare inaltime peste orizontul gandirii obisnuite, promitand sa se ridice cu mult deasupra celorlalti si sa aiba o perspectiva a distantei, a intinderii si calitatii gandurilor nedisponibile cand este situat intr-un plan inferior, asa cum se intampla cand este implicat in rezolvarea unei probleme de afaceri sau rutina profesionala.

Atunci cand se inalta la o perspectiva superioara a gandului prin orice forma de stimulare mentala, orice individ ocupa relativ aceeasi pozitie ca si persoana care s-a inaltat intr-un avion la o inaltime de la care poate vedea deasupra si dincolo de linia orizontului care ii limiteaza perspectiva de la nivelul solului. In plus, o data inaltat la acest nivel de gandire, respectivul nu mai este blocat sau marginit de nici unul dintre stimulii care ii circumscriu si ii limiteaza viziunea in timp ce lupta cu problemele satisfacerii celor trei necesitati fundamentale de alimentatie, vestimentatie si adapost. El traieste intr-o lume a gandului 101

in care gandurile obisnuite, cotidiene, au fost la fel de eficient inlaturate precum sunt dealurile si vaile si orice alta limitare a perspectivei cand se inalta un avion.

Situata pe acest plan inalt de gandire, facultatea creatoare a mintii capata libertate de actiune. Are cale libera cel de-al saselea simt. El primeste idei care altfel nu ar avea acces la individ. ?Cel de-al saselea simt? este facultatea care marcheaza diferenta dintre un geniu si un om de rand.

Vocea interioara

Facultatea creatoare devine cu atat mai vie si mai receptiva la factorii care isi afla originea in afara subconstientului individual cu cat aceasta facultate este folosita, cu cat mai mult se bazeaza individul pe ea si ii cere impulsuri de gandire. Aceasta facultate poate fi cultivata si dezvoltata doar prin utilizare.

Ceea ce este cunoscut sub numele de constiinta opereaza exclusiv pe baza facultatii numite ?al saselea simt?.

Marii artisti, muzicieni si poeti devin mari pentru ca dobandesc obiceiul de a se baza pe

?slaba voce dinlauntru?, care prinde viata prin capacitatea cunoscuta drept imaginatie creatoare. Cei care au imaginatia ?treaza? stiu prea bine ca cele mai bune idei vin gratie asa-numitelor ?banuieli?.

Traia odata un mare orator care nu a dobandit faima pana nu a inchis ochii si nu a inceput sa se sprijine in intregime pe facultatea imaginatiei creatoare. Cand a fost intrebat de ce inchidea ochii chiar inaintea punctului culminant al discursurilor sale oratorice a raspuns: ?Pentru ca doar atunci exprim idei care vin dinlauntrul meu?.

Unul dintre cei mai cunoscuti si mai de succes oameni de finante ai Americii a preluat obiceiul de a inchide ochii doua sau trei minute inainte sa ia o decizie. Cand a fost intrebat de ce facea acest lucru, a replicat: ?Cand inchid ochii, pot sa ma bazez pe resursa mea interioara de inteligenta superioara?.

?Stand in asteptarea ideilor?

Raposatul dr. Elmer R. Gates din Chevy Chase, Maryland, a creat mai mult de doua sute de patente folositoare ? multe dintre ele de baza ? prin procesul de cultivare si utilizare a facultatii creatoare. Metoda lui este atat de semnificativa, cat si interesanta pentru cineva dornic sa adopte statutul de geniu, categorie careia doctorul Gates ii apartinea fara nici o umbra de indoiala. Dr. Gates a fost unul dintre cei mai mari, desi mai putin publicati, oameni de stiinta ai lumii.

Avea in laboratorul sau ceea ce el numea ?camera lui personala de comunicare?. Era practic izolata fonic, si si-a aranjat ca orice sursa de lumina sa fie blocata. A fost echipata cu o masa mica pe care tinea un blocnotes. In fata mesei, pe perete, era un buton electric ce tinea lumina sub control. Cand dr. Gates dorea sa se serveasca de fortele ce-i stateau la dispozitie prin intermediul imaginatiei creatoare, se ducea in camera, se aseza la masa, inchidea luminile si se concentra asupra factorilor cunoscuti ai inventiei la care lucra, ramanand nemiscat pana cand ideile ii strafulgerau spiritul si descoperea factorii necunoscuti ai inventiei.

Cu o anume ocazie, ideile i-au venit atat de repede incat a trebuit sa scrie fara intrerupere aproape trei ore. Cand gandurile si-au oprit curgerea si 102

si-a examinat notitele, a descoperit ca ele contineau o descriere detaliata a principiilor care nu aveau echivalent printre datele cunoscute in lumea stiintifica. In plus, raspunsul la problema sa a fost prezentat inteligent in acele notite.

Dr. Gates si-a castigat existenta ?stand in asteptarea ideilor? pentru persoane particulare si corporatii. Unele dintre cele mai mari corporatii din America i-au platit bani grei, taxe serioase, pentru ca ?statea in asteptarea ideilor?.

Ratiunea este adesea inselatoare, ea se bazeaza in mare masura pe experienta acumulata. Nu toate cunostintele acumulate prin experienta sunt corecte. Ideile provenite din facultatea creatoare sunt mult mai de nadejde, si asta pentru ca provin din surse mai sigure care se pun la dispozitia spiritului dumneavoastra.

Aveti acces la sursa geniului

Diferenta esentiala dintre geniu si inventatorul de manivele obisnuite se regaseste in faptul ca geniul se serveste de facultatea imaginatiei creatoare, pe cand ?manivela?

habar n-are de aceasta facultate. Inventatorul stiintific foloseste atat facultatile sintetice, cat si pe cele creatoare ale imaginatiei.

Spre exemplu, inventatorul stiintific isi porneste inventia organizand si combinand ideile cunoscute sau principiile acumulate prin experienta, gratie facultatii sintetice (ratiunea).

Daca descopera ca nu a acumulat suficiente cunostinte pentru a-si desavarsi inventia, se poate baza pe sursele de cunostinte puse la dispozitie de facultatea creatoare. Metoda prin care implineste acest lucru difera de la om la om, dar, in esenta, pasii sunt urmatorii:

1. Isi stimuleaza mintea astfel incat ea sa lucreze pe un plan superior, folosind unul sau mai multi dintre cei zece stimulenti mentali sau orice alt stimulent doreste.

2. Se concentreaza asupra factorilor cunoscuti (partea finalizata) a inventiei sale si isi creaza o imagine mentala perfecta a factorilor necunoscuti (partea neterminata) a inventiei. Retine aceasta imagine pana ce ea este absorbita de subconstient, apoi se relaxeaza eliberandu-si mintea de orice gand, si asteapta sa fie ?strafulgerat? de raspuns.

Uneori rezultatele sunt si concrete si prompte. Alteori rezultatele sunt negative, in concordanta cu stadiul de dezvoltare al celui de-al saselea simt, facultatea creatoare.

Dl. Edison a incercat mai mult de 10 000 de diverse combinatii de idei servindu-se de facultatea sintetica a imaginatiei inainte sa apeleze la facultatea creatoare si atunci a primit raspunsul clar ca o lumina incandescenta. Asa s-a intamplat si atunci cand a produs fonograful.

Exista un mare numar de dovezi solide ca facultatea imaginatiei creative exista. Aceste dovezi devin disponibile printr-o analiza corecta a celor care au devenit conducatori in domeniile lor de activitate, fara sa aiba prea multa educatie. Lincoln a fost un exemplu vestit de mare conducator care a devenit mare dupa descoperirea si punerea in practica a facultatii imaginatiei creatoare. A descoperit si a inceput sa foloseasca aceasta facultate fiind stimulat de iubirea pe care a simtit-o dupa ce a cunoscut-o pe Ann Rutledge, fapt de importanta capitala in ceea ce priveste studiul sursei geniului.

Energia sexuala este convertita

103

Paginile istoriei abunda in exemple de mari conducatori ale caror impliniri isi au originea directa in influenta femeilor care le-au desteptat facultatile mentale creative prin stimularea dorintei sexuale. Napoleon Bonaparte a fost unul dintre ei. Cata vreme a fost inspirat de prima lui sotie, Iosefina, a fost irezistibil si invincibil. Cand ?judecata sa inteleapta? sau facultatea ratiunii l-au impins sa se desparta de Iosefina, a inceput sa decada. Nu era departe ziua infrangerii sale si Sfanta Elena.

Daca decenta ne-o permite, putem pomeni cu usurinta zeci si zeci de oameni, americani vestiti, care s-au inaltat pe treptele cele mai inalte ale succesului gratie influentei stimulative a sotiilor pentru a fi distrusi dupa ce banii si puterea li s-au urcat la cap, si au dat deoparte prima sotie pentru una noua. Napoleon n-a fost singurul care a descoperit ca influenta sexuala care vine de la sursa corecta este mai puternica decat orice alta forma de impuls creat prin ratiune pura.

Mintea umana raspunde la stimuli!

Unul dintre cei mai insemnati si cei mai puternici dintre astfel de stimuli este nevoia sexuala. Cand este stapanita si convertita, aceasta forta de neoprit ii poate propulsa pe oameni in cele mai inalte sfere ale gandului care le permite sa controleze sursele grijilor si necazurilor marunte care le presara calea atunci cand se chinuie cu lucrurile pamantene.

In scopul reimprospatarii memoriei, in legatura cu faptele disponibile in biografiile anumitor personalitati, mentionam aici numele catorva oameni ce au avut impliniri extraordinare, la fiecare dintre ei vadindu-se o natura sexuala foarte puternica. Geniul lor si-a gasit, fara indoiala, sursa in puterea energiei sexuale convertite: GEORGE WASHINGTON THOMAS JEFFERSON

NAPOLEON BONAPARTE ELBERT HUBBARD

WILLIAM SHAKESPEARE ELBERT H. GARY

ABRAHAM LINCOLN WOODROW WILSON

RALPH WALDO EMERSON JOHN H. PATTERSON

ROBERT BURNS ANDREW JACKSON

ENRICO CARUSO

Veti putea adauga si singuri alte biografii la aceasta lista. Gasiti, daca puteti, un singur om, in toata istoria civilizatiei, care a obtinut un succes uluitor in orice domeniu si nu a fost stimulat de o natura sexuala bine dezvoltata.

Are sens